0

Б роят на избирателите в предварителните списъци за вота на 11 юли е паднал с малко над 21 200, и то само за около три месеца. Свиването е за периода между предния парламентарен вот, който бе на 4 април, и предстоящия предсрочен за НС, който е на 11 юли. Това показа проверка на „Монитор“ на сайта на ЦИК, където е публикуван броят на гласоподавателите по райони.

Броят на избирателите в предварителните списъци за вота на 11 юли е паднал с малко над 21 200, и то само за около три месеца. Свиването е за периода между предния парламентарен вот, който бе на 4 април, и предстоящия предсрочен за НС, който е на 11 юли. Това показа проверка на „Монитор“ на сайта на ЦИК, където е публикуван броят на гласоподавателите по райони.

Тези данни те имат пък от ГРАО. Сега хората с право на глас са 6 711 048, а през април техният брой е бил точно 6 732 316.

На въпрос на какво се дължи отрицателната разлика в бройката, от ЦИК коментираха пред „Монитор“, че не знаят причината, защото за списъците отговарят ГРАО. Те пък на свой ред заявиха, че не могат да дадат конкретната причина за свиването - дали се дължи, защото хора са починали, сменили са гражданството си или пък са вече с постоянен адрес в друга държава. Причината – не разполагат със специализират статистически софтуер, за да изготвят справки по зададени критерии. Всъщност избирателните списъци се попълват по постоянен адрес. Именно това е един от критериите да попаднем в него, освен да сме навършили 18 години, да не сме в ареста или да изтърпяваме присъда.

Освен избирателите, са се свили и кандидатите за депутати

– те са точно 6050, което е с 845 по-малко. През пролетта те бяха близо 6900 човека. Това по всяка вероятност се дължи на факта, че за предсрочните избори се регистрираха по-малко формации – общо 23 – 15 партии и 8 коалиции. За сравнение на предходния вот за доверието на гражданите се бориха общо 31 формации. Иначе по традиция най-много са претендентите за НС в 23 МИР в София, както и във Варна и Бургас. Причината е фактът, че те излъчват и най-много мандати.

Традиционно

лидерската битка ще е в 25 МИР в столицата

където отново ще се борят лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, на БСП Корнелия Нинова и на „Демократична България“ Христо Иванов. От ДПС отново ще заложат на Райна Иванова, която е млад кадър в движението. От „Има такъв народ“ ще разчитат на Филип Станев да дърпа подкрепа, а от „Изправи се. Мутри вън!“ на съпредседателя на обединението Николай Хаджигенов.

Иначе заради краткото време между двата вота партиите направиха корекции вътре в листите си и размествания сред водачите, но при някои само леки. От ГЕРБ например промениха водача само в Ямбол. Всички останали знакови лица запазиха местата си. Двама бивши министри отпаднаха обаче от листите на партията - Ивелина Василева и Десислава Ахладова. Сред новите лица е синът на Нидал и Мадлен Алгафари - Николай Алгафари, който обаче е на считано за неизбираемо място в София. Всъщност за този вот ГЕРБ вляха много нови лица, все от младежката структура на партията. Корнелия Нинова пък размести 7 водачи на листи на социалистите. Самата тя на предишния вот водеше и в Пловдив-град, а сега отива във Варна. Размествания имаше между водачите във Враца, Смолян, Хасково, Стара Загора, Кърджали. ДПС също направиха размествания в 6 листи. Така например Йордан Цонев от Враца отиде в Пазарджик, а на негово място застана Цветан Енчев, който ще води две листи. Освен тази в Пазарджик ще бъде първи и в София-област, където на предния вот беше втори. Зам.-шефът на ДПС Станислав Анастасов пък оглави в Ловеч, като от листите изпадна Рушен Риза. Същата е ситуацията и при Янко Янков, който преди оглавяваше листата в Ямбол. Сега начело е Петър Чобанов. Шефът на ДПС-Перник Боряна Методиева пък е заместена от Александър Несторов. Знаковите лица от ИТН – сценаристите на Слави Трифонов, обичайно водят по две листи – Филип Станев, Тошко Йорданов, Ивайло Вълчев, Станислав Балабанов. Рокади имаше и при ИМВ, като Мая Манолова освен в 23 МИР ще води и в Благоевград вместо в родния Кюстендил.

