Изключват малките инсталации  от схемата за търговия с емисии

Изключват малките инсталации от схемата за търговия с емисии

Малките инсталации, които отделят под 2,5 хил. тона еквивалент на въглероден диоксид (СО2), ще бъдат изключени от схемата за търговия с емисии, става ясно от проект за промени в Наредбата за реда и начина за издаване и преразглеждане на разрешителни за емисии на парникови газове от инсталации и техния мониторинг.

Документът е публикуван за обществено обсъждане. Промените в него са свързани с новите правила за действие на европейската схема за търговия за периода 2021 - 2030 година. Изваждането на малките инсталации от схемата е с цел намаляване на административната тежест. Това няма да окаже пряко или косвено въздействие върху държавния бюджет.

Новите текстове предвиждат възможността и отмяна на плановете за мониторинг на авиационни оператори, които са част от ETS, като става с решение на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по околна среда. Според промените операторите на инсталации ще са длъжни в срок до 31 март на текущата година да изготвят годишен доклад, съдържащ данните  от мониторинга за емисиите на парникови газове, отделени от инсталацията през предходната година. Операторите ще трябва да уведомяват веднага и за промяна в работата на инсталациите и така разрешителните ще се актуализират непрекъснато и ще отпадне необходимостта за преразглеждане на всеки 5 години, поясняват още в мотивите авторите на промените.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.