Изложба събира илюстрациите на Дечко Узунов
2

Изложба събира илюстрациите на Дечко Узунов

Изложба „Реално и магично. Илюстрацията в творчеството на Дечко Узунов“ се открива утре (сряда) от 18.00 ч. в галерия „Дечко Узунов“, филиал на СГХГ, където ще може да бъде видяна до февруари 2021 г. Адресът на галерията музей на големия художник е бул. „Драган Цанков“ 24.

Богатото и разнообразно творчество на Дечко Узунов е изследвано и представяно чрез не една изложба и публикации през годините, но въпреки това не всичко, създадено от него, е добре познато на публиката. Живял почти 9 десетилетия, художникът оставя наследството, което свидетелства за стремежа му към познаване на различни материални и духовни „светове“. Един от тях е този на книгата. Узунов като мнозина други художници от този период отделя немалко време да изследва връзката слово-образ.

Подготовката на Узунов в Художествената академия в Мюнхен и престоят в чужбина му дават възможност да общува с водещи чуждестранни и български творци не само в областта на изобразителното изкуство, но и от сферата на литературата. Завърнал се у нас, Узунов разширява кръга от писатели, с които общува, и постепенно се превръща в един от предпочитаните художници, които подготвят корици, илюстрации към книги и портретни скици на и за автори като Светослав Минков, Никола Фурнаджиев, Йордан Стубел, Чавдар Мутафов, Ангел Каралийчев, Чичо Стоян (Стоян Попов), Йордан Кюранов, Атанас Душков, Славчо Красински, Димитър Пантелеев, Емилиян Станев, Николай Зидаров, Павел Матев и не на последно място Ален Боске.

В настоящата експозиция се прави опит за първи път след ретроспективната изложба в края на ХХ век, посветена на 100-годишнината от рождението на художника, да се представят както оригинални илюстрации, така и останали само между страниците на печатните издания. Една от малкото на брой ранни илюстрации, запазени във фонда на галерията, е създадена около 1922 г. и представлява неотпечатан образ към стихосбирката на Николай Лилиев „Лунни петна“. Останалите творби са от периода 40-те – 60-те години на ХХ век. Сред тях има различни варианти на илюстрации към някои от познатите и обичани приказки на Емилиян Станев, Ангел Каралийчев, Николай Зидаров.

Портретните скици на повече от 20 писатели в изложбата са репродукции от литературния сборник „Пет години“, посмъртната стихосбирка на Димчо Дебелянов „Стихотворения“, сборника за деца „Пауново перо“, книгата на Ханс Еверс „Из дневника на едно портокалово дърво“ и тази на Юджийн О’Нийл „Човекът на милионите“, тъй като оригиналите не са се запазили. В експозицията са представени в оригинал част от книгите, илюстрирани от Дечко Узунов в различни периоди на творчеството му.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.