0

Н езависимо дали посаждате първите си семена за градински цветя или сте опитни градинари, гледката как упоритият ви труд и грижите за градината ви завършват с неуспех няма да предизвика радостни вълнения.

Независимо дали посаждате първите си семена за градински цветя или сте опитни градинари, гледката как упоритият ви труд и грижите за градината ви завършват с неуспех няма да предизвика радостни вълнения.

Ето защо може да се ориентирате към лесни за отглеждане цветя за градина, които могат да издържат на почти всички условия. С тяхна помощ ще имате ароматна и пъстроцветна градина през всеки сезон, без това да ви коства изтощителни усилия и поддръжка.

Мушкато

Мушкатото е на първо място в търсенето и продажбите на цветя за градината и това съвсем не е случайно. Той се предлага в една прекрасна гама от цветове и издържа свеж в разгара на лятото, дори и поливан с ограничено количество вода. Мушкатото е бил любимо градинско цвете на градинарите вече повече от век. В старомодните стандарти за лехи, граници и контейнери той все още е едно от най-популярните растения днес. Традиционните видове обичат горещо време и държат добре да сухи условия, като много от тях предлагат колоритна зеленина. Въпреки, че повечето сортове мушкато се отглеждат като едногодишни, те са трайни насаждения. Преместете ги на закрито, за да презимуват, ако ви харесват, а след това ги засадете на открито през пролетта. Биха могли като саксийни цветя да цъфтят дълго на закрито през цялата година, ако получат достатъчно слънчева светлина.

Петунии

Петуниите цъфтят през пролетта в един привидно неизчерпаем набор от цветове: светло лимонено жълто, жълто-зелено, розово, лилаво, бяло и други. Почти всички сортове са самопочистващи се за безгрижен цвят. За оптималната им производителност е препоръчително да се напояват и оплождат редовно. Петуниите са устойчивите фаворити за издържливи градински цветя на градинарите навсякъде. Те изобилстват от цветове от средата на пролетта до късната есен. Изборът на окраски, в които се предлагат, е почти неограничен, с някои красиви жилки и интригуващи цветове. Много сортове са сладко ароматни. Някои от тях се определят като “устойчиви на атмосферни влияния” , което означава, че цветята не се затварят, когато водата е попаднала върху тях.

Тлъстига

Една многофункционална група растения, тлъстигите варират от къси и покрити в почвата до средноголеми растения. След като се засадят, те се нуждаят от малко помощ – просто от вода, ако изглеждат сухи и леко подкастряне след цъфтежа, за да поддържат формата си. Тлъстигите са почти перфектните цветя за градината. Те изглеждат добре от момента, в който излезат от почвата през пролетта и продължават да изглеждат свежи и прекрасни по време на целия си вегетационен период. Много от тях са привлекателни дори и през зимата, когато листата им умират, но стеблата остават живи. Също така са устойчиви на суша и се нуждаят от много малко грижи. Те са любимите градински цветя на пеперудите и полезните пчели. Високите видове са изключителни за рязане и сушене. Има много различни видове на това прекрасно растение – от високи видове красиви цветя, които се извисяват на височина над 60 сантиметра до ниско растящи, които формират сплетени клонки. Всички виреят добре в условия на пълна слънчева светлина с добър дренаж. Някои от по-малките е най-добре да се отглеждат в саксии като стайни цветя.

Хоста

Това също са едни от лесните за отглеждане цветя за градината. Сортовете хоста варират от толериращи шарената сянка до толериращи частичното слънце. Цветовете им варират от чисто зелено до жълто-зелено с пъстрота на синьо-сиво и извън него. Това градинско цвете се отглежда едва от последните 40 години насам и в момента е едно от най-често срещаните градински растения. То също е спечелило своето място в сърцата на градинарите, тъй като е сред най-лесните за отглеждане, толкова дълго, колкото имате условия на някаква сянка и достатъчно валежи. Хостата варира от малки растения, подходящи за падини и алпинеуми до масивни 120 сантиметрови туфи със сърцевидна форма на листата, стигащи дължина 60 сантиметра, които могат да са свити, с вълнообразни ръбове, изпъстрени в бяло или зелено, със синьо-сиви, резедави, изумрудени ръбове – вариациите са почти безкрайни. Тези трудни, сенколюбиви трайни растения, известни също като plaintain lily, цъфтят с бели или лавандулово лилави цветове с форма на фуния или пламнали цветя през лятото. Някои от тях са силно ароматни.

