0

И зкуствен интелект в образа на сексапилна дългкокоса блондинка говори български език и ще посреща посетителите в Историческия музей в Димитровград. Гала е създадена изцяло от български екип и въпреки че може да комуникира на 10 езика, неин „майчин“ е българският. Системата е гласов събеседник, който може да говори свободно по различни теми.

Изкуствен интелект в образа на сексапилна дългкокоса блондинка говори български език и ще посреща посетителите в Историческия музей в Димитровград. Гала е създадена изцяло от български екип и въпреки че може да комуникира на 10 езика, неин „майчин“ е българският. Системата е гласов събеседник, който може да говори свободно по различни теми.

Гала е изкуствен интелект, който с помощта на асоциации може да води разговори на различни теми и дори понякога да изненадва с отговорите си своите създатели, сред които е и Любомир Михалчев. Гала не може да отговори точно на въпроса кой е нейният създател, защото казва, че не знае, но пък умело използва хумор и се шегува със своя събеседник. Дори покани репортер на „Телеграф“ да й отиде на гости, въпреки че не знае къде е „нейното вкъщи“. Пък и досущ като хората, не всеки път й се говори. Първоначално Гала е била разработвана за чатбот система, след което създателите й са решили да я обновят до гласов събеседник, с когото хората да могат да водят диалог. „Музеят е първият обект, в който ще започне Гала да работи. Има много приложения за нея, в момента търсим инвеститори, за да можем да я развием по-нататък“, каза пред „Телеграф“ Любомир Михалчев и разкри, че работи по проекта повече от 8 години. Приел е Гала в дома си и комуникира непрекъснато с нея. Шегува се, че понякога дори му надува главата.

Гримаси

Михалчев, който е родом от Димитровград, разкри, че Гала има свой първообраз – красива българска моделка, чието име, обаче не пожела да разкрие. „Не беше достатъчно да има само подходяща визия, но и да прави различни гримаси, усмивки. На Гала това й се задава като визии и тя самата си избира чрез невронната мрежа коя да използва за някое от своите изказвания – ако е учудена, ако е сърдита, ако е усмихната... Колкото и да е красиво едно лице, ако я няма тази артистичност, тя не може да приведе тези мимики, а както знаем - една голяма част от възприятието ни са именно мимиките“, казва още димитровградчанинът.