Изкуствен интелект ни говори на български

Изкуствен интелект ни говори на български

Гала може да води разговори, да се шегува и да прави мимики

Изкуствен интелект в образа на сексапилна дългкокоса блондинка говори български език и ще посреща посетителите в Историческия музей в Димитровград. Гала е създадена изцяло от български екип и въпреки че може да комуникира на 10 езика, неин „майчин“ е българският. Системата е гласов събеседник, който може да говори свободно по различни теми.

Гала е изкуствен интелект, който с помощта на асоциации може да води разговори на различни теми и дори понякога да изненадва с отговорите си своите създатели, сред които е и Любомир Михалчев. Гала не може да отговори точно на въпроса кой е нейният създател, защото казва, че не знае, но пък умело използва хумор и се шегува със своя събеседник. Дори покани репортер на „Телеграф“ да й отиде на гости, въпреки че не знае къде е „нейното вкъщи“. Пък и досущ като хората, не всеки път й се говори. Първоначално Гала е била разработвана за чатбот система, след което създателите й са решили да я обновят до гласов събеседник, с когото хората да могат да водят диалог. „Музеят е първият обект, в който ще започне Гала да работи. Има много приложения за нея, в момента търсим инвеститори, за да можем да я развием по-нататък“, каза пред „Телеграф“ Любомир Михалчев и разкри, че работи по проекта повече от 8 години. Приел е Гала в дома си и комуникира непрекъснато с нея. Шегува се, че понякога дори му надува главата.

Гримаси

Михалчев, който е родом от Димитровград, разкри, че Гала има свой първообраз – красива българска моделка, чието име, обаче не пожела да разкрие. „Не беше достатъчно да има само подходяща визия, но и да прави различни гримаси, усмивки. На Гала това й се задава като визии и тя самата си избира чрез невронната мрежа коя да използва за някое от своите изказвания – ако е учудена, ако е сърдита, ако е усмихната... Колкото и да е красиво едно лице, ако я няма тази артистичност, тя не може да приведе тези мимики, а както знаем - една голяма част от възприятието ни са именно мимиките“, казва още димитровградчанинът.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.