Хойхера

Това също е лесно за отглеждане цвете за градината, което внася вечнозелен (до полу-вечнозелен) цвят за вашата градина. Въпреки, че расте в условия, вариращи от пълно слънце до сянка, лимонено зелените сортове предпочитат да бъдат засадени на сянка. Вълнуващите нови селекции с невероятни модели зеленина поставиха хойхерите на картата в модерните градини. По-рано радваха главно с техните спирали на нежни червеникави цветя, а сега се отглеждат най-много заради необичайната си петнистост и жилки на различни цветни листа. Те се радват на богата на хумус, задържаща влагата почва. Не ги садете в райони с много студена зима.

Вайгела

Това е лесен за поддържане храст за градината, който е харесван от градинарите и пеперудите заради многобройните си цветове с форма на звънчета. Заоблените стебла, отрупани с интересните цветчета, цъфтят от края на пролетта до началото на лятото и са традиционен фаворит за смесени храстови граници и фонове. Но има и нови сортове, които също парадират с наперена зеленина в нюанси на златно, зелено, бяло и розово през целия сезон. Размерите варират от мощни 180 сантиметрови храсти до много компактни сортове, подходящи за смесване с трайни насаждения. Вайгела обича плодородна, добре дренирана почва на място с пълно слънце и подходящо напояване, но тя също така ще търпи и по-сухите почви и частичната сянка.

Декоративна копривка

Още едно от издържливите цветя за градината, които виреят на сянка, е копривката. Вероятно ще искате да засадите няколко, за да има разнообразие от зеленина – от обикновено зелена до диво червена. През зимата ги внесете в дома си сред останалите стайни растения, за да се насладите на колорита им.

Дневни лилии

Деликатната красота на тези градински цветя опровергава силната им природа, защото често може да ги видите да растат дори и в полета или ровове. Ще се насладите на тези трайни насаждения във вашата градина за години напред. Подобните им на тромпет цветове се срещат в безброй цветове. В действителност, има около 50 000 хибридни сортове, носещи това име в диапазон от размери и форми на цветята от миниатюрни до високи, някои от които ароматни. Цветовете разцъфват върху голите стебла само за един ден, но сортовете носят множество пъпки по всяко стъбло, което удължава времето на разцвета им.

Пентас

Това е едно от онези цветя за градина, които привличат много пеперуди. Цъфти през цялото лято, дори по време на най-горещите дни, с големи струпвания на звездовиден цъфтеж, който привлича пеперудите. Растението расте добре в контейнери и в земята, а дори може да стане добро саксийно цвете, ако има достатъчно светлина. Вирее най-добре в условия на пълно слънце и влажна, добре дренирана почва.

Върбинка

Клъстерите на върбинката цъфтят обикновено в бяло, розово или лилаво, което ги прави цветя за градината с голям акцент. Сортът ‘Imagination’ се откроява със своята способност да оцелява и в най-горещите, сухи условия. Това разпростиращо се растение е идеално за каскади над подпорни стени, саксии, кошници и прозорци. Докато почвата е изключително добре изцедена, върбинката ще възнагради градинарите с безброй клъстери от малки цъфтежи през всички сезони. Това е доста устойчиво на сушата градинско цвете, което го прави чудесен избор за висящи кошници, алпинеуми, озеленяване в пукнатини между камъни и други тесни места.

Скаевола

Родом от Австралия, това трайно градинско цвете издържа на топлина, без да увехне през цялото лято. Скаевола можете да си купите от декоративен разсадник Булланд Трейд. Красивите му синьо-лилави, ветрило-образни цветя виреят окачени в кошници или кутии на слънчев прозорец. Те изглеждат на пръв поглед деликатни и капризни, но всъщност са много издържливи. Стоят чудесно в слънчевите градини и са идеални за каскадни растения в закътани саксии, които е трудно да се поливат през топлите дни.