0

И нтересна изложба в Русе представя вълшебния свят на театралните кукли. Децата и почитателите на кукленото майсторство могат да видят експозицията във фоайето на Доходното здание до 17 февруари.

Интересна изложба в Русе представя вълшебния свят на театралните кукли. Децата и почитателите на кукленото майсторство могат да видят експозицията във фоайето на Доходното здание до 17 февруари.

Това е първата по рода си изложба в крайдунавския град и е посветена на 60-годишнината от основаването на Русенския куклен театър. Показани са близо 100 кукли, изработени през последните 25 години в ателието му. Те са участвали в спектакли като „Пепеляшка“, „Мери Попинз“, „Мравчо и голямото море“, „Принцесата и граховото зърно“, „Юнакът и златната ябълка“, „Малкият Мук“, „Храбрият оловен войник“ и много други.

„Решихме да потопим нашите малки и големи почитатели в света на приказките – там, където ние имаме привилегията и удоволствието да работим всеки ден“, каза директорът на Кукления театър Теменуга Хараланова. Тя обясни, че не са запазени кукли отпреди 60 години, когато се е основавал театърът. Причината е, че са били направени от нетрайни материали като хартия, дунапрен и стиропор, а те бързо се разпадат.

Художникът Георги Пасев, който работи в ателието на театъра, каза, че за него създаването на кукли е магия. Изработването само на една кукла можело да отнеме и няколко месеца.

Изложбата в Доходното здание е само началото на пъстрия юбилеен афиш, който Кукленият театър е подготвил за своята 60-годишнина.