Изграждат ново кръгово в Студентски град и велоалея по

Изграждат ново кръгово в Студентски град и велоалея по "Симеоновско шосе"

Изграждат ново кръгово кръстовище в Студентски град и велоалея по "Симеоновско шосе" в София. Това ясно от обществена поръчка на Столичната община. 

Кръговото ще бъде на бул. "Св. Климент Охридски" и бул. "Андрей Ляпчев" и ще струва 800 хил. лв.. "Кръстовището между булевардите е основната пътна връзка между ж.к. Студентски град и ж.к. "Младост". "Движението е интензивно и това създава предпоставки за пътно транспортни произшествия и води до чести задръствания. С оглед създаването на безопасни условия за движение е предвидено да се извърши промяна на съществуващата организация на движение на пътното кръстовище между двата булеварда чрез оформяне на кръстовище с кръгово движение, осъществяващо всички съществуващи посоки на движение", посочват от кметството. 

По бул. "Симеоновско шосе" се предвижда изграждане на велоалея и тротоари за 1,8 млн. лв. Става въпрос за участъка от от бул. „Копенхаген“ до „Софийски околовръстен път“. Начало на обекта е при кръстовището с бул. “Копенхаген“, като преминаването на велосипедното движение се предвижда да се осъществи споделено с пешеходците. "От кръстовището с бул. “Копенхаген“ до ул. “Инж. Г. Белов“ ситуационно велоалеята е по регулационната линия с цел максимално доближаване до крайния етап на разширение на ул. “Самоковско шосе“ и максимално запазване на съществуващата дървесна растителност. При кръстовището с ул. “Инж. Г. Белов“ се предвижда уширение на съществуващата настилка, като шлюз към съществуващата спирка, която се измества спрямо новото положение. Съществуващото кръстовище е тясно и с малки бордюрни криви, които затрудняват включването към ул. “Самоковско шосе“ от ул. “Инж. Г. Белов“. На местата на пешеходните пресичания в кръстовищата е предвидено понижение на бордюрите", се казва в поръчката.

С други 1,2 млн. лв. София предвижда разширение на ул. „Димитър Пешев“ в участъка между ул. „Обиколна“ и бул.„Цариградско шосе“ с прилежаща инфраструктура, велотрасе и пешеходни тротоари. Съществуващата улица “Димитър Пешев“ е изключително натоварена по отношение на транспортния трафик. Тя е връзка на източните квартали на града с бул. “Цариградско шосе“ по посока център или Пловдив. Улицата е пряка връзка с кв. Горубляне. Разширяването на габарита на съществуващата улица ще доведе до нормализиране на движението в района", се мотивират от общината.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.