Изчакайте хладни дни за засяването на трева
4

Изчакайте хладни дни за засяването на трева

Вече е късно да торите розите. За едри цветове отстранете някои от пъпките на далията

През август може да сте във ваканция, но грижите за градината нямат почивка. Затова, преди да се отдадете на заслужен отпуск, направете някои важни неща за растенията, ако искате да ви радват и през есента.

Знайте, че вече е късно за наторяване на розите и широколистните вечнозелени растения. Загнилите листа на розите задължително съберете и изгорете.
Проверете старателно листата на азалията и рододендрона от долната страна. Възможно е да са ги полазили насекоми.

Прочистване

Веднага след като флоксът прецъфти, го почистете от прецъфтелите цветове, за да избегнете разпространяването на семената, и наторете мястото, за да може да цъфне растението и през есента.

През този месец може да разделите лупината. Проверете дали по ирисите няма вредители.
Културите, които остават в земята, като например пащърнака, е добре да наторите.
Изрежете пръчките на малиновите и къпиновите храсти, които са дали плод тази година. Разделете ориенталския мак.

Ако сте взели по-рано резници от азалията и абелията, дръжте ги още известно време на хладно и на сянка, докато пуснат корени. Ако сте направили разсад на някои растения, не позволявайте почвата да пресъхне.

Ружа

Съберете и по възможност изгорете загнили или увредени листа на ружата. Ако искате далиите ви да имат по-едри цветове, отстранете някои от пъпките.

Следете внимателно зелето и другите зелени зеленчуци за насекоми, които се хранят с листата. Напръскайте с подходящ препарат засегнатия участък или направо го отстранете.
Все още можете да засеете в градината семена на ряпа и спанак за по-късна реколта.

Луковици

Сега можете да си купите луковици на божур и да го засадите, като стане малко по-хладно, в началото на есента.

Изчакайте със засяването на тревни смески – направете го, когато дните започнат да стават по-хладни. Сега е моментът да засадите луковиците на есенния минзухар. За да цъфнат напролет, засейте сега семената на английската маргаритка и незабравката. 

Хризантеми

Добре е да сложите подпори на по-тежките хризантеми. Отстранете най-долните листа на далиите, за да издържат по-дълго време.

Ако семената на делфиниума са достатъчно добре узрели, можете да ги засеете този месец. Така ще има достатъчно време да се развият сравнително големи растения, които да оцелеят през зимата.

Резниците, които са пуснали корени, можете да засадите веднага щом по тях се появят нови листенца.

Праскова

Напръскайте прасковата, след като оберете плодовете, за да предотвратите заболяване на листата, които остават по клоните.

По това време можете да вземете резници от здравеца. Пресадете крема веднага след като му паднат листата. 

ТЕКСТОВЕ ПОД СНИМКИ:

За засяване на трева изчакайте по-хладни дни.

Отстранете някои от пъпките на далията, ако искате по-едри цветове.

 Прочистете флокса от прецъфтелите цветове.

 Вече е късно за торене на розите.

 Напръскайте прасковата, за да предотвратите заболяването на листата.

СНИМКИ: ИНТЕРНЕТ

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.