Изграждат STEM кабинети в 160 училища с 20 млн. лв. (ОБНОВЕНА)

Изграждат STEM кабинети в 160 училища с 20 млн. лв. (ОБНОВЕНА)

В 160  школа ще бъдат изградени STEM центрове и кабинети, съобщи образователният министър Красимир Вълчев при представянето на националните програми в сферата на училищното образование за тази година. Модерните класни стаи ще бъдат финансирани с 20 млн. лв. по национална програма "Изграждане на училищна STEM среда".

60 от училищата ще могат да получат до 300 000 лв. за изграждането на интегриран комплекс от няколко кабинета. Те ще бъдат в няколко направления - за младите изследователи, за дигиталните създатели, за креативните индустрии. Други 100 училища пък могат получат до 50 000 лв.за оборудването само на една класна стая или кът към нея със STEM работилница, изследователска лаборатория. „Целта е да направим модел на съвременните STEM центрове“, обясни Вълчев. Той изрази убеждението си, че следващите години ще бъдат насочени повече средства за подобряване на материалната база, тъй като в момента ръстът на финансирането е основно за заплати.
Министерството предлага общо 21 национални програми, 4 от които са изцяло нови. Те ще бъдат финансирани със 139 650 000 лв. Половината от тях - 70 млн. лв., ще бъдат на насочени за обезщетения на учители и непедагогически персонал, уточни Вълчев. Миналата година за тази дейности били заделени 63 млн. лв., с които били финансирани 8 000 души в сферата на образованието. От тях между 4500 и 5000 били пенсионирани учители.
С друга от новите национални програмите пък ще бъде насърчено взаимодействието на училища с родителите. „Искаме училищата да обменят и добри практики, свързани с привличането на родителите“, каза министърът. По новата програма „Участвай и променяй - родителят, активен партньор в училищния живот“, са предвидени 600 000 лева за проекти, свързани със срещи с родителите, както и мероприятия за училищната общност.
2 400 000 лева са предвидени и за центровете за личностна подкрепа. По новата програма „Предоставяне на съвременни условия за работа на децата и учениците в центрове за подкрепа за личностно развитие“. С нея ще се подпомага кариерно ориентиране на учениците, както и за активно включване на родителите на учениците в този процес. Има възможност за финансиране и за съвременно обзаведени помещения за занимания по интереси, както и за материали, книги и игри в ученически общежития, чиято дейност не се организира от училища.

Екипи, които да разработят нови учебни помагала и учебни помагала и електронни ресурси, ще бъдат финансирани с четвъртата нова програма. За целта са предвидени 2 345 000 лв. Просветният министър даде пример с учебниците по чужди езици и професионално образование, чието разработване може да бъде извършено от хора, които не работят към издателства.

В действащата национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“ с бюджет 6 830 000 лв. тази година има два нови модула. С първия - „Библиотеките като образователна среда“, ще се помага за създаването на библиотечен фонд, оформянето на кътове за четене и съвместни инициативи между училища и обществени библиотеки. 800 000 лв. по втория от модулите пък ще бъдат насочени към изграждането не площадки за безопасност на движението в училищата и детските градини, тъй както във всяко трябва да има такава. Средствата обаче няма да стигнат за всички близо 4 000 образователни институции, уточниха от министерството. С националната програма ще могат да бъдат изградени площадки за 110 детски градини. Проектите за тях могат да бъдат в размер на до 2500 лв. 207 училища пък могат да осигурят пространство за часовете по безопасност на движението с до 3500 лв. По националната програма ще продължи и обновяването на специализирано оборудване на кабинети, лаборатории и работилници в професионалните гимназии

Ръст във финансирането и нови елементи ще има и в други от сегашните национални програми. Повече ще бъдат парите, които се отделят за националното външно оценяване, тъй като от тази година има и изпит в 10-ти клас. Средствата за подготовка и провеждане на ученическите олимпиади тази година също ще бъдат повече. Програма „Бизнесът преподава“ пък продължава сегашната „ИТ бизнесът преподава“. Разширяват се възможностите предприятия от секторите на STEM професиите и профилите да запознават учениците с новости в технологичния сектор и ще се провеждат кратки демонстрационни обучения с бюджет от 500 000 лева От МОН посочиха, че тази година работодателите са провели в школата 500 семинара в рамките на 1000 часа. Чрез надграждането на „Роден език и култура зад граница“ се предвижда обмен на практики между неделните училища и тези, които са у нас. 2 308 000 лева са предвидени за организиране на съвместни посещения на исторически и културни забележителности, както и обучение на учителите от неделните училища.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.