0

И зложба на румънския художник Лучан Добарта може да се види до 27 октомври в Артгалерия – НДК. Експозицията е част от Есенния салон на карикатурата и се състои от четири цикъла - „Джкондата завинаги”, „Оксиморонн”, „Дон Кихот” и „Класика и модерност”. Те включват близо 60 работи, създадени със смесена техника.

Изложба на румънския художник Лучан Добарта може да се види до 27 октомври в Артгалерия – НДК. Експозицията е част от Есенния салон на карикатурата и се състои от четири цикъла - „Джкондата завинаги”, „Оксиморонн”, „Дон Кихот” и „Класика и модерност”. Те включват близо 60 работи, създадени със смесена техника.

Лучан Добарта е роден през 1959 г. в Теюс, Търгу Муреш. Започнал от Националния фестивал „Златната ябълка“ в Бистрица, той вече е носител на много национални и международни награди, дори от далечна Корея. По думите на самия художник: „Творчеството е моят начин на живот и моята религия“. „Неговите творби са храм на много от новите течения в изобразителното изкуство и ироничната графика и дизайн. Повече карикатура като мислене, по-скоро плакат и фотографска илюстрация като изразни средства, работите на Лучан са плод на 25-годишни непрекъснати търсения в модерния и постмодерен арт. С потапянето си във визуалните изкуства Лучан Добарта е обгърнат от подводните течения на поп-арта, сюреализма, футуризма и психоанализата. Символиката в изкуството му е реакция срещу натурализма и реализма; той акцентира върху духовността, въображението и сънищата, върху приказката и мита. Творенията му се характеризират с нихилистично отношение към красотата, влечение към абсурдното и анархията, отрицание на естетичните норми, провокативност и прекрасно чувство за хумор. Художникът оставя зрителя да направи собствена интерпретация на произведението, не натрапва мнение, той само протестира срещу културния и интелектуален конформизъм, разграничавайки се от тълпата и обобщеното насаждане на идеи”, казва за Добарта известният български карикатурист Валери Александров-Валекс.

Есенният салон на карикатурата „Карикатурно фоайе” за четвърта поредна година, съвместно със Съюза на българските художници, организира форум, чиято цел е да популяризира това изкуство, укрепвайки контактите и обмена между български и световни творци и не на последно място – да обогати културния живот на София.

Освен изложбата на Лучан Добарта, в НДК ще бъдат представени още две изложби, част от културния форум. Между 15 и 20 ноември на полуетаж-изток ще може да бъде видяна изложбата на големия български карикатурист Генчо Симеонов „Генчо Симеонов – 88 години. Карикатура” (откриването е на 15 ноември, от 18:00 часа), а между 10 и 15 януари, отново на полуетаж-изток, ценителите на изобразителното изкуство могат да разгледат експозицията карикатури на Ненад Остич и Петер Писметрович от Хърватия.