0

И зборът на подходящо място за пчелин е от голямо значение за неговата доходност. За мястото на пчелин от голяма важност е околната среда, и то най-вече каква медоносна растителност има в радиус до 2 км от пчелина.

Изборът на подходящо място за пчелин е от голямо значение за неговата доходност. За мястото на пчелин от голяма важност е околната среда, и то най-вече каква медоносна растителност има в радиус до 2 км от пчелина.

В зависимост от големината му пчелинът може да бъде разположен в част от двора при жилището, в градина, на полето, в гората, стига да има условия за това. Най-удобни за пчелин са подходящите места извън селищата. Особено важно е това за по-големите пчелини.

 

Паша

 

При избор на място за пчелин трябва да се изхожда от наличната пчелна паша, а не от отдалечеността от населеното място. На отдалечения пчелин може да се направи постройка за битови нужди на пчеларя, за запазване на инвентара и центрофугиране на меда. Главното е да има достатъчна пчелна паша.

Когато ще се определи място за пчелин, трябва преди всичко да се изхожда от площта и характера на пчелната паша. За пълноценно използване на медоносната растителност от пчелите наложително е тя да не бъде по-далеч от два километра. Мястото, на което ще се разположат кошерите, трябва да е по възможност в центъра на района с медоносна растителност. То трябва да е достатъчно просторно, като на всеки кошер се осигури по около 2 кв.м площ.

 

Семейства

 

Медопродуктивността на растенията в района трябва да се има предвид при определяне броя на кошерите, които ще се поставят на това място. Практиката е показала, че колкото и да е богата пчелната паша в даден участък, броят на пчелните семейства не трябва да бъде повече от 50-80.
При избора на подходящо място за пчелин се вземат предвид и редица други изисквания. Големината на мястото се определя в зависимост от перспективата за увеличаване броя на пчелните семейства, както и от разпределението на културите - за цветна, зеленчукова, овощна градина и др.

 

Вятър


Местността трябва да бъде запазена от ветрове. На ветровити места растенията излъчват по-малко нектар и прашец, а пчелите не могат да работят добре.

Слънчевите места всякога са за предпочитане пред сенчестите, които винаги биват по-хладни. Особено е важно кошерите да се огряват от слънцето в ранна сутрин, което подбужда пчелите към работа.
Подходящо за пчелин е това място, което осигурява добра паша за пчелните семейства за по-дълъг период. Пчелинът трябва да има източно или югоизточно изложение. Така се осигурява ранно огряване на входовете на кошерите. Не са подходящи често посещавани и шумни места, защото се безпокоят пчелите, а и може да бъдат ужилени минувачи.

 

Вода

 

За предпочитане са местата, където има целогодишно чиста вода. При липса на чиста вода и ако в пчелина няма постоянна поилка, пчелите летят за вода на далечни разстояния, губят се или донасят вода от замърсени водоизточници, откъдето могат да пренасят в гнездото зараза.

Ако местността е хълмиста, пчелинът не бива да се устройва в най-ниската част, например по реката, защото въздухът там винаги е по-влажен и хладен, заснежаването е по-голямо, слънчевото огряване - по-малко, по-бавно изсъхва теренът, а всичко това е неблагоприятно за доброто развитие на пчелните семейства.

 

Мъгли

 

Трябва да се подбира място, където не падат ранни есенни и късни пролетни мъгли, защото те, освен че задържат облитането на пчелите, създават и голяма влага в кошерите. Подпочвените води трябва да бъдат на дълбоко, защото ако са плитко, мястото е студено и задържа влага до късна пролет. Пчелинът трябва да е далеч от заводи за производство на захар, преработка на плодове, сладкарски произведения, винарски изби и др., тъй като през беритбени периоди пчелите се привличат от тези продукти, посещават предприятията и голяма част от тях загиват. Мястото трябва да е далеч от обори, от големи водни басейни, оживени пътища, жп гари и др.