Изкупната цена на розите намаляла двойно за три години

Изкупната цена на розите намаляла двойно за три години

През последните три години цената на розовия цвят спада значително  - от 3,10 лв. през 2018 г. до 1,60 лв. през 2021 г. , сочат данни на Националната асоциация на розопроизводителите в България. За производството на 1 килограм розово масло е необходим 3 тона розов цвят.

Стопанинът Койчо Михов от Твърдица, който се занимава с розопроизводство от 18 години, има да получава 7000 лева от миналогодишната кампания. Тази година обаче реколтата му ще остане неприбрана, предава БТВ. 

„За първи път ще останат на полето. Ще ги изрежем и това е... ", коментира той. Същата е съдбата и на семейството на Петър Симеонов, който е в бранща вече две десетилетия. Макар да обработват 120 декара рози край Гурково,през тази - ще приберат цвят само от 70 декара, останалите 50 са изрязани заради ниската изкупна цена и липсата на работна ръка. Според розопроизводителите договорите за текущата кампания трябва да се сключват с дестилериите не по-късно от февруари. Те настояват и за

защитена цена на розовия цвят не по-ниска от 2,80 лв.

"Потреблението на розово масло по една или друга причина е спаднало доста сериозно. На практика се е сринало, което води до неизкупуване на розовото масло, налично в България. Съответно голяма част от фирмите намаляват количеството, което изкупуват за преработка, дори има компании, които заявяват, че изобщо няма да отворят за преработка, щото имат налични количества. Розата е култура, която не може да се съхранява – днес я береш, днес трябва да я преработиш, защото не се получава продукт", заяви заместник-министърът на земеделието Явор Гечев.Той обобщи, че служебното министерство на земеделието заварва нулев ресурс за подпомагане на сектора.

"Всичко е занулено, отцеждаме всичко, което може, от различни пера на министерството, за да можем да компенсираме розопроизводството и да продължи да съществува отрасъла. На базата на неизкупения свят трябват милиони за обезщетение. Както разбрахте, себестойността е 1 лев. Това е бутиков отрасъл, но е най емблематичен в България“, обобщи Гечев, като допълни, че мярката за обезщетението на розопроизводителите ще бъде отпускана на база „информацията кой колко декара рози има и колко е продал“.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.