Бойко Борисов от МС: Мила ми е държавата, не искам да я разрушат (ОБНОВЕНА + ВИДЕО)
2

Бойко Борисов от МС: Мила ми е държавата, не искам да я разрушат (ОБНОВЕНА + ВИДЕО)

Заподозря сценарий заради влизането ни в EMR II и Банковия съюз от Радев, НСО, леви и десни

  • НСО трябва да пази само президента, шефа на парламента и премиера
  • Поиска публичен дебат за коронавируса, готов да отвори отново дискотеките

Понеже ми е мила държавата, не искам да я разрушат. И искам да го предотвратя. Това коментира премиерът Бойко Борисов на извънредна пресконференция в МС, след като преди ден президентът Румен Радев призова за метеж.

Борисов даде да се разбере, че всичко - от акостирането на Христо Иванов на брега на "Росенец", през хвърлянето на българския флаг на земята от гардовете от НСО, до протестите в защита на Румен Радев, са един сценарий, а причината е влизането ни в чакалнята на еврозоната (ЕRM II) и банковия съюз, одобрението за което се чакало тази вечер. Заподозря, че сценарият се организира от Румен Радев, с участието на НСО, от десните в лицето на Христо Иванов, както и с участието на левите - Корнелия Нинова, Мая Манолова и с подкрепата на бизнесмена с 18 обвинения , криещ се в Дубай, Васил Божков.

Той започна с ретроспекция на случилото се на "Росенец" от Христо Иванов, който отивал с цел там. "Преди два дни се разиграва следната случка, не скеч, не сценка....Видими публични лица. Христо Иванов ми е бил вицепремиер, шеф на партия. Дебаркира за провокация като Христо Ботев на Козлодуй, носи знаме, отива там с цел'', започна изложението си той. Въпреки това поясни, че не вини Христо Иванов, защото всяка партия има своите мотиви. Там обаче нямало никой, нито охраняваното от НСО вип лице и нищо не налагало тези действия на 2-3 охранители.

Томислав Дончев му показал клипа едва сега, защото се пазел да гледа телевизия. "Артисти. Единият носи знаме, а  другият го бута докато джапне във водата. Какво ще го правиш, ще го давиш", каза той. Това, което го възмутило е, че един от гардовете хвърлил знамето. 

"Свършва сценката и къде отиват, да протестират. Те са от едно котило

- Нинова, Манолова. Какво прави Христо Иванов при този, който пряко отговаря по закон за НСО. А казва, че ще държи Борисов отговорен. За кое? Четири години Радев ръководи и контролира НСО", каза премиерът.

Борисов поясни, че именно президента назначава началниците в НСО и никога не се е противял, когато са му пращали имената за съгласуване. "Когато са ми пращали имена за началници или заместници, никога не съм казвал, че искам да ги познавам и в рамките на 30 минути се е връщало писмото за съгласуване", каза той.

Припомни, че в комисията, с която сега искали да  си измият ръцете, участвал шефът на НСО, ДАНС и МВР.

"Там дневния ред се задава от НСО, от шефът, който е назначен от Радев. Той определя какво и каго ще говорят и решават. Отговорността е негова. Затова ме учуди това присъствие и защо аз да съм отговорен", каза Борисов и добави: "Само, че сценарият продължава. Защо това не се направи когато ДПС не правеше кворум или подкрепяше вота на недоверие. Тогава защо не се поставяше този въпрос за охраната. Или когато искат оставки или когато с няколко хиляди гласа подкрепиха Радев.", зачуди се се Борисов. И даде да се разбере, че всико е сценариий. По думите му тогава никой не е повдигал темата за охраната, защото са били удобни.

Сега искат да изкарат, че ДПС и ГЕРБ работят заедно, продължи той. Призна, че е имал тяхната подкрепата за F-16, както и за ДДС-то за книгите.

