Избираме си апартамент според качеството на въздуха

Избираме си апартамент според качеството на въздуха

Качеството на живот и средата на обитаване се превръщат във водещ фактор при избор на жилищен имот в София. В същото време малко са тези случаи, в които купувачи търсят детайлна информация за състоянието на въздуха, преди да пристъпят към сделка. На българския пазар все още битуват „обичаите и нравите“ да се търси най-ниската цена, съобщи Bloomberg TV Bulgaria, цитиран от investor.bg.

„Един от основните двигатели на имотния пазар – младите семейства, са образовани и чувствителни точно за тези показатели: къде ще живеят, когато отглеждат децата си и когато спортуват. Те разглеждат

годишните статистики за състоянието на въздуха

в София, които се предоставят от специализирани платформи“, каза създателят на сайт за измерване на фини прахови частици Стефан Димитров. По думите му строителните предприемачи  у нас рядко се интересуват за качеството на въздуха при планиране на своите проекти, но има и изключения от това правило. Според него с този фактор се съобразяват предприемачи, които в момента изграждат затворени комплекси до Симеоновския лифт и в с. Иваняне.

„Основните критерии при избор на жилище в София са: престижност на района; наличие на градски транспорт, вкл. метро; зелени площи в близост. През последните години имаме нарастващ интерес към информацията за състоянието на въздуха, включително за фините прахови частици, но това в никакъв случай не е основен фактор“, сподели брокерът Страхил Иванов.  По думите му пандемията ускори изнасянето от София на хора, които държат на своето здраве и това на децата си. По думите на Димитров

най-мръсен въздух тази зима

е имало в зоната ж. к. „Красна поляна“, ж. к. „Овча купел“, както и около кв. „Христо Ботев“, близо до летище София. Причината за това е, че много хора отопляват къщите си с „всичко, което им попадне, горят боклуци“. Силното замърсяване не се случва всеки ден, а предимно в дните с температурна инверсия – "застане ли капакът на Софийската котловина, всичко отива на много зле", обясни Димитров.

През топлите месеци замърсяването в София е с азотен диоксид, който е свързан с автомобилния трафик. Най-тежко е положението около големите булеварди в София, както и в отделни зони на центъра като Докторската градина, кръстовището на ул. „Солунска“ и ул. „Ангел Кънчев“.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.