Избори вместо гъби

Избори вместо гъби

Като активен млад човек, израснал в така наречения преход, думата „демокрация“ съм я чувала повече от всяка останала. 30 години ни се говори за нея, но така или иначе, ако някой ми каже да дам точна дефиниция какво означава тя в България, ще се затрудня да обясня. Очакваме свобода на словото, работещи институции, повишаване на доходите, завръщане на избягалите зад граница българи, но всичко това звучи все в бъдещето.

Нещо, което дебне зад ъгъла, но нещо мъничко не ни достига да го хванем. И това малко се крие в честността на изборния процес.

Най-уродливото явление в българската политика е купуването на гласове. Този позорен акт толкова ни отдалечава от демокрацията, че идеята свободата да победи салама все още е блян. Не знам дали се замисляме често какво означава да си продадеш гласа за една леща и няколко десетачки. Означава крайна нищета. Означава, че в европейска малка България има хора, за които кило кренвирши е лукс.

Основният проблем си остава бедността и липсата на образование. Тези две състояния раждат алчност, от която следва корупция. Корупция, която се простира от кварталния магазин до високите етажи на властта.

И каквито и акции да бъдат направени, колкото и хора да бъдат арестувани за 24 часа, колкото и политическите престрелки да се изострят, колкото и обвинения да чуем, купеният вот може да се замъгли само по един начин – масово гласуване. Призивите за него непосредствено преди изборите са като рекламите за бира по време на футболно първенство – задължителни. Дори да са втръснали, те са важни. Важно е да гласуваме, защото имаме това право. Важно е да гласуваме, защото заслужаваме да имаме самочувствието, че от нас зависи бъдещото. Важно е да гласуваме, защото показваме отговорност. Важно е да гласуваме, защото това е част от демокрацията. Важно е да гласуваме, защото имаме избор и това в момента не може да ни го отнеме никой.

И защото вярвам в приказката, че повторението е майка на знанието, нека повторим на всички около нас в неделя да гласуват, а не да ходят за гъби. Пък и не за друго, ама в последните дни някои хора с изненада разбраха, че в гората живеят и мечки. За да се спасим и от такива инциденти, гарантирам ви, че мечка в изборната секция не може да ви нападне. Друг вид животни дебнат там...

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.