0

О коло 500 000 агнета изядоха българите за Великден, въпреки затварянето на хотелите и ресторантите заради мерките за ограничаване на коронавируса.
Още 150 000 агнета се очаква да бъдат консумирани за Гергьовден.

Около 500 000 агнета изядоха българите за Великден, въпреки затварянето на хотелите и ресторантите заради мерките за ограничаване на коронавируса.
Още 150 000 агнета се очаква да бъдат консумирани за Гергьовден.

СОФИЯ СИМЕОНОВА, Светлана Трифоновска

Това съобщи пред „Телеграф“ Симеон Караколев от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.
Резултатът за Великден е много добър. Една от причините за това са мерките на земеделското министерство да не се допусне дъмпингов внос от Македония, каза Караколев.


Голяма част от агнетата са закупени директно от фермите. Там цената се задържала около 5 лева за килограм живо тегло заради липсата на евтин внос. Цената беше стабилна за разлика от предишни години, когато е падала до 4,20 лева за килограм, поясни Караколев. Веднага си личи, когато няма дъмпинг – нещата са добре, коментира още той.
По думите на Караколев не са се реализирали намеренията, поне засега, агнешко да се доставя след заявки в нета. Търговията с месо по интернет е проблем, защото има куп изисквания за доставките – за температура по време на транспортирането и т.н., поясни той.
Помощ
Има достатъчно агнета в България да задоволят пазара, е можехме да внесем тези от Македония, но и българските ще стигнат. Това пък коментира пред Телеграф Гюкчен Расим, който е собственик на кланица в Асеновград. Капацитетът му е 20 т на ден, и добива агнешко, телешко. Увери, че вече няколко веригите между които и Кауфланд, Фантастико са пуснали запитвания за доставка на българско месо. Аз обаче работя предимно с Метро, от които съм много доволен. Той потвърди, че за всяко заклано агне получава държавна помощ по 7 лв бройка.
Родопски цигай
От веригата харесват месото, което им предлагам, защото работя основно с български породи Родопски Цигай, Старопланински Цигай, Каракачанска овца, Аваси. Метро му плащат за цели агнета 13,80 кг, разфасовка- 14,40 кг с ДДС, вземат му дроб сърмата за 6 лв с ДДС, оставили са си печалба само 50 ст на килограм, похвали се бизнесменът.
Лоши
Според него е много добре, че българският фермер и потребител се е отървал от румънския внос на агнета. Караха ми ги сини, какво е това мършаво месо и тази порода, просто недоумявам, каза Гюкчен Расим. Тази година нямаше, защото турски търговци си купуват от румънските , защото са по-евтини, понеже получават по-големи субсидии. На място обаче в депа ги угояват и така угоени ги карат в Турция, обясни Расим. Като са с повече лой стават за ядене, според него.
Той каза, че българските фермери могат да задоволят пазара с телешко, агнешко, свинско на 60%, с говеждото обаче има недостиг в колбасарската индустрия.

Ритейлите объркали местните птицевъди с едрите

Търговските вериги в странието си да спазят изискванията на постановлението за доставки от регионални производители започнаха да объркват пазара на яйца. За това се опакаха от асоциацията на птицевъдите пред Телеграф. Председателят Димитър Белоречков заяви, че големите вериги в Източна България вместо да търсят малки птицеферми за яйца, което се разбира най-вече за местен фермер, започнали да искат яйца от индустриални производители в Добрич. Това е абсурдно, защото големите си имат пазари и договори, няма как да ги нарушават. Смятам, че по този начин някои от веригите искат да подронят авторитета на постановлението, да ни накарат да изпищим, и така да се обезсмисли понятието регионален производител, анализира ситуацията шефът на птицевъдите. Да се надяваме, че са го направили от незнание, обобщи той. Той допълни, че има пазар за всяко българско яйце, и че единственият конкурент са били полските, които обаче тази година не са се появили.