Намаляват първата пенсия с 10% заради втория стълб (ОБНОВЕНА)

Намаляват първата пенсия с 10% заради втория стълб (ОБНОВЕНА)

Шест месеца прозорец за прехвърляне на средства в НОИ

Всички, които са пропуснали правото си да прехвърлят средства от универсален пенсионен фонд в НОИ, ще могат да го направят. Това са хората, които правят индивидуален избор. Не насърчаваме всеки да го прави. Това заяви социалният министър Деница Сачева.

Тя изтъкна, че желаещите могат да получат информация от фонда си. Що се отнася до коефициента до редукция, ще се взема под внимание периода, в който хората беше прекратена дотацията от 12% от държавата не са се осигурявали в пенсионен фонд.

"Този коефициент към момента беше несправедлив. Изчисленията на НОИ показват, че може да е 10%, но НОИ ще покаже схемата си", каза Сачева. Тя допълни, че са получени сигнали за хората, които имат учебни центрове, занимални и школи, защото тяхната дейност също се преустановява. В Министерството на труда и социалната политика предстои да се обсъдят какви са възможностите с европейски средства за подпомагане на онези дейности, които са спряни в момента.

 „Предложението да се компенсират работниците и служителите е приемливо. Въпросът е да измислим механизъм, който се отнася до всички икономически дейности, които биха могли да бъдат засегнати, и да измислим механизма, по който това да се случва така, че да бъдат обезщетявани директно работниците, а не да минава през работодателите“, уточни тя.

Сачева отбеляза, че по данни на НОИ заетите на трудов договор в сектора на нощните заведения са около 32 000 души и това са и хората, за които ще се търси решение.

„Що се отнася за онези, които са от занимални и учебни центрове, все още не сме получили данните“, добави тя. По думите на социалния министър подобен механизъм по думите й би могъл да заработи до 2-3 седмици. „Ако говорим за сектора на нощните заведения, първо трябва да видим на какъв осигурителен доход се осигуряват тези хора. Ако това е близо до минималната работна заплата, защото предполагам, че не всички се осигуряват на 800 лв., колкото е минималният осигурителен доход.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.