0

И зложба „Реално и магично. Илюстрацията в творчеството на Дечко Узунов“ се открива утре (сряда) от 18.00 ч. в галерия „Дечко Узунов“, филиал на СГХГ, където ще може да бъде видяна до февруари 2021 г. Адресът на галерията музей на големия художник е бул. „Драган Цанков“ 24.

Изложба „Реално и магично. Илюстрацията в творчеството на Дечко Узунов“ се открива утре (сряда) от 18.00 ч. в галерия „Дечко Узунов“, филиал на СГХГ, където ще може да бъде видяна до февруари 2021 г. Адресът на галерията музей на големия художник е бул. „Драган Цанков“ 24.

Богатото и разнообразно творчество на Дечко Узунов е изследвано и представяно чрез не една изложба и публикации през годините, но въпреки това не всичко, създадено от него, е добре познато на публиката. Живял почти 9 десетилетия, художникът оставя наследството, което свидетелства за стремежа му към познаване на различни материални и духовни „светове“. Един от тях е този на книгата. Узунов като мнозина други художници от този период отделя немалко време да изследва връзката слово-образ.

Подготовката на Узунов в Художествената академия в Мюнхен и престоят в чужбина му дават възможност да общува с водещи чуждестранни и български творци не само в областта на изобразителното изкуство, но и от сферата на литературата. Завърнал се у нас, Узунов разширява кръга от писатели, с които общува, и постепенно се превръща в един от предпочитаните художници, които подготвят корици, илюстрации към книги и портретни скици на и за автори като Светослав Минков, Никола Фурнаджиев, Йордан Стубел, Чавдар Мутафов, Ангел Каралийчев, Чичо Стоян (Стоян Попов), Йордан Кюранов, Атанас Душков, Славчо Красински, Димитър Пантелеев, Емилиян Станев, Николай Зидаров, Павел Матев и не на последно място Ален Боске.

В настоящата експозиция се прави опит за първи път след ретроспективната изложба в края на ХХ век, посветена на 100-годишнината от рождението на художника, да се представят както оригинални илюстрации, така и останали само между страниците на печатните издания. Една от малкото на брой ранни илюстрации, запазени във фонда на галерията, е създадена около 1922 г. и представлява неотпечатан образ към стихосбирката на Николай Лилиев „Лунни петна“. Останалите творби са от периода 40-те – 60-те години на ХХ век. Сред тях има различни варианти на илюстрации към някои от познатите и обичани приказки на Емилиян Станев, Ангел Каралийчев, Николай Зидаров.

Портретните скици на повече от 20 писатели в изложбата са репродукции от литературния сборник „Пет години“, посмъртната стихосбирка на Димчо Дебелянов „Стихотворения“, сборника за деца „Пауново перо“, книгата на Ханс Еверс „Из дневника на едно портокалово дърво“ и тази на Юджийн О’Нийл „Човекът на милионите“, тъй като оригиналите не са се запазили. В експозицията са представени в оригинал част от книгите, илюстрирани от Дечко Узунов в различни периоди на творчеството му.