Изграждат ново улично осветление в жилищен район на Варна

Изграждат ново улично осветление в жилищен район на Варна

Община Варна започва проект за изграждането на ново улично осветление в жилищен район „Младост“ кв. 16, „Възраждане“ ІІІ м.р. и „Възраждане“ ІV м.р. Това съобщиха от общинската дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“.

В тези квартали осветлението е остаряло, с голям разход на енергия. Предвижда се подмяна на 1 105 амортизирани осветители с нови светодиодни LED-лампи с високо качество и повишен светлинен добив. Това ще намали разходите за електроенергия със 109 981,64 лв. годишно, а въглеродните емисии ще намалеят със 714,02 tCO2.

Ново осветление ще бъде изградено на улици, пътни и пешеходни подходи към жилищни входове, открити паркинги и междублокови пространства. От общината смятат, че модернизацията ще повиши енергийната ефективност и ще подобри качеството на живот в община Варна, от което ще могат да се възползват 18 794 нейни жители.

Общата стойност на проекта е 1,3 млн. лв., от които безвъзмездната финансова помощ е в размер на 713 306 лв., а съфинансирането - 599 500 лв. Средствата са осигурени от програмата „Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност“ на финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014–2020.

Варна е една от 20-те наши общини, успешно защитили проектното предложение, от общо 107 кандидатстващи, уточняват от дирекцията.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.