Самата предизборна кампания стартира в петък, като част от партиите я откриват с концерти и събития на открито, а други с обиколка из страната по региони. Така например от ГЕРБ-СДС нямаха национален старт, а всяка структура откри кампанията самостоятелно – предимно с водосвет. В София-област пък

дори пуснаха бели гълъби в небето

Съпартийците им в Благоевград обаче отложиха откриването заради кончината на БГ пилота Валентин Терзиев.

От ДБ трябваше да съберат симпатизанти в петък привечер с концерт в Южния парк. БСП стартират на 12 юни пред театър "Иван Вазов" и ще завършат с концерт на историческата за социалистите поляна под връх Бузлуджа на 3 юли. ИМВ стартират също в събота, но в Капана в Пловдив. „Българските патриоти“ също бяха избрали Пловдив, но в зала „Съединение“ в регионалния исторически музей, където е обявен и манифестът за Съединението. ДПС пък започва предизборната си обиколка от Шумен. От ИТН също национално откриване на кампанията няма да има.

ЦИК с нова поръчка за машините - за обслужването, логистиката и софтуера

Късно вечерта в четвъртък ЦИК реши да обяви нова процедура за машините. Този път тя е за обслужване, логистика и модификация на софтуера, но на старите устройства, които ще се ползват за частичния местен вот на 27 юни и за парламентарния на 11 юли. Сумата по нея е 4,35 млн. лева без ДДС, като е под формата на договаряне без предварително обявление. Причината -"Сиела Норма", която е доставчикът на старите 9600 устройства, ползвани за вота през пролетта, все още се води техен собственик, все още държат софтуера. Именно затова ЦИК ги канят на преговори. Заместник-председателят Емил Войнов обосновал цената с тежката ситуация, в която е поставена комисията, а именно - да преговаря с търговец без конкуренция. Междувременно по време на заседанието шефката на ЦИК Камелия Нейкова е докладвала писмо от финансовото министерство, което се ангажира да осигури допълнително средства за ЦИК след сключването на договор за доставка на допълнителни машини за гласуване. В четвъртък на редовната пресконференция на ЦИК говорителят Цветозар Томов поясни, че водят преговори с МС за актуализиране на план-сметката, което е и вратичката за решаване на проблема с доставка на допълнителните 1500 машини. Тогава той добави, че имат оферта на друга фирма, която им предлага да достави 5000 устройства.

Половин милион за реклама на „малките“ участници във вота

Малко над половин милион или точно 551 667 лева ще получат за реклама т.нар. малки участници във вота на 11 юли. Това става ясно от едно от последните решения на ЦИК. За сравнение за парламентарния вот през април сумата за т.нар. медийни пакети бе двойна – 975 000 лева. 10 партии, 4 коалиции и един Инициативен комитет, издигнал независим кандидат, ще имат право на медийни пакети. Това са предимно формации, които и не получават партийна субсидия, но са регистрирали кандидатски листи във всички изборни райони. Причината за това рязко свиване на сумата е и по-малкият брой формации, които ще се явят на изборите. Така партиите и 3 от коалициите ще вземат по 40 000 лева за отразяване в медиите и за агитация, колкото е максимумът по закон. Сред тях са гражданската платформа „Българско лято“, където кандидат за депутат е Васил Божков, коалицията „Ляв съюз за чиста и свята република“, където участва пък Жан Виденов, „Атака“, „Глас народен“, коалицията на КОД, БЗН и БДФ, която се явява под името „Национално обединение на десницата“. Една коалиция обаче ще вземе 26 667 лв. Става дума за „Българските патриоти“, в които се обединиха от ВМРО, НФСБ и „Воля“. Причината за редуцираната сума е фактът, че след изборите пролетта от ВМРО взимаха партийна субсидия, въпреки че не влязоха в НС. Инициативните комитети пък получават по 5000 лева. Толкова ще вземе и този, издигнал Давид Леви за депутат.