"По евроатлантическа линия няма кой да се съмнява, че ДПС е прогнозируема партия,

каза той и припомни, че още 2018-та Валери Симеонов е искал да се свали охраната на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Тогава го призовал да пита Румен Радев защо охраната не била свалена.

"Питал ме е е за Делян Пеевски защо е охраняван. И аз, когато МВР ми докладваха при атентата срещу Алексей Петров с гранатомен, същите извършители бяха наели апартамент месеци преди това с пряк изтрел. Намерихме и схемата, при която е трябвало със снайпер да бъде ликвидиран Пеевски и едновременно и Алексей Петров с гранатомет", разкри  Борисов, а от думите му стана ясно, че срещи издателя на "Телеграф медиа" също се е готвел атентат.

Той уточни, че службите са докладвали това. Борисов припомни, че са сложили охрана и на Иво Прокопиев, когато дошли сигнали за това.

Премиерът се възмути, че искат да му вменят, че темата за охраната на двамата (Доган и Пеевски - бел.р.) е негова. Бил убеден, че те щели да си я махнат сами, но според него Радев трябва да поеме отговорноста, че охраната се сваля.

Припомни, че комисията от НСО, ДАНС и МВР ще заседава в понеделник и ще се дадат материалите. А парламента ще внесат законови поправки, така че изцяло в правомощията на НСО да преценява кой да се охранява. По думите му НСО трябва да остане само за тримата - президент, премиер и шеф на НС.  За всики останали да се охраняват вече от структурите на МВР. "Изпращат се полицейски коли и патрули, охраняват докато мине заплахата", каза той.
Борисов се похвали със своите полициейски награди.

По думите му сценарият не успял първи път с медицинските сестри на перваза на Партийния дом, въпреки че бил изигран артистично.

"Виждате как добре е сглобен протестът. Христо Иванов протетира с тези, които го къпаха", каза Борисов. Отново напомни, че президентът носи еднолична отговорност и вменява това на началника на НСО, което означавало и подбора и подготовката на всички служители.

"Считате ли, че средно интелигентен човек, който го снимат, ще хвърли българското знаме", заподозря премиерът. И добави: "Тези хора не са ли обучени. Те го хващат. Няма нищо, камъняк. А те го гледат, гледат...", поясни премиерът и се зачуди защот не са оставили Христо Иванов да се попече на плажа, а е трябвало да се стига до сблъсък.

Припомни, че искал оставките на всички ръководители в ГДБОП, не казал дума и за арестите на министрите. Даде да се разбере, че е научавал от медиите за акциите на прокуратурата. "Каква е разлика между министирте, кметовете, висшите полицаи и съветника на президента. Каквъ превратник. Да не отишъл да пита президента, а принегови функцонери. Видно е ,че има нарушение. Ако са виновни, да си понесат отговнростта", каза той.

Всичко било заради днешния ден, който бил важен, тъй като се очаква решнието на чакалнята на еврозоната. Борисов даде се разбере, че всико е сценарий да се спре влизането ни в ERM II.

"Ако успеем, ще се случи.

Вече няма да се фалират банки, да се помпат, да се надуват и след това фалират. Вече няма да се теглят милиони пари в кеш.

Ще падната лихвите по кредите, ще се вдигне и рейтингът. Ще сме на място - при най- успелите, в сърцето на ЕС. Чакаме новини след 20.00 часа. Знаят, че чакаме. Затова започна още от вчера", каза той.

Пo думите му надали има дясномислещ човек, който да не знае важността от членството ни в ERM II  и в банковия съюз и банковата ни система да е редом до тази на успелите държави. "Всички останали - Мая, Румен, Корнелия, Божков, който съжаляваше че не е там, те са ясни - разните му кланове. Но десномислещите хора не изчакаха да мине утре и  защо влязоха в този сценарий?", зачуди се премиерът. И добави: "Видно е сценарий, а когато има сценарий, има и сценаристи. Те вчера се показаха, а причината е ясна".

