Излекуваха от аритмия млад мъж със 7 операции на сърцето
2

Излекуваха от аритмия млад мъж със 7 операции на сърцето

Лекари успяха да излекуват аритмия при пациент със 7 операции на сърцето.

Младият мъж е роден с рядка сърдечна аномалия – тежък междукамерен дефект и обща клапа между предсърдия и камери. Така той бил подложен на първата сложна интервенция само 3 дни след появата му на бял свят. Години след последната сърдечна операция, извършена в детска възраст, пациентът започва да развива високочестотни предсърдни аритмии, които протичат със сериозно оплаквания от сърцебиене и слабост. По време на много от епизодите се наблюдава и значително спадане на кръвното налягане.

 „Всеки ден имах аритмия, не се живееше с това, задух постоянно, не бях пълноценен човек“, разказва 23-годишният мъж.

Заради тези оплаквания той се насочва за преглед към кардиолозите от Болница Токуда, където лекарите взимат решението да извършат т.нар. катетърна аблация. 

Специалистите от отделението по Електрофизиология и кардиостимулация обсъждат случая със свои колеги от Националната кардиологична болница – екип включващ електрофизиолог, детски кардиолози и детски кардиохирург. Те взимат съвместно решение, че единственият сигурен начин да се проникне до сърдечните кухини, е чрез т.нар. пункция на кондюита или с други думи – през отвор в специалния катетър, имплантиран в детска възраст.

За целта експертите в Токуда изграждат 3D-модел, необходим за триизмерната картография на сърцето и 3D-принтиран модел, който да ориентира екипа по време на процедурата, в сложните анатомични отношения при това оперирано сърце.

След щателна подготовка д-р Васил Трайков и д-р Валери Гелев в тясна колаборация с екипа от НКБ, извършват успешно достъп до сърцето на пациента. По време на 8-часовата сложна операция са установени няколко аритмии, като повечето от тях са успешно прекъснати чрез катетърна аблация.

„От една страна беше страшно, влязох в огромна зала с много апаратура. Не изпитвах обаче никаква болка и сега благодарение на лекарите се чувствам много по-добре, като съвсем нов човек”, разказа 23-годишния пациент само два дни след операцията.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.