Тридесет и двама страдащи от болестта на Паркинсон са излекувани за шест години по метода на дълбоката мозъчна стимулация (ДМС). Това съобщиха от Универснитетската болница „Свети Иван Рилски“ в София, където методът се прилага от 9 април 2013 година първоначално от доц. Красимир Минкин и д-р Калоян Габровски от Клиниката по неврохирургия.

При ДМС електроди се имплантират в определени части на мозъка, за които преди това е установено, че са отговорни за причиняване симптомите на Паркинсон. Те се свързват със своеобразен пейсмейкър, който чрез тях подава импулси към мозъка. „Методът повлиява успешно симптомите на напреднал Паркинсон, когато вече е изчерпано действието на традиционните медикаменти“, обяснява доц. Минкин, който е ръководител на единствения център у нас за ДМС, който се намира в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Рискът при интервенцията е минимален, за разлика от алтернативната терапия за напреднал Паркинсон с дуодопа, при която се прави отвор в стомаха, чрез който се вкарва медикамент директно в чревния тракт. Дълбоката мозъчна стимулация носи и по-голям комфорт за пациентите, тъй като не изисква никакви специални грижи.

Причината за 6 години само 32 пациенти да се подложат на иновативната терапия е, че досега болните от Паркинсон трябваше да заплащат за нея със собствени средства. Около 40 000 лв. струва апаратът, който се имплантира в мозъка. „Благодарение на усилията на екипа ни и намирането на подкрепа от Министерството на Здравеопазването и ръководството на НЗОК за първи път през 2019 г. успяхме да включим устройствата, които имплантираме, в списъка с медицински изделия, които се покриват от НЗОК. В момента се финализира процесът и се сключва договорът с фирмите, които ще ги доставят“, разказва доц. Минкин. Очакванията са процедурата да стартира от началото на месец май.

Междувременно вече има листа с 10 пациенти, които са преминали всички изследвания и очакват да им бъде имплантиран апарат за ДМС. На други 7 пък предстои да бъдат сменени батериите на устройството. Батериите на тези апарати подлежат на смяна на всеки четири години. Цената им обаче е почти колкото на самото устройство (36 000 лева) и е непосилна за пациентите. След като стартира процедурата за реимбурсиране на апаратите от НЗОК, цената на батериите също ще бъде поемана от Касата, което е голям успех за всички болни от Паркинсон в България.

Въпросният метод е популярен по света, но у нас все още е слабо познат.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Украинец под карантина в Стара Загора заради съмнения за коронавирус

Украински гражданин е настанен в Клиниката по инфекциозни болести в УМБАЛ „Проф. д-р Ст. Киркович” АД за наблюдение, съобщиха от болницата. Той е с постоянно жителство в Стара Загора, но през последните три години е пребивавал в Китай, откъдето се е прибрал на 4 февруари, предаде NOVA.

Бавят се извънредните доставки от Германия, Турция и Филипините

Заради коронавируса: Свършиха предпазните маски в БГ аптеките

Бавят се извънредните доставки от Германия, Турция и Филипините

Предпазните маски срещу респираторни заболявания, какъвто е грипът, свършиха в аптеките не само в малките, но и в големите градове. Те липсват и на повечето места в столицата вече от близо седмица, установи проверка на „Монитор“.