Изхвърлят кучета и котки заради Covid-19
6

Изхвърлят кучета и котки заради Covid-19

Живеещи в селата около Пловдив пропищяха от зарязани животинки

Пловдивчани и жители на околните села започнаха да изхвърлят домашните си любимци. Най-вероятната причина според местните хора за изоставянето на четирикраките е страхът от заразяване с Covid-19.

„Живея накрая на селото и от около месец се натъквам на изоставени породисти кучета и котки. Съсипаха ме тези хора. Не мога, нямам разумно обяснение защо го правят“, разказва мъж от село Бенковски край Пловдив. Преди 2-3 седмици видял непознат да носи породиста черна котка с намерението да я пусне край селото. „Развиках му се, че не може така да я изхвърля, защото животното е домашно и няма да оцелее навън, но той ми каза: „Нищо й няма, ще лови мишки“, се ядосва той. В крайна сметка успял да убеди човека да си прибере котката и да не я изхвърля край къщата му. Дни преди това видял край дома си да скита прясно изхвърлена немска овчарка. „Породисто и много красиво животно, но ето – изхвърлено. Мислех да я прибера, за да я гледам, докато й намерим дом, но в това време друг мъж от селото я взе да си я гледа. Преди това пък бяха изхвърлили алабай. Личеше си, че е гледано и то много добре гледано куче – ушите и опашката му бяха купирани, въпреки че това не е разрешено, беше охранено. Едро и много добре гледано животно, но дойде епидемията и хайде – на улицата. Намерих му осиновител и на него“, казва още той. Обяснява, че не знае кой изхвърля животните, защото това обикновено ставало през нощта. „Аз ако съм видял кой ги хвърля, ще пусна сигнал до полицията и общината, но те не го правят това пред хората“, се ядосва мъжът.

Последният случай, който предизвика вълна от съпричастност в селото му бе за пет изоставени палета. „Извеждам си моето куче на 5 април на разходка и чух някакво жално скимтене. То валеше дъжд, беше студено. В тревата до нас първо видях три мокри палета, а малко след това – още две. Пет кученца изхвърлени в нищото да умрат. Как може такова нещо?“, се възмущава мъжът. Предполага, че са били изхвърлени, защото и петте са женски, а по селата предпочитали да отглеждат само мъжки кучета. Според него са на видима възраст около 45 дни и са лабрадороподобни. Той ги нахранил и им направил навес от картони, за да са на сухо. Малко след това пуснал пост за петте изоставени кученца във фейсбук. Благодарение на социалните мрежи само няколко часа по-късно се намира приемен дом и за петте палета в съседното село Царацово. „Сега им търсим свестни осиновители. За едното пале вече се намери дом. Ще го отглеждат хора в Брезово, но има още четири, които трябва да задомим“, споделя състрадателният жител на селото.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.