Изграждат спортни площадки и салони в 4 професионални гимназии в пазарджишко

Изграждат спортни площадки и салони в 4 професионални гимназии в пазарджишко

Проектът е финансиран от ОП “Региони в растеж“

Областният управител Стефан Мирев и началникът на РУО Пазарджик Валентина Кайтазова дадоха старта на нов мащабен проект в сферата на образованието в област Пазарджик. “Обновяване и модернизация на регионална образователна инфраструктура чрез подобряване на материално-техническата база на 15 държавни професионални гимназии в системата на МОН в областите Благоевград, Кюстендил, Перник, Пазарджик и София – област“ BG16 RFOP001-3.002-0017-C01, финансиран от ОП „Региони в растеж“ 2014-2020.

В рамките на проекта в област Пазарджик финансиране ще получат четири професионални гимназии: ПГИМ Пазарджик, ПГМЕТ – Пазарджик, ПГСА Пазарджик и ПГИТ „Алеко Константинов“ – Велинград.

„Обръщам се към вас от името на четирима наистина щастливи директори на 4 професионални гимназии в област Пазарджик“, каза в приветствието си Таня Благова, директор на ПГИМ – Пазарджик и не скри вълнението си, че днешната церемония сбъдва една нейна десетилетна мечта, в училището да има модерна спортна база за младите хора. С осъществяването на този проект в четирите професионални гимназии, ще се създадат условия за обновяване и модернизация на материално-техническата база, в която се обучават над 2 хиляди ученици.

„Поздравявам училищните ръководства на професионалните гимназии за разработените проектни предложения, за амбицията да продължават така упорито да променят и подобряват средата, в която ученици и учители творят, учат и спортуват“, каза областният управител Стефан Мирев. Ще бъдат изградени нови физкултурни салони, спортни площадки, ремонт на училищни общежития, саниране на някои от сградите, оборудване на кабинети и не на последно място ще бъде изградена достъпна архитектурна среда, допълни областният управител. Той благодари на Министерство на образованието и науката за подкрепата и за осигурените финансови средства от страна на държавата. Мирев пожела успех на строително-ремонтните дейности, здрава и успешна нова учебна година.

Своите поздрави към директорите на четирите професионални гимназии и благодарности към МОН, отправи и началникът на РУО Пазарджик Валентина Кайтазова. Тя представи дейностите, които предстоят по проекта в четирите професионални училища в региона.

В Професионална гимназия по икономика и мениджмънт, гр. Пазарджик ще бъде изграден физкултурен салон, външна спортна площадка, предвидено е оборудване и осигуряване на достъпна образователна среда чрез изграждане на външен асансьор. В Професионална гимназия по строителство и архитектура, гр. Пазарджик финансирането е за вътрешен основен ремонт на ученическо общежитие, и изграждане на достъпна архитектурна среда в основната сграда. В Професионална гимназия по механоелектротехника, гр. Пазарджик проектът е за основен ремонт на покрива на училището, изграждане на ограда на двора и спортна площадка.

И в Професионална гимназия по икономика и туризъм “Алеко Константинов“, гр. Велинград - за нов физкултурен салон, за основен ремонт и саниране на училищната сграда, обновяване на отоплителната инсталация, ремонт на оградата и прилежащото дворно пространство, оборудване на кабинети с компютри, изграждане на лаборатории по физика, химия и обновяване на ученическата столова. „Всичко това е продължение на националната ни политика за подобряване на материалната инфраструктура и условията в професионалните училища. Тук са ръководителите им, които години наред работиха за това. Надяваме се с това да покажем грижата, която осъществяваме за обучението и възпитанието на нашите деца”, каза Валентина Кайтазова.

В 15-те държавни професионални гимназии в областите Благоевград, Кюстендил, Перник, Пазарджик и София, ще бъдат инвестирани общо15 млн. 802 хил. лв., от които 13 млн. 832 хил. лв. се осигуряват от ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 и 2 млн. 308 хил. лв. са национално финансиране. Проектът за цялата страна трябва да приключи до 25 декември 2021 г.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.