0

Н аучноизследователската организация Cambridge Consultants реализира инициативата „Изкуствен интелект на ръба“. Тя има за цел да приложи евтини технологични решения чрез т.нар. machine learning за извършване на сложни задачи. 

Научноизследователската организация Cambridge Consultants реализира инициативата „Изкуствен интелект на ръба“. Тя има за цел да приложи евтини технологични решения чрез т.нар. machine learning за извършване на сложни задачи. 

Дебютът е с пускането на прецизна пръскачка за култури Fafaza, която показва как изкуственият интелект може да се приложи в интелигентното земеделие. Системата анализира плевелите на полето в реално време и отделя необходимите дози хербицид от движещ се трактор. Тя работи с изчислителна платформа, базирана на изкуствен интелект. Струва по-малко от 100 долара и включва камера, която може да заснема изображения с 20 кадъра в секунда, съобщи „Агри.бг“.

 

 

Проекти

 

Предишните проекти, които използват изкуствен интелект в интелигентното земеделие, са можели да разпознаят отделни растения и плевели в полетата. За това обаче са били необходими специализирани, високопроизводителни платформи, работещи със закъснение. 

Логично следваща стъпка е появата на Fafaza като устойчива, рентабилна система, която е способна да извършва идентификация и неутрализация на плевелите в реално време и в движение.

„Наистина съм развълнуван от иновациите, с които инициативата „Изкуствен интелект на ръба“ ще допринесе за развитието на прецизното земеделие“, казва Ниал Мотрам, ръководител на отдел „Индустрия и енергетика“ в научноизследователската организация от Кеймбридж.

 

Технологии

Достъпът до информационни и комуникационни технологии обикновено е слаб в селските райони. Възможността да се използват комплексни приложения за machine learning, монтирани на трактор и прикачен инвентар, разкрива много нови възможности за събиране и обработка на данни в реално време.

„Fafaza демонстрира как подходът, с който се изпълнява „Изкуствен интелект на ръба“, може да стане практичен, рентабилен и приложим днес”, категоричен е Ниал Мотрам.