Изборите тази година гълтат над 300 млн. лева (ОБЗОР)

Служебният МС прие план-сметката за 14 ноември

Изборите тази година гълтат над 300 млн. лева (ОБЗОР)

Само вотът 2 в 1 ще струва 123,8 млн. лева, отделно ще дадат и за допълнителни машини

Над 300 млн. лева ще струват на хазната, а съответно и на данъкоплатците на държавата изборите тази година. Това е равносметката от сумирането на разходите за вече отминалите два парламентарни вота през април и през юли с предстоящите избори 2 в 1. Вчера стана ясно, че изборите за президент и за ново Народно събрание на 14 ноември ще струват 123,8 млн. лева.

В сумата е включен и евентуален балотаж при президентската битка седмица по-късно. План-сметката е приета от служебния Министерски съвет неприсъствено, съобщиха от "Дондуков" 1.

От там уточниха също, че съгласно Изборния кодекс разходите по подготовката и произвеждането на изборите са за сметка на държавния бюджет, след като тя е съгласувана с ЦИК. Обикновено план-сметката за вота се приема не по-късно от 55 дни преди изборния ден. Отделно от МС подчертаха, че при нужда ще се отделят и допълнителни пари за машините за гласуване в едно със системния софтуер след сключване на договор за тяхната доставка. Отделно от това, ако ЦИК вземе решение за въвеждане на видеонаблюдение в секциите, правителството има готовност да осигури необходимите за целта допълнителни средства. Още в петък стана ясно, че Централната избирателна комисия ще закупи допълнително 1600 машини и 26 000 флашпамети, като за целта стартира процедура. Заложената максимална

цена за поръчката е 9,5 млн. лева без ДДС или 11,4 млн. с данъка

Така сумата за вота 2 в 1 през ноември ще набъбне със сигурност поне до 135 млн. лева. Отделно има и втора поръчка - за логистиката и техническото обезпечаване на машинния вот, която пък е за около 14 млн. лева, с което средствата за вота могат да нараснат и до над 145-149 млн.лева.

Иначе план-сметката за изборите на 11 юли бе 57,1 млн. лева. Към тях обаче бяха отпуснати допълнителни 10 млн. лева за ЦИК за закупуването на допълнителни 1637 машини. Сумата, която бе отпусната за изборите на 4 април, пък беше малко над 65,25 млн. лева. Преди това обаче още в началото на годината ЦИК закупи 9600 машини, които струваха около 42 млн. лева, но парите за тях дойдоха отделно от бюджета. Така сметките показват, че за трите вота тази година ще похарчим общо над 300 млн. лева.

Малко по-късно вчера излезе и разбивката по пера за предстоящите избори 2 в 1. От нея става ясно, че най-много от отпуснатите пари - над 72,7 млн. лева, отиват за разходите на МС, тъй като именно държавата чрез областните управители плаща за членовете на изборните комисии по места, а чрез общинските администрации осигурява и всичко нужно като консумативи за изборния ден.

51,8 млн. лева от тази сума ще отидат за надниците на членовете на РИК и СИК.

За ЦИК са заделени общо 18,2 млн. лева - 15 млн. лева за първи тур и 2,6 млн. лева за балотажа. От тях 500 000 лева ще отидат за обучения на комисиите, други 500 000 за възнаграждения на сътрудници и технически експерти, които ще са нужни. Останалите около 14 млн. лева са за материално-техническо подсигуряване на вота, отпечатването на хартиените бюлетини, обработката на данните от вота, както и разяснителната кампания. 2,2 млн. лева пък са заложени за медийни пакети.

19 млн. лева гълта охраната, отпускат 60 000 лева на школата

19 млн. лева общо за двата тура – по 9,5 млн. лева за всеки от тях, отпуска МС на МВР за охраната на вота, става ясно от разбивката по пера на план-сметката, с която „Монитор“ разполага. На свой ред външно министерство, което има роля за организирането на вота в чужбина и за транспортирането на машините и изборните книжа зад граница, ще вземе точно 10 млн.лева. За ГРАО към регионалното министерство, което има задача при сформирането на списъците и при проверка на подписките за подкрепа на дадена партия или коалиция, са предвидени 1,6 млн. лева. От предишната кампания именно чрез сайта на ГРАО може да се подаде и електронно заявление за гласуване по настоящ адрес, без да се ходи до дадената община. След това по служебен път избирателят се заличава в списъка по постоянен адрес и се вписва в този по настоящ. МОН също взима пари за вота, които отиват за школата, където по традиция се намират по-голяма част от секциите. Тази година за тях има повече пари - общо 60 000 за двата тура - по 30 000 за всеки от тях. Досега за тях се заделяха между 15 000 и 20 000 лева. Самите школа имат роля за подготовката на помещенията за вота - предимно класни стаи. 94 000 лева получава правосъдното министерство, 137 000 отиват за икономиката. БНР, БНТ и БТА съответно получават по 670 000 лева, 950 000 лева и 170 000 лева. СЕМ, която следи за нарушения по време на кампанията в медиите, пък ще получи 80 бона.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.