Изложба на румънския художник Лучан Добарта може да се види до 27 октомври в Артгалерия – НДК. Експозицията е част от Есенния салон на карикатурата и се състои от четири цикъла - „Джкондата завинаги”, „Оксиморонн”, „Дон Кихот” и „Класика и модерност”. Те включват близо 60 работи, създадени със смесена техника.

Лучан Добарта е роден през 1959 г. в Теюс, Търгу Муреш. Започнал от Националния фестивал „Златната ябълка“ в Бистрица, той вече е носител на много национални и международни награди, дори от далечна Корея. По думите на самия художник: „Творчеството е моят начин на живот и моята религия“. „Неговите творби са храм на много от новите течения в изобразителното изкуство и ироничната графика и дизайн. Повече карикатура като мислене, по-скоро плакат и фотографска илюстрация като изразни средства, работите на Лучан са плод на 25-годишни непрекъснати търсения в модерния и постмодерен арт. С потапянето си във визуалните изкуства Лучан Добарта е обгърнат от подводните течения на поп-арта, сюреализма, футуризма и психоанализата. Символиката в изкуството му е реакция срещу натурализма и реализма; той акцентира върху духовността, въображението и сънищата, върху приказката и мита. Творенията му се характеризират с нихилистично отношение към красотата, влечение към абсурдното и анархията, отрицание на естетичните норми, провокативност и прекрасно чувство за хумор. Художникът оставя зрителя да направи собствена интерпретация на произведението, не натрапва мнение, той само протестира срещу културния и интелектуален конформизъм, разграничавайки се от тълпата и обобщеното насаждане на идеи”, казва за Добарта известният български карикатурист Валери Александров-Валекс.

Есенният салон на карикатурата „Карикатурно фоайе” за четвърта поредна година, съвместно със Съюза на българските художници, организира форум, чиято цел е да популяризира това изкуство, укрепвайки контактите и обмена между български и световни творци и не на последно място – да обогати културния живот на София.

Освен изложбата на Лучан Добарта, в НДК ще бъдат представени още две изложби, част от културния форум. Между 15 и 20 ноември на полуетаж-изток ще може да бъде видяна изложбата на големия български карикатурист Генчо Симеонов „Генчо Симеонов – 88 години. Карикатура” (откриването е на 15 ноември, от 18:00 часа), а между 10 и 15 януари, отново на полуетаж-изток, ценителите на изобразителното изкуство могат да разгледат експозицията карикатури на Ненад Остич и Петер Писметрович от Хърватия.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Театърът се мести на клубна сцена

Слагаме най-хубавите си дрехи, забравяме за телефона, идваме навреме и пазим тишина, за да можем да се насладим на това, което предстои да се развихри на сцената – с тези писани и неписани правила сме свикнали (а ако не сме, би било хубаво да го направим – б.а.) да се съобразим, когато очакваме пред нас да се случи стихията, наречена театър.

Елена Атанасова и нейното женско царство

Хубавата Елена Атанасова научава, че е сред тазгодишните претендентки за наградата „Икар“ за водеща женска роля, докато репетира нова пиеса в Сатиричния театър, в чиято трупа е повече от година. Добрият телефонен вестоносец е Марий Росен, под чиято режисура в спектакъла „Хаос“ е забелязана от Съюза на артистите. И започва да подскача от радост като топка, точно както номинираната й героиня в Театър 199 – психотерапевтът Джулия, бурно изразява емоциите си, когато се влюби...