0

 

29 560 470 лева ренти са били събрани през стопанската 2018/2019 г. за собствениците на т.нар. бели петна.

 

29 560 470 лева ренти са били събрани през стопанската 2018/2019 г. за собствениците на т.нар. бели петна.

Това става ясно от данните на Министерството на земеделието, храните и горите.
Белите петна са нивите, чиито собственици не се интересуват от тях и са разпределени служебно за уедрено ползване за съответната стопанска година от земеделски производители със заповед на шефовете на областните дирекции „Земеделие” в страната. Срещу това собствениците на зарязаните ниви получават рента, а сумата се пази в специална сметка.
Сумата на рентите става ясна от отговор на земеделския министър Десислава Танева на въпрос на двама народни представители.


По данни на земеделското министерство 237 000 дребни собственици средногодишно получават ренти за бели петна. При 29,5 милиона лева това прави средно по 122 лева на човек.
Обикновено собствениците на бели петна са хора, които живеят в града или в чужбина и нямат време да се занимават с нивите си или пък това ще им коства неоправдани разходи. Има и много случаи няколко наследници да не могат да се разберат помежду си какво ще правят с общите си парцели и ги оставят да пустеят. Регламентът за ползване на белите петна или т.нар. уедрено ползване, бе въведен преди години именно, за да се намалят пустеещите ниви.
Суми
Рентата, която получават собствениците на бели петна, е средната за съответното землище. Справка в сайта на областната дирекция „Земеделие”-София-град например сочи, че средната рента за нивите за 2019/2020 г. варира от 6 лева за декар в Симеоново, Бистрица, Горубляне, до 57 лева (Чепинци, Негован).
За миналата стопанска година нивите бели петна, които реално се обработват, възлизат на около 1,3 милиона декара при общо 32 542 980 дка обработваеми земи у нас, сочи справка на земеделското министерство, предоставена на „Телеграф”. Това е около 4%.
До включване в масива за уедрено ползване на бели петна се стига, когато собственикът им не подаде една определена декларация, обясняват юристи.
Задължение
Всеки собственик има задължение да подаде в общинската служба по земеделие по местонахождение на имота декларация, в която да посочи формата на стопанисване и начинa на трайно ползване на притежаваната от него земеделска земя. При няколко съсобственици е достатъчно един да подаде декларацията. В закона е предвидено и представяне на копие от договорите за наем, аренда или съвместна обработка на земята в Общинската служба по земеделие, в случай че има сключени такива.
Изрично
Декларацията, която се подава, е една. Ако собственикът не желае земеделската му земя да се включи в масив за уедрено ползване, то той изрично трябва да посочи това обстоятелство в подадената от него декларация. В случай че собственикът има желание земята му да бъде включена в масивите или не подаде необходимата декларация в срок, то притежаваната от него земеделска земя бива включена в масивите за ползване. Един собственик може да разбере дали нивата му е разпределена за уедрено ползване на сайтовете на областните дирекции „Земеделие”, в рубриката „Ползване на земеделските земи”.
Стъпки
От ведомството детайлно разясниха какви са стъпките, за да може един собственик да си получи парите.
За да може един собственик, съсобственик или наследник на имот бяло петно да получи полагащите му се средства, е необходимо той да си подаде заявление за получаване на дължимите суми. В заявлението се посочва стопанската година и се подава чрез общинската служба по земеделие по местонахождението на имотите до директора на съответната областна дирекция „Земеделие”. При подаването му е достатъчно правоимащите лица (собственик, съсобственик или наследник, респ. пълномощник) да се легитимират, показвайки документ за самоличност, а наследникът следва да приложи и удостоверение за наследници, ако същият не е отразен в базата данни в общинската служба по земеделие. Пълномощникът на правоимащото лице следва да представи и нотариално заверено пълномощно. Представя се и удостоверение за актуална банкова сметка, издадено от съответната банка. Това е необходимо, за да бъде извършен банков превод на дължимото рентно плащане. Общинската служба по земеделие изпраща служебно заявлението заедно с приложените към него документи в областна дирекция „Земеделие”, за превеждане на определената сума по банков път. Подаването на документите може да се извърши и по пощата.
Роднини
Когато имот бяло петно е съсобствен, т. е. в графа „собственик” са посочени двама и повече собственици или е записано „наследниците на…, то определените суми се изплащат на съсобственика (сънаследника), подал съответното заявление по гореописания ред. Разпределението на получените суми между съсобствениците (сънаследниците) се уреждат помежду им, съгласно чл. 30, ал. 3 от Закона за собствеността, според който всеки съсобственик има право да получи такава част от ползите от общата вещ, която съответства на неговия дял в съсобствеността.
Събраните суми за имоти бели петна са депозитни и могат да се изплащат на правоимащите лица от съответната областна дирекция ”Земеделие” в 10-годишен срок.

Стайко Стайков: Все едно някой да се нанесе в апартамента ви

Ползването на т. нар. бели петна е противоконституционно, защото конституцията казва, че частната собственост е неприкосновена. Това коментира пред „Телеграф” шефът на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи Стайко Стайков. Той обаче посочи, че няма опасност собствениците да загубят нивите си, каквито твърдения се появиха. Представете си ситуацията някой да ви разбие апартамента и да се нанесе в него, за да няма пустеещи жилища, и да ви плаща среден наем за региона, даде пример Стайков. Според него регламентът за белите петна е бил само временна мярка и сега трябва да се обсъдят по-добри варианти. Не казваме обаче, че още утре трябва да се премахне, но трябва да се намери друга форма, смята Стайков. Той посочи още, че собственикът винаги ще носи отговорност, ако нещо се случи със земята. Него ще търсят, ако се разлее гориво например. За негова сметка е, ако земята се обработва лошо, не се тори, не се спазва сеитбооборота. Стайков е убеден, че всеки собственик трябва да изразява волята си при какви условия да му се обработва земята. Много по-голям проблем от белите петна обаче са договорите на коляно, каза още той.

Площ на белите петна, които се обработват

Стопанска Обработваема площ бели петна
година          (дка)           (дка)
2018/2019 32 542 980 1 305 020
2017/2018 32 505 190 1 410 770
2016/2017 32 425 120 2 289 128
2015/2016 32 218 530 1 983 440

МЗХГ: Никой няма да отнеме парцелите

С този режим са абсолютно гарантирани правата на собствениците на най-малки размер имоти, както и собствеността, опазването и съхранението на качеството на земеделските земи и получаването на пазарната рента за района. Земеделски имоти се предоставят за едногодишно уедрено ползване чрез заповед, като всеки имот е индивидуализиран със собственика си и по никакъв начин не може да се придобива по давност.
Това коментираха от МЗХГ. Според ведомството се защитават правата и интересите на малките собственици, като им се гарантира и получаването на рента съгласно пазарните стойности, изчислено по ясно регламентиран ред в закона. Постигат се и добри икономически резултите в земеделското производство, като същевременно се отчитат и пазят интересите на дребните собственици, посочват от ведомството на земеделския министър Десислава Танева.