Избираме риска за парите ни за втора пенсия

Избираме риска за парите ни за втора пенсия

Предлагат дружествата да събират по-ниски такси

Осигурените ще могат да избират сами риска при инвестирането на средствата им. Моделът на универсалните пенсионни фондове в момента да предлагат един и същ продукт вероятно този път ще бъде променен, за да може бъдещите пенсионери да решат дали вноските им да се управляват консервативно или агресивно. Това са предложения, залегнали в отчета за 2018 г. за изпълнение на Актуализираната национална стратегия за демографско развитие на населението в Република България (2012-2030 г.).

Идеята не е нова. Тя беше предложена преди четири години от Комисията за финансов надзор с подкрепата на кабинета „Борисов 2“, а за въвеждането й пенсионните компании настояват. Тогава беше обсъждан модел хората да могат да внасят в три вида фондове - агресивен, балансиран и консервативен. Сега промените включват и доброволните фондове от третия стълб.

Според експерти при сегашния модел осигурените нямат възможност да избират кой вариант за тях е по-добър, а това не създава условия за конкуренция. Прогнозират при дълъг период на осигуряване агресивният модел на инвестиране ще донесе по-голяма доходност, макар и по-голям риск. В първия случай по-голямата част от инвестициите ще са в инструменти с променлив доход, висок риск,

възможност за високи печалби, но и за големи загуби

Балансираните фондове трябва да имат приблизително равно разпределение между инструменти с фиксиран доход и такива с променлив. При третия случай инвестицията би била в нисък процент в акции и дялове, висок процент ДЦК. Това носи нисък риск и малка вероятност за загуба, но и ниска доходност.

Авторите на проектодокумента предлагат постепенно намаляване на таксите и удръжките, създаване на механизъм за гарантиране на средствата от вноски на осигурените във фазата на натрупване в допълнителното задължително пенсионно осигуряване. Друга мярка е

укрепване на фонд "Сребърен"

за стабилизиране на пенсионната система и за посрещане на демографските предизвикателства в дългосрочен план.

Относно данните от отчета за изпълнение на Национална стратегия за демографско развитие на населението (2012-2030 г.), от Министерството на труда и социалната политика правят уточнение, че през 2015 г. Народното събрание е одобрило промени в Кодекса за социално осигуряване с цел финансово стабилизиране на пенсионната система и повишаване на адекватността на пенсиите. Сред предприетите тогава мерки са плавното повишаване на пенсионната възраст до достигане на 65 години за мъжете и жените през 2037 година. Тези разпоредби са в сила от 1 януари 2016 г. и продължават да се изпълняват според регламентирания в законодателството график ежегодно.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.