0

Г радската художествена галерия „Борис Георгиев“ във Варна е домакин на изложба на геометричното изкуство „Отвъд хоризонта“, която се открива на 4 август от 18 часа. Тя е част от проект, включващ и творчески ателиета, който ще се базира в морската столица до 23 август, а след това ще замине за Бургас и София.

Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ във Варна е домакин на изложба на геометричното изкуство „Отвъд хоризонта“, която се открива на 4 август от 18 часа. Тя е част от проект, включващ и творчески ателиета, който ще се базира в морската столица до 23 август, а след това ще замине за Бургас и София.

Организатор на проекта и ръководител на детските ателиета, които са част от него, е Георги Димитров, председател на сдружение „Нонсофия“. Това е художествена платформа, посветила дейността си от 2010 г. насам на утвърждаването на геометричното изкуство в България. Тя е първата и засега единствена нестопанска организация в страната, която е осъществила редица проекти, свързани с популяризирането на това малко познато у нас естетическо направление в изкуството.

Особено внимание сдружението отрежда на работата с деца. Друга негова основна цел е да поставя все по-категорично България на международната карта на геометричното изкуство, като си партнира със сходни чуждестранни организации и представя работата на български художници извън страната.

Участниците в проекта се надяват да направят този тип изкуство по-разпознаваемо за варненската публика, като я запознаят с универсалността на неговите принципи в различни художествени медии. Зрителите ще имат възможност да развихрят своето въображение и рационално мислене в една сравнително екзотично за нашите географски ширини естетическо поле.

Поради своето свободно за интерпретация съдържание, проектът е подходящ за всички възрастови групи и има за цел да обогати техните познания по естетика на модернизма и съвременно изкуство, коментира инициаторът на проекта „Отвъд хоризонта“, Георги Димитров.

„Изложбата изследва когнитивното въздействие на тази своеобразна метафизична величина върху въображението на авторите или казано по друг начин, върху тяхното концептуално мислене. Основен мотив за осъществяването на тази изложба е провеждането на образователни ателиета с деца във възрастовата група между 5 и 11 години.

В рамките на изложбата се предвиждат няколко отворени работилници, в които децата ще опознаят и приложат в работата си принципите на геометричното изкуство. В занятията ще се наблегне и на теорията на цветовете, разнообразието в техниките, представени в експозицията, умението децата да изразяват позиция и да я аргументират, да се отнасят уважително помежду си и др.

Проектът цели също така да консолидира няколко поколения български творци в групова експозиция под общия знаменател на геометричната абстракция и да представи творчеството им пред родна публика.

Това са 7 автора, сред които личат имената на вече утвърдени в страната и чужбина творци, но и на такива, които ще дебютират в настоящия проект, като Борис Далчев, Виктор Влаеску, Георги Георгиев, Георги Димитров, Георги Янакиев, Камен Калев и Стойко Даскалов“, обясни още Георги Димитров.

Той е възпитаник на Бургаската хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“, по-късно завършва Международни отношения и политически науки в университета „Виктория“ (Уелингтън). След няколко години учение и работа в Африка, Америка и Нова Зеландия, през 2004 г. се завръща в България.

Оттогава организира и участва в редица изложби в страната и чужбина. Член на СБХ, основател през 2010 г. на платформата „езпредметна София” / сдружение „Нонсофия”, а от 2012 г. е организатор на четири издания на международното биенале „Ортогонал”, който е единствен по рода си в Югоизточна Европа.