Борисов поясни, че не иска да коментира прокуратурата и уточни, че когато се арестуват министри това не вдига рейтинга на кабинета.

"ДПС е темата. Когато подкрепят Радев, тема няма, а когато подкрепят евроатлантически въпроси..., каза Борисов и разясни, че именно ДПС и Йордан Цонев ги подкрепили най-много за ERM II Бе категоричен, че не е бил в сараите - нито зимните, нито летните, но много от протестиращите сега лидери са били там. Премиерът обаче отказа да каже имена.

"Когато се подгонят олигарси е мниго трудно едно правителство да удържи", аргументира се още Борисов за причините за атаките. Даде пример и с ниската контрабанда. "Как няма ди ги е яд", каза Борисов. "Абе приятелю, цял живот се пазя да не ме върнат към юмруците. Като вдигнеш юмрук, трябва да знаеш, че от другата страна също може да има. Бой хубав няма", каза премиерът по адрес на Радев.

Изтъкна успехите на валста и се похвали се, че се работи по цялото трасе на "Балкански поток", за да се осигури деверсификация за газ. Строило се по магистрала "Европа", както и по "Хемус", където имало огромен наопредък. Отделно посочи магистрала "Струма" и  метрото на София.

"Искам да се обърна към своите опоненти да се прояват малко държавнически.

Едните се готвят да се саморазправят. Етническият мир е много важен. Плажът на Росенец да бъде отреден като такъв.", каза той и поясни, че общината в Бургас трябвало да го свърши. Припомни, че за Алепу вече се е произнесъл, че можело да бъде само къщичка за птици. Припомни, че вчера имало Коалиционнен съвет и се съгласил да няма строежи на 100 метра от морето.

Взел Томислав Дончев с него на изявлението, за да му дава кураж, както вицепрезидента Илияна Йотова на Радев преди ден.

Накрая поясни, че всички ще съжаляваме за ситуацията, призова да се види как изглеждаме отстрани и дали сме привлекателни за инвеститорите. Това е алтернативата на ГЕРБ и патриотите , каза той и припомни, че Христо Иванов се усетил и се изнесъл настрани от протеста, докато там е била соцлидерката Корнелия Нинова.

"Кога скочи Радев срещу ДПС, като 4 години им държи охраната"', каза Борисов относно заглавие в медиите, че Радев скочил срещу Ахмед Доган, а прокуратурата влезнала в президенството. Ето в понеделник ще вземем решение, каза  отново Борисов относно охрната на Доган от НСО.

Поясни, че го чака в кабинета му и националния щаб, за да си говорят относна мерките. "Каква е разликата между един мач, дискотека и вчерашното събитие", попита Борисов и поясни, че и тях трябва да ги глобят. "Показаха, че не ги интересуват мерките и закона. Тези, които призовават за спазване на закона, не го спазват", възмути се премиерът. Даде пример със себе си, който  също бил глобен с 300 лева за липсата на маска.

"Ако Щабът още днес не направят публичен дебат, пускам дискотеките и баровете, защо да ги затварям. Защо да съсипвам бранша, като президентът Радев дава личен пример. Да носи той отговорност, той е дал пример и той да отговаря за заразяването на хората. Защо аз да нося отговорността?", каза Борисов. И поясни, че след вчерашния митинг заразените ще се увеличат още повече.

Именно затова призовавал да не се прави, още повече че парите от ЕС още не да дошли.

"В момента ни трябва абсолютен консенсус. Без значение кой управлява,"

каза Борисов.

Накрая поясни, че крайната цел е гражданско и етничско напрежение. Надява се, че всичко това няма да попречи на влизането ни в чакалнята на еврозоната, което решение се очаква днес вечерта.

"Всичко това е добре разигран сценарий, за да покаже колко са гадни хората от ДПС и техните гавази. А те не са техни, а на президента и да го препишат на мен'',

каза той. И попита защо все още не са уволнени гардовете, хръвлили знамето на земята. И даде пример как той веднага уволнява министри.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.