Изложба ни пуска „зад кадър“ в култови БГ филми (СНИМКИ)
5

Изложба ни пуска „зад кадър“ в култови БГ филми (СНИМКИ)

Показват архива на изтъкнатия фотограф Панайот Бърнев в Дома на киното

Изложба с кадри от архива на фотографа Панайот Бърнев (1933-2016) се открива утре от 18.30 ч. в Дома на киното и прилежащия му Cush.bar. Организатори са фондация „Български визуален архив“. Архивът на изтъкнатия майстор на обектива включва цялото му творчество в периода от 1950 до 1990 г.

 

Фотосите на Бърнев увековечават начина на живот и архитектурата на град София от миналите десетилетия, както и планините в България. Интересна част от сбирката са непоказвани досега снимки, правени „зад кадър“ при работата над редица български филмови продукции, както и портрети на актьори. Всички те са от времето, когато Панайот Бърнев е бил част от екипа на киностудия „Бояна“.

Изложбата е първото публично представяне на частен архив, дарен на фондация БВА. Визуалното наследството на Панайот Бърнев е

предоставено от дъщеря му Милена Иванова

Архивът е изцяло дигитализиран от екипа БВА.

Панайот Бърнев е роден в Свищов, но скоро след това семейството му се мести в столицата и заживява в кооперация в сърцето на града – на пл. „Славейков“. Той записва специалност математика в Софийския университет, но още в студентските си години се влюбва във фотографията. След дипломирането си Бърнев започва работа като ръководител на цветна лаборатория при „Българска фотография“. След това постъпва във фотоотдела на Студията за игрални филми „Бояна“ и се пенсионира като негов ръководител през 1990-а.

В началото на 70-те, вероятно поради служебни изисквания, той започва да учи задочно във Висшето училище по графика и оформление на книгата в Лайпциг, което завършва семестриално. Възможно е и да се е дипломирал, но от БВА не са успели да открият доказателство. Независимо от това Панайот Бърнев се налага не само като изявен практик в тази сфера, но и автор на редица книги за професионална подготовка като „Обзавеждане в тъмната стаичка“, „Как се правят цветни снимки“, „Портретна фотография“ и др.

Прецизно селектирана част от целия архив на Панайот Бърнев ще бъде

качена в сайта на фондация БВА

www.visualarchive.bg.

С реализирането на фотографската изложба на Панайот Бърнев от „Български визуален архив“ поставят началото на цикъл от експозиции, всяка от които ще представя по един личен архив, дарен на БВА. По този начин екипът се стреми да ангажира и мотивира публиките да обновяват архива на фондацията с още неразказани човешки истории и семейни албуми. „Целта ни е да изградим заедно визуален архив, който да бъде достъпен за всекиго – както за лична и комерсиална употреба, така и за изследвания и дебати“, казват от БВА.

Проектът се реализира благодарение на Столична програма „Култура 2021“, направление „Активни публики“.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.