Първа копка на Индустриална зона-Варна до края на годината

Първа копка на Индустриална зона-Варна до края на годината

До края на тази година може да бъде направена първата копка по обособяването на индустрилната зона във Варна, заяви министър Емил Караниколов на работна среща по темата.

Липсата на готови индустриални зони в страната доведе до това, че изпуснахме инвеститори. Във Варна зоната ще е върху около 10 000 декара земеделски и горски фонд, който е естествен, получил се от необработваеми земи, посочи Караниколов. „В зоната попадат и „Побитите камъни“, но няма да се засегне който и да било културен, природен или исторически паметник.

В момента се подготвя закон за индустриалните зони, като целта е сроковете по изграждането им да бъдат облекчени. Текстовете ще бъдат съобразени с изискванията на ЕС. В закона ще залегне и начинът на изграждане на тези зони, независимо дали са държавни, общински, частни или смесени. Ще бъдат облекчени сроковете по закона за енергетиката и по закона за устройство на територията, както и за присъединяването към ВиК-инфраструктурата, посочи министърът.

„Идеята е да се допусне държавата да изгражда съпътстващата инфраструктура, но за да разреши Брюксел ползването на пари от еврофондовете, тя трябва да се ползва не от един, а от много инвеститори, уточни Караниколов. Имаме подкрепата на политическите сили, на икономическата комисия в НС и до 2 месеца законът може да стане факт“, каза още министърът.

Във форума се включиха кметът Иван Портних, областният управител Стоян Пасев, директорът на Национална кампания „Индустриални зони“, Антоанета Барес, представители на бизнеса. Кметът на Варна Иван Портних посочи, че градът е изцяло обезпечен като комуникации и логистика, има и невероятен капитал от близо 30 хиляди млади и образовани хора от шестте университета в града.

Той припомни, че приоритет за правителството е автомагистрала „Хемус“, която е също от голямо значение за потенциалните инвеститори. За развитието на зоната ще помогне и държавният проект по удълбочаването на варненското езеро, което ще даде възможност за развитие на пристанищната дейност.

Целта е във Варна да се привлекат производства с висока добавена стойност, които имат нужда от квалифицирани кадри, посочи още Иван Портних.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.