Излезе първото класиране на първолаците

Излезе първото класиране на първолаците

Списъците с приетите на първо класиране първокласници са качени на сайтовете на училищата, в които родителите им са подали документи. Записването става с ооригинала на удостоверението за завършен подготвителен клас и оригинала на удостоверението за промени в постоянния адрес на детето започва. То започва утре (4-и юни) и ще продължи до 6-ти в 17 ч.

Най-много бяха желаещи да учат в 32 СУИЧЕ „Свети Климент Охридски“ в район „Възраждане“. По данни, предоставени на „Монитор“ образователния инспекторат близо 450 родителите бяха подали заявления децата им да участ там. От класирането става ясно, че от тях

всички малчугани от 1-ва, 2-ра и 3-та група са приети.

В 32-о училище ще бъдат и 68 деца от 4-а група, които са класирани с между 5 и 10 бонус точки.(б.а. - виж групите и допълнителните критерии в края на статията)

В друго от училищата в района - 18 СУ „Уилям Гладстон“, подалите документи също бяха над 400 за общо 7-те обявени паралели. От сайта на школото става ясно, че в тях са приети общо 188 деца. В паралелките ще има между 26 и 28 деца, тъй като в тях има и близнаци.

По-голям брой желаещи имаше и за 2 СУ „Акад. Емилиян Станев“ в район „Витоша“, където 380 родители бяха подали заявления децата им да учат там. В школото са приети общо 130,

като 45 от тях влезли благодарение на кака или батко.

70 малчугани са класирани по уседналост повече от 3 години и само 15 са от втора група. Във 2-ро училище няма нито едно дете, което живее в района от по-малко от година, както и такива, чийто постоянен или настоящ адрес е извън прилежащия му район.

Сред училища към които имаше наплив бе и 51 СУ „Елисавета Багряна“, където подалите заявления бяха около 280. В школото в район „Красно село“ са класирани само хлапета от квартала. 86 от всички 107 приети малчугани са в първа група, 14 във втора и 7 в трета.

Всички малчугани от квартала за приети и в 119 СУ „Акад. Михаил Арнаудов“. Децата, които ще трябва да се надяват на второ класиране, за да учат в школото в район „Изгрев“ са само от 4-и група.

105 първокласници или всички подали заявления от първа, втора и трета група са приети 104 СУ „Захари Стоянов“ .Желаещите да учат там обаче бяха близо 300.

Час след като приключи записването на класираните училищната -

в 18 ч. пък се обявяват и местата за второ класиране.

Заявленията за участие в него се подават от 7-и до обяд на 10-и юни. Вечерта на 10-и става ясно и кои са приетите ученици, които имат два дни да се запишат. На 12-и в 18 ч. училищата обявяват колко са свободните места за трето класиране, които се подават заявления до 12 ч. на 14-ти юни. Класираните се обявяват същия ден вечерта, а записването е до 18-ти юни.

Групи и допълнителни критерии

При класирането в първи клас най-важен критерий е уседналостта и това дали постоянният или настоящият адрес на малчугана попада в прилежащия район в желаното училище. С най-голям шанс да бъдат приети имат децата, живели в района на училището през последните 3 години, както и тези чиито братя или сестри до 12-годишна възраст са възпитаници на същото школо. Те попадат в първа група. Във втора пък са тези, които не са се местили в периода от една до три години. Хлапетата, чийто адрес е сменян в рамките на по-малко от година пък се нареждат в трета група. В последната четвърта група пък са децата, чийто постоянен или настоящ адрес е извън прилежащия район на училището, в което подават заявление.

Когато децата от една група са повече от обявените места в план-приема на дадено школо, малчуганите се класират по допълнителни критерии. Сираци и полусираци ще получават 6 точки. Толкова ще има и за хлапета с над 50% трайни увреждания. По 5 точки бонус има за близнаци семейства с повече от две деца, както и хлапета, чийто адрес е граничещ с прилежащия на район на училището, в което кандидатстват. Малчугани с подготвителна група в избраното школо и такива с братче или сестриче над 12 г. получават 4 точки към допълнителните критерии. Най-малък е бонусът за деца, които са настанени за отглеждане в приемно семейство или на роднини и близки, както и хлапета с един неизвестен родител или осиновени. Запазена е и възможността за жребий със случайни номера, когато броят на кандидатстващите деца, които отговарят на еднакви условия, е по-голям.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.