Изложба „Съкровищата на Земята“ се открива в НИМ
2

Изложба „Съкровищата на Земята“ се открива в НИМ

Уникални артефакти представят връзката между природното и културното наследство

Изложба „Съкровищата на Земята“ се открива на 25 март (понеделник) в 11.00 часа в Кръгла зала в Националния исторически музей. Тя се реализира съвместно от НИМ и Националния музей „Земята и хората“. За първи път ще бъдат представени изящни артефакти, свидетелстващи за връзката между природното и културното наследство.

В изложбата са показани древни сечива и уникални артефакти, заедно с природни кристали на скъпоценни камъни и минерални суровини, използвани от човека от най-дълбока древност. Тя включва над 125 броя минерални образци – най-впечатляващите от постоянната експозиция и непоказвани до момента експонати от фондовете на НМ „Земята и хората“.

Посетителите ще имат възможност да видят едни от първите метални сечива от Дуранкулак, изработени от самородна мед. Централно разположена в залата ще бъде архиепископска митра (корона) от Охрид, изработена във Венеция в началото на XVIII век. Уникалната нефритена плочка за колан, открита през 2017 г. от директора на НИМ доц. д-р Бони Петрунова при разкопки на нос Калиакра, ще заеме заслужено място в изложбата. Красивият художествен предмет от бял нефрит, датиран от XIV век, най-вероятно изработен в Китай по време на династията Юан, е използван като катарама в униформата на воини монголи.

В изложбата са представени и най-голямото късче злато от България, от района на Етрополе, и самородното злато от река Огоста, доказателство за богатството на българските земи. Злато, което е послужило за изработване на уникални изделия още преди 6000 г.

Сред експонатите от НИМ посетителите ще могат да видят иконата от Охрид „Дванадесетте господски празници“ от ХІІ век и втора половина на ХІV век и мощехранилницата на св. Матрона от началото на XVII век.

Изложбата „Съкровищата на Земята“ ще представи още кварц от Бразилия, образуван в течение на милиони години в огромни кухини на земните недра, както и природни и обработени образци от диамант, изумруд, гранат, рубин, топаз, аквамарин, цитрин, опушен кварц, аметист, турмалин, нефрит, родонит, тюркоаз и др. Сред акцентите са находки от знаменити находища от цял свят – Мозамбик, Пакистан, Зимбабве, Шри Ланка, Армения, Русия, Украйна и др.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.