Стефан Янев: Поддържаме перспективата на Западните Балкани по пътя им към ЕС, но в рамките на правилата и диалога (ВИДЕО)
9

Стефан Янев: Поддържаме перспективата на Западните Балкани по пътя им към ЕС, но в рамките на правилата и диалога (ВИДЕО)

"Твърдо поддържаме перспективата на Северна Македония, както и на Албания и другите страни от Западните Балкани, по пътя им към тяхното присъединяване към европейското семейство". Това заяви премиерът Стефан Янев след срещата му с колегаата му от Северна Македония Зоран Заев.

В рамките на разговорите тема била братската интеграция на Северна Македония. "В тази връзка политиката ни е неотклонна", добави Янев.

"Очевидно е, че като съседи, добри приятели и братски народи имаме нужда от постоянна комуникация и възможност за по-честа обмяна на мнения, които са в интерес на нашите народи", каза българският премиер.

"Констатирахме, че в момента имаме прозорец на възможност да работим по нерешените въпроси, които имаме до момента, в частност – изпълнението на Договора за добросъседство, сътрудничество и приятелство. Стремежът ни е да създадем благоприятна среда на доверие, приятелство и откровен разговор, която да спомогне на нашите специалисти да седнат и да намерят правилните решения", каза Янев.

„Надявам се атмосферата на доверие и взаимно зачитане на националните интереси да продължи, защото европейската перспектива на Северна Македония и на Западните Балкани като цяло, са в интерес и на България, и на целия регион, и на ЕС. Това трябва да бъде в рамките на правилата и на диалога. Най-напред трябва да изчистим нещата между себе си, за да не оставим нерешени проблеми в европейското семейство”, коментира Стефан Янев.

По думите му задачата била да се намерят правилните решения, за да се движим напред. Янев подчерта, че Заев дошъл с конкретни предложения, които ще бъдат обсъждани още днес и в близките дни.

"Вярвам, че след днешната среща историческата комисия ще заработи още по- добре", заяви Заев. По думите му политиците трябва да отговарят за политиката, а историците за историята.

Янев подчерта, че на Балканите сме били темпераментни. По думите му, ако всички дискутирали историята дебатът щял да бъде вечен. Българският премиер заяви, че политическите отговорности винаги са налице.

"Когато имаме добра атмосфера за диалог ще намерим решение", добави той. "Защо политиките лидери до сега не са го направили?" - попита риторично Янев във връзка с изказването на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че нищо нямало да излезе от тази среща.

Заев каза, че са се видели с две от големите политическите партии у нас, а трябвало да се видят с четирите най- големи. От думите му стана ясно, че ДПС и ИНТ са му отказали. 

"Нямаме проблем с отварянето на историческите архиви", заяви Зоран Заев.

"Езикът на омразата не бива да е част от дневния ред. Правителствата няма как да сложат цензура на медиите или хората", заяви Янев. По думите му езикът на омразата произлизал от историята, а премахването на паметници показвало, че имало нещо лошо в миналото ни. "Не бива държавата да създава предпоставки за това", добави Янев.

"Замислил сме редица мероприятия, които са в процес на организация, за да могат младите хора от двете страни да са заедно", каза Янев, но не пожела да разкрие повече информация.

БСП след срещата със Заев: Не могат да се правят компромиси с българския интерес

Борисов пред Заев: Ако не намерим решение, поколения българи и македонци ще се мразят (ВИДЕО)

Радев към Заев: Надявам се на прагматичен подход с конкретни и устойчиви резултати (ОБНОВЕНА+ВИДЕО)

ИТН и ДПС отказали среща на Зоран Заев

Очаквайте подробности!

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.