Изгарят Свети Евстатий заедно със семейството му

Изгарят Свети Евстатий заедно със семейството му

Имен ден празнуват Евстатий, Евстати, Евстатиела, Евстатия, Статко, Статка, Стати

Свети великомъченик Евстатий живял през втората половина на първия и първите десетилетия на втория век. Като езичник носел името Плакида. Бил прославен римски пълководец.

По природа със здрав разум и чиста душа, той скоро разбрал цялата суетност и лъжовност на езичеството. Той приел свето Кръщение заедно с жена си Теопистия и синовете си Агапий и Теопист. Напуснал войската и прекарвал живота си в благополучие.

Скоро обаче се заредили и изпитания. Първото изпитание у него било това, че изгубил цялото си богато имущество и измрели всичките му слуги. За него било особено тежко да изпадне изведнъж в крайна бедност и да се лиши от помощниците си. Той заминал със семейството си за Египет. Но по пътя го сполетяла още по-голяма беда: разбойник отвлякъл жена му, а синовете му се изгубили в пустинята.

Евстатий прекарал в Египет 15 години в мъки, лишения и труд. И

Бог го възнаградил щедро за високите му добродетели

В това време варвари застрашавали столицата на империята – Рим. Император Адриан си спомнил за бившия военачалник Плакида. Заповядал да го намерят, за да му повери наново командването на войската. Евстатий бил открит и доведен в Рим. Императорът го приел с почести и го назначил за върховен началник на римската войска. Походът срещу варварите завършил с блестящ успех.

Евстатий се връщал тържествено в Рим, начело на победоносната си войска. При това завръщане той имал голямо щастие: в лицата на двама млади войници открил своите синове, а в една жена, която прислужвала във войската – своята съпруга. Овчари били отървали синовете му от нападналите ги в пустинята зверове и ги отгледали като свои чеда. Като че ли нищо вече не могло да помрачи тая радост – радостта на събралите се наново след толкова тежки години съпруг, съпруга и синове. Император Адриан го приел с големи почести и пожелал да отпразнува това събитие чрез тържествено жертвоприношение на езическите богове. Но Плакида, главният виновник на празненство не се явил в храма, зававайки че е християнин.

Разгневеният император Адриан не пощадил прославения с победи и любов от народа военачалник. Лишил го от военен сан и заповядал да го хвърлят заедно с цялото му семейство на зверовете в цирка. За изумление на многобройните посетители в цирка зверовете не се допрели до Евстатий, до жена му и синовете му. Тогава Адриан наредил да бъдат хвърлени в запалена пещ. Това станало в 126 година.

Имен ден празнуват Евстатий, Евстати, Евстатиела, Евстатия, Статко, Статка, Стати

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.