0

Е вропейският парламент избра Роберта Мецола от Европейската народна партия (ЕНП) за председател на институцията до изборите за евродепутати през 2024 година.

Европейският парламент избра Роберта Мецола от Европейската народна партия (ЕНП) за председател на институцията до изборите за евродепутати през 2024 година.

Мецола, досега зам.-председател на европарламента, навършва 43 години. Тя е адвокат по професия, майка на четири деца.
Новият председател на европарламента е от Малта. Мецола бе избрана още при първото гласуване и получи 458 гласа, при необходими 309 за абсолютно мнозинство.


В словото си след обявяването на резултатите от избора тя обеща да не жали сили в защита на интересите на гражданите, както и да се постарае да укрепи вярата в Европейския съюз. Мецола призова да се противодейства на ударите срещу Европейския съюз, говори в защита на малцинствата, на Украйна, за Западните Балкани и за обединението на Кипър.
Тя призова Евросъюза да не позволява никога диктаторите да го разделят. В словото си новият председател на европарламента изрази подкрепа за разследващите журналисти и почете паметта на Дафне Галиция и Ян Куциак.
Мецола е третата жена в историята, която оглавява европарламента. Нейните предшественички бяха от Франция - Симон Вей, избрана през 1979 г., и Никол Фонтен, оглавила институцията през 1999 г.

Малтийката Мецола е евродепутат от 2013 г. и заместник-председател на европарламента от 2020 г. В деня на избирането й тя навърши 43 години. Неотдавна тя стана по-позната на широката общественост, защото пое временно председателския пост след хоспитализирането на Давид Сасоли. Мецола е член на парламентарната група на Европейската народна партия.
Новата председателка на европарламента има четири деца и си навлече критики от страна на колегите си заради това, че е противник на абортите - типична нагласа за Малта, последната страна в Евросъюза, в която абортите остават незаконни.
Мецола е християндемократка. Тя е най-младият председател на европарламента.
В речта си след избирането й Мецола заяви, че ще се придържа към стила на работа на Сасоли, а именно - постигане на консенсус и събиране на хората с различни позиции около една маса за преговори. Тя се вдъхновява и от примера на Хелмут Кол и Франсоа Митеран за преодоляване на партийните разделения.
Мецола е първият политик от Малта, който заема толкова висок пост в ЕС. Тя казва, че постигнатото от нея ще е пример за всяко малтийско момиче и за всеки, който се осмелява да мечтае.

Италианецът Давид Сасоли почина на 11 януари след дисфункция на имунната система. Започва професионалния си път като журналист първо във вестници, а след това в телевизии. За пръв път е избран за евродепутат през 2009 г. от италианската лявоцентристка Демократическа партия. През 2019 г. беше избран за председател на Европейския парламент.