0

О т 2004 година насам марката Dacia продължава да усъвършенства моделите си, за да стигне до най-новото Sandero Stepway, което дебютира на българския пазар преди два месеца и се радва на огромен интерес от страна на потребителите.

Новата Dacia Sandero Stepway има атрактивен външен вид, прилично оборудване, висок просвет, модерно задвижване и всичко това се предлага на достъпна цена, която със сигурност ще привлече рационалните потребители, търсещи практичен нов автомобил.

От 2004 година насам марката Dacia продължава да усъвършенства моделите си, за да стигне до най-новото Sandero Stepway, което дебютира на българския пазар преди два месеца и се радва на огромен интерес от страна на потребителите.

Новата Dacia Sandero Stepway има атрактивен външен вид, прилично оборудване, висок просвет, модерно задвижване и всичко това се предлага на достъпна цена, която със сигурност ще привлече рационалните потребители, търсещи практичен нов автомобил.

Третото поколение на Sandero Stepway е изградено върху модулната платформа CMF-B на алианса Renault-Nissan, която позволява интегрирането на системи и технологии, които преди това бяха недостъпни за гамата Dacia.

Новата Dacia Sandero Stepway се отличава със специфичен дизайн на предницата, решетката гордо носи името Stepway. Компактната градска кола изглежда като малък кросоувър с увеличен пътен просвет от 174 мм и енергичен профил.

Новото Sandero Stepway приема образа на силен и здрав автомобил, с експресивен и стилен дизайн, индивидуализиран от ярките светлинни подписи на фаровете, с отделни елементи за версията Stepway, от масивния преден капак до пластмасовите защитни панели и арките на колелата.

Функционалността е подобрена благодарение на модулните греди на покрива, които могат да бъдат монтирани напречно, ако е необходимо. Стандартно новото Sandero Stepway е качено на 16-инчови колела със стоманени джанти с декоративни тасове, които имитират алуминиеви, но като опция могат да се поръчат и алуминиеви джанти в очарователния диамантено черен цвят.

Влизайки в салона новата Dacia Sandero Stepway ще се изненадате приятно колко голям прогрес има в сравнение с предишното поколение на модела. Използвани са по-приятни на допир покрития, а новите пластмасови панели имат по-фина текстура. Материалите в интериора са издръжливи на износване, като на места са доста твърди.

Отличителните дизайнерски елементи на версията Stepway са оранжевите текстилни вложки в тапицерията на предните седалки, както и върху панелите на предните врати и отворите, които осигуряват по-приятна атмосфера за седящите отпред.

Салонът на новата Dacia Sandero Stepway е достатъчно просторен, за да пътуват в него четири човека, но ако е необходимо, за кратко могат да седнат и пет. В сравнение с предходното Sandero, мястото коленете на задните пътници се е увеличило с 42 мм.

Капацитетът на багажника е нараснал малко и сега побира 328 литра, но при необходимост можете лесно да сгънете облегалките на задните седалки и да получите товарно пространство с обем от цели 1108 литра. Предлага се и двоен под за багажника, който значително подобрява функционалността на вътрешното пространство, така че след сгъване на задните облегалки се получава равен под.

За водача и пътника отпред новата Dacia Sandero Stepway предлага модерни системи и интелигентни технологии, които превръщат пътуването в приятно преживяване. Пред погледа на водача е поставен новият инструментален панел с високо качество на графиката и с 3,5-инчов дигитален дисплей между циферблатите, където са изведени и настройките на радиото. На новия волан има бутони за дистанционно управление на аудиосистемата и круиз контрола, а скоростният лост вече е по-къс.

Новата мултимедийна система Dacia Media Display е оборудвана с централен 8-инчов сензорен екран и предлага лесен за използване интерфейс, съвместим с Bluetooth и със системите за смартфони Android Auto и Apple CarPlay. За нивото Comfort като опция се предлага навигационна система Dacia Media Nav, при която интеграцията се извършва безжично, към което е добавена и навигационната система на автомобила.

Новото Sandero Stepway се продава у нас в две нива на оборудване - Essential и Comfort. Стандартното оборудване на Essential е доста богато и включва 16-инчови колела с декоративни тасове, LED дневни светлини, автоматични фарове, круиз контрол и ограничител на скоростта, система за автоматично аварийно спиране и други.

Най-примамливо е второто ниво Comfort, което предлага автоматичен климатик, кожен волан, задни електрически стъкла, модулни надлъжни релси на покрива, чистачки със сензор за дъжд, задни сензори за паркиране, сгъваема задна седалка, разделена в отношение 1/3 към 2/3, електрически отопляеми странични огледала, Dacia Media Display с 8-инчов сензорен екран, Bluetooth и 4 високоговорителя и други.

Комфортно шофиране в града с новата автоматична трансмисия CVT

Засега новата Dacia Sandero Stepway се предлага само с 1,0-литровия 3-цилиндров бензинов двигател с турбокомпресор. Стандартно моторът е съчетан с 6-степенна механична скоростна кутия. Срещу 2100 лева се предлага в съчетание с безстепенна автоматична скоростна кутия CVT.

Несъмнено автоматичната скоростна кутия прави шофирането много по-лесно и комфортно. С автоматичната трансмисия CVT новото Sandero Stepway може да бъде удобна и спокойна кола, както на дълъг път, така и в града. В градската среда няма да почувствате никакви ограничения и ще се насладите на спокойно пътуване, но извън града може да имате някои съмнения.

Трансмисията CVT няма опцията за ръчно превключване, така че при изпреварване трябва да предвидите повече време. Натискането на газта докрай веднага вдига оборотите на двигателя, но за да стигне тягата до колелата, отнема известно време.

Новото Sandero Stepway с 1,0-литров 3-цилиндров бензинов турбодвигател и автоматична трансмисия CVT развива максимален въртящ момент от 142 Нм в интервала от 1750 до 3750 об/мин и се нуждае от 14,2 секунди за да достигне 100 км/ч при старта от място. Ако не търсите динамика извън града, ще останете приятно изненадани от скромния разход на гориво.

В града реалното потребление на бензин е 7,2 л/100 км. На междуселищен път, при умерено натискане на газта, може да постигнете разход от 5,1 л/100 км според бордовия компютър. На магистралата със скорост около 120 км/ч, консумацията скача до 6 л/100 км. Резервоарът е с капацитет от 50 литра, така че автономният пробег варира някъде между 600 и 900 км.

На пътя новата Dacia Sandero Stepway е приятна за спокойно шофиране, без да има претенции за спортно поведение. Сервоуправлението осигурява прилична обратна връзка, а каросерията се наклонява в острите завои, но не критично. Колата вози значително по-комфортно от предшественика си, като окачването поглъща добре повечето неравности на пътя.

Технически характеристики

Dacia Sandero Stepway TCe 90 CVT

1,0-литров 3-цилиндров бензинов двигател

CVT безстепенна автоматична скоростна кутия

90 к.с. максимална мощност при 4500-5000 об/мин

142 Нм максимален въртящ момент при 1750-3750 об/мин

14,2 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч

163 км/ч максимална скорост

6,2 л/100 км среден разход на бензин

140 г/км емисии на СО2 (WLTP)

27 500 лева цена на модела (Comfort)