Изграждат във Велико Търново център на хора с увреждания

Изграждат във Велико Търново център на хора с увреждания

Център за подкрепа на хора с увреждания ще бъде изграден във Велико Търново.

Инвестицията ще е в размер на 1 милион лева, а средствата ще бъдат отпуснати от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Това стана ясно при посещението на зам. министъра на труда и социалната политика Зорница Русинова. В бъдещия център ще бъдат предлагани пилотната услуга "Заместваща грижа", различни видове мобилна подкрепа, ще бъдат оформени и ателиета. Даниел Панов, Зорница Русинова и директорът на общинската дирекция "Социални дейности и здравеопазване“ Росица Димитрова се срещнаха със служители и социални работници в социални услуги в града, с които разговаряха по актуални теми. В Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания те обсъдиха трудностите, пред които служителите са изправени в ежедневната си работа, желанието им да преминават обучения и да израстват в професията. Работещите в сферата отчитат като най-голям проблем дефицита на рехабилитатори и логопеди. Разговорите обхванаха въпроси, свързани с повишението на заплатите на социалните работници, както и промените, които са планирани със Закона за социалните услуги.

Вчера във Велико Търново бе представена процедурата "Социално включване в общността" на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. С проекти могат да кандидатстват неправителствени организации, които са доставчици на социални услуги. Бенефициентите ще изграждат иновативни и интегрирани социални услуги. По този начин ще може да бъде намерено решение на проблеми на определени групи хора, ще бъдат развити услуги, които до момента не са покрити от държавно делегираните дейности. Част от мерките по процедурата са свързани с включването в заетост на хора, които се грижат за близките си.

 

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.