Изкупуват лаптопи за 23 секунди, жалят се от бавни доставки

Изкупуват лаптопи за 23 секунди, жалят се от бавни доставки

Намаленията са реални, продават до 40 на сто по-евтино

В разгара на най-голямото шопинг събитие у нас - Черния петък, потребители се барикадират пред компютрите в търсене на необходимите за дома уреди и техника. Тазгодишното му издание ще премине под знака на пандемията и промоциите ще залеят мрежата седмица предварително. Големият интерес обаче води и до редица оплаквания - промоционални лаптопи изчезват за 23 секунди, а доставката на идеалния телевизор за хола се бави.

Масовата кампания, разбира се, задейства и проверяващите органи. През изминалата година от Комисията за защита на потребителите (КЗП) са проверили 287 търговски обекта на територията на страната, сред които магазини за облекла, обувки, кожени изделия, детски и спортни стоки. Установените нарушения по Закона за защита на потребителите са общо 15. Сигнали за нередности от потребителите също не липсват, като най-интересните сред тях са жалба относно изчерпването на даден промоционален продукт в рамките на едва една минута. Инспекцията показва, че

500 телевизора наистина са изкупени за 71 секунди

а 150 лаптопа са намерили новите си собственици за по-малко от 30 секунди.

Освен проверки по сигнал и такива в търговските обекти в периода от 31 октомври до 29 ноември 2019 г. в КЗП са извършени още 68 планови инспекции на 13 сайта, избрани на случаен принцип. Проверени са онлайн магазини, предлагащи различни по вид стоки като дрехи и обувки, електроуреди и битова техника, стоки за дома и мебели, играчки и детски принадлежности, парфюмерия и козметика. Цените на 130 различни продукта от изброените категории са проверявани по 5-6 пъти по време на намаленията. Изчислени са средните цени на всеки от тях за периода на инспекцията и са съпоставени с тези в деня на Черния петък.

Не са установени фиктивни намаления.

Констатирани са значителен брой реални такива, достигащи до 40%.

Традиционно след приключването на засиленото пазаруване има увеличение на жалбите и сигналите, свързани с търговията в мрежата. Оплакванията на потребителите са свързани основно със забавената доставка на стоките, бързото изчерпване на количествата или нереални отстъпки.

По-бавните доставки обикновено се дължат на големия брой пратки, които трябва да се изпратят за кратко време. Риск от подобни жалби ще има и през тази година, тъй като заради пандемията пазаруването ще се премести онлайн.

78 на сто от българите, които ще се възползват от големите намаления, ще го направят чрез покупка в интернет. Най-много ще купуваме дрехи, обувки, домакински електроуреди, смартфони, играчки, но и продукти за декорация и ремонт на дома. Така например някои клиенти обзавеждат кухнята си цялостно по време на Черния петък, като купуват абсорбатор, фурна, плот, фризер, хладилник.

“Това са 6-7 уреда, които ако са от висок клас, почти винаги прескачат 10 - 12 000 лв. Така изцяло се обзавежда цялото помещение”, коментира пред „Монитор” управителят на „Технополис” в „Младост 4” Йордан Вакъвчиев.

По време на миналогодишните разпродажби това е една от покупките, за която клиентите са оставили най-много пари. Най-продавани обаче остават

телевизорите, смартфоните и лаптопите

Сравнени с тях пералнята и хладилникът продължават да вършат работа дори когато са по-стари. И макар да няма почти никаква разлика в парите, които ще дадем за такава техника, то предпочитанията на клиентите се менят. За телевизор обикновено харчим

между 1000-1500 лв.

„Хората не търсят най-евтиното, а искат да купят нещо, което по-дълго време ще бъде актуално”, смята управителят. Преди 3-4 години най-масовият размер телевизор е бил 40-42 инча с еднометров диагонал. Сега най-продаваните размери са 50-55 инча. Според Вакъвчиев това се дължи на

драстичното поевтиняване на моделите,

чиято цена падна наполовина, че и по-ниско за около 5 години. Вече се търсят и такива, които да са среден клас лаптопи – на тях могат да се свалят приложения, да се приема или отговаря на поща, да се разглеждат и изпращат презентации. При лаптопите пък търсим свалена операционна система, налично SSD за повече скорост, по-качествен екран, за да не напрягаме излишно очите си. В същото време някои предпочитат да купят 65 инча екран за същите пари, но без екстри. През тази година не се очаква голяма разлика в оборотите.Той препоръча да не се правят хаотични покупки на уреди, които да връщаме в следващите 2-3 дни.

Пет от най-честите грешки при пазаруването

В практиката на Европейския потребителски център – България, при работа по жалби от потребители в страната срещу търговци в друга страна от Европейския съюз се открояват пет потребителски слабости, характерни и в условията на „новото нормално“.

  • Разчитате на импровизация

Ако решите да се възползвате от изгодна оферта на непознат сайт, отделете време за предварително проучване. Името на фирмата, адресът й и контакти за връзка с търговеца са данни, които той е длъжен да посочи на сайта си, ако оперира в рамките на ЕС.

  • Пропускате скритите разходи

Търговецът е задължен да ви информира за пълната цена на стоката, включително и разходите по доставка. Проверете още дали намалението не важи само при определени условия – например покупка над дадена стойност или на определено количество.

  • Подценявате „дребния шрифт“

За да не губите време на самия Черен петък и да се предпазите от разочарования, е добре да се запознаете предварително с общите условия, които търговецът е указал.

  • Не проверявате къде трябва да върнете покупката, ако размислите

Така рискувате тя да не се озове на указания от търговеца адрес. Срокът за връщане и размисъл е 14 дни, но някои търговци го удължават допълнително.

  • Не комуникирате с продавача – просто поръчвате

Ако пазарувате онлайн, пазете всички документи и мейли, които получите от електронния магазин, а след това и от куриера.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.