Изяждаме по 3,5 л сладолед на година

Изяждаме по 3,5 л сладолед на година

Консумацията у нас е почти 2 пъти по-ниска от средната в ЕС

Средната годишна консумация на сладолед в страната през миналата година е била около 3.5 л на човек, което е под средното за ЕС количество от 6 л, показват данни от анализ на Евростат за продукта в Общността. България годишно произвежда около 26 млн. л сладолед и по този показател се нарежда на 16-а в ЕС.

Пазарът на сладолед в България надхвърля около 100 млн. лева, показват данни на експерти в бранша. Общо 20 са компаниите в страната, които произвеждат сладолед, като половината от тях формират около 90 на сто от производството и продажбите. На 3 от фирмите в топ пък 10 формират около 70% от производството и консумацията на сладолед през лятото.

Водещите компании по производство на сладолед са съсредоточени в София, Варна и Велико Търново. Част от тях вече са намерили пазари и в Румъния, Албания, Македония, Косово, Италия.

Според експерти от бранша промишленото производство на сладолед в страната датира от около 70 години, но пикът на производството е бил миналата година, като тенденциите са 2018 г. да достигне и да подобри този показател. Водещ производител в ЕС е Германия Най-голям производител на сладолед в Европа е Германия с 517 млн. литра за 2017 г., или около 16,5% от общото за ЕС-28. На втора позиция е Италия - 511 млн. литра или с дял от 16%. Трета е Франция с 466 млн. л годишно производство и дял от 15 на сто. Общото производство на сладолед в ЕС приближава 3.2 млрд. литра

В първата десетка на водещите производители на сладолед в ЕС са още: Испания - четвърта с 319 млн. л годишно. Великобритания е пета с 288 млн. л, шеста - Полша с 200 млн. л. Белгия е седма със 197 млн. л, а Холандия осма със 111 млн. л. Румъния пък е девета с 46 млн. л, следвана от Чехия с производство от 44 млн. л сладолед на година.

Зад България по производство на сладолед са страни като Дания, Австрия, Португалия, Малта, Кипър, показват още данните на Евростат.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.