Изграждат шумоизолираща стена в участък на АМ „Струма“

Изграждат шумоизолираща стена в участък на АМ „Струма“

Шумоизолираща стена ще бъде изградена в участък на автомагистрала „Струма“. Тя ще обхване участъка, граничещ с пернишкия квартал „Църква“. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова в отговор на депутатски въпрос.

За проблема с шума сигнализират граждани от квартал „Църква“, Перник. Те посочват, че разстоянието между жилищните блокове и магистралата е между 30-40 м, и се чува шума от преминаващия през деня трафик. За да се реши проблема, Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) обявява обществена поръчка през юни 2020 г. Тя е за изработване на акустични и конструктивни проекти за изграждане на шумозащитни съоржъжения за жилищни територии с установено наднормено равнище на шум. Срокът за получаване на офертите е до 10.08.2020 г. Прогнозната стойност за проектиране на съоръженията по автомагистрала „Струма“ е 44 300 лв. без ДДС. Срокът за изпълнение е 60 календарни дни.

Предприетите действия са в резултат от изготвената през 2018 г. „Стратегическа карта за шум на пътни участъци в Република България с трафик над 3 млн. МПС годишно. Видът, височината, дължината, местоположението и други конкретни параметри на шумозащитните стени ще бъдат определени съобразно проектната разработка.

Аврамова отговори и на депутатски въпрос за доизграждане на път III-8611 „Белица – Загражден“. Тя посочи, че ремонтът на участъка от км 18+050 до км 19+600 бе завършен през ноември 2019 г. Има сключен договор с изпълнител за извършване на проучвателно-проектантски работи и строителство на другия участък - от км 10+430 до км 18+000. Общата цена за изпълнение на поръчката е 3 406 500 лв. без ДДС.

На 27 февруари 2020 г. изпълнителят предостави последния вариант на техническия проект за разглеждане от Техническия съвет на Областно пътното управление – Пловдив. Разработката, която е внесена отговаря на нормативните изисквания и е съгласувана от заинтересованите страни. Подписан е и договор за строителен надзор. Предстои уточняване на някои технически и финансови въпроси, след решаването на които проектът ще бъде внесен за процедиране за издаване на разрешение за строеж. Предвижда се строително-монтажните работи да стартират в рамките на настоящия строителен сезон.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.