Изграждат детски градини и училища със 70 млн. лв.
2

Изграждат детски градини и училища със 70 млн. лв.

Проект за одобрение на програма за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски градини и училища за периода 2020-2022 г., с индикативен бюджет за тази година до 70 млн. лева внася образователният министър Красимир Вълчев.

Това се посочва в документа, публикуван за обществено обсъждане. Програмата има за цел да финансира материалната база, която да гарантира здравословните и качествени условия на обучение в институциите в системата на предучилищното и училищното образование.

Програмата е насочена към изграждането на нови, разширението и реконструкцията на съществуващи детски градини и училища, с което ще се намали недостигът на свободни места в тях и ще се създадат предпоставки за успешното въвеждане на задължителното предучилищно образование на децата, навършили четиригодишна възраст, както и предвиденото в нормативната уредба на дейностите в училищнотообразование. Целта е да се намали недостигът на места в детските градини, в т. ч. яслените групи; създаването на условия за въвеждане на задължително предучилищно образование на децата, навършили четиригодишна възраст; увеличаването на броя на училищата, преминали на едносменен режим на обучение и поетапното създаване на организация на учебния ден на едносменен режим в училищата.

Средствата за финансиране на дейностите по програмата за следващите бюджетни години - 2021 г. и 2022 г., ще бъдат предвидени със Закона за държавния бюджет за съответната година, информира министър Вълчев.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.