0

П о случай 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, галерия „Академия“ представя изложбата „Магията на писаното слово“ – работи на дипломирани и настоящи студенти в магистърска програма „Калиграфия“.

По случай 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, галерия „Академия“ представя изложбата „Магията на писаното слово“ – работи на дипломирани и настоящи студенти в магистърска програма „Калиграфия“.

Калиграфията сама по себе си е извънредно сложна материя, която изисква от пишещия максимална концентрация и изключителна упоритост за постигане на необходимия резултат.

От момента на създаването на тази магистърска програма хората, които са били част от нея, са именно такива – отдадени до крайност на каузата калиграфия. Пет поредни години магията на калиграфията се случва, различна откъм индивидуалност на всеки един студент и обща като сила и мощ на крайния резултат. Свободата и размахът при изразяване на творческите идеи са несравним с нищо друго, което е очевидно и видимо в работите, съставящи и настоящата изложба. Интересен е фактът, че тя съдържа творби от т.н. „преди“, „по време на“, и „след“ обучението в магистърската програма, което е реална възможност да се проследи творческото израстване на всеки един от студентите.

Изводът е, че всеки един от тях, независимо от по-нататъшния си път на развитие, пази в сърцето си любовта към калиграфията и прилага нейните принципи – творчески и житейски.