0

К онсултантският институт за прогнозиране на цветове и цветни стандарти „Пантон“ още не е казал тежката си дума за основен цвят на 2020 година. Но пък даде в аванс информация за водещите нюанси за сезона пролет/лято.

Консултантският институт за прогнозиране на цветове и цветни стандарти „Пантон“ още не е казал тежката си дума за основен цвят на 2020 година. Но пък даде в аванс информация за водещите нюанси за сезона пролет/лято.

Компанията създава бои за модната и козметична индустрия, строителството, текстилната промишленост и други сектори. Известна е с едноименната система за съответствие на цветовете и избира лидера сред нюансите на базата на това, което вече е използвано във фешън индустрията и вътрешния дизайн. „Монитор“ направи бърза справка кои точно са водещите палитри и на какви дрехи ще подхождат най-много.

От мастилено синьо до неон, от топло кафяво до „водораслово“ зелено, цветовете за пролет/ лято 2020 са комплексни.

Всяка палитра живее в свой океан и не е задължително да съответства с околния свят. Предлагаме разнообразни опции, за да изследвате из дълбочини цветовете – от хладно синьо като морското дъно до горещо червено като лава“, така от „Пантон“ описват основната гама за идните сезони.

Първата палитра, която консултантският институт издаде, е вдъхновена от тенденциите, показани в рамките на последната Седмица на модата в Ню Йорк.

Цветовете в нея са Flame Scarlet (в превод - „Ален пламък“), Saffron („Шафран”), Classic Blue („Класическо синьо“), Chive („Лук“), Faded Denim („Избелял деним“), Orange Peel („Портокалова кора“), Mosaic Blue („Синя мозайка“), Sunlight („Слънчева светлина“), Coral Pink („Коралово розово“), Cinnamon Stick („Канелена пръчица“), Grape Compote („Компот от грозде“) и Biscay blue (синьо като Бискайския залив).

По традиция, всеки нюанс си идва с уточнение. Така, например,

Chive подсказва за „здравословна и тонизираща хармония“

„земен и топъл, Cinnamon Stick е сладък, но пикантен“ и Sunlight загатва за „щастливо и усмихнато присъствие“.

От „Пантон“ издадоха своите фаворити и от Седмицата на Модата в Лондон. Това са Chill Pepper („Хладен пипер“), Biking Red, Creme de Peche („Крем от праскова“), Peach Pink („Прасковено розово“), Rocky Road („Скалист път“), Fruit Dove („Плодов гълъб“), Sugar Almond (“Захарен бадем“) и Dark Cheddar („Тъмен чедър“).

От института споделят, че Chill Pepper е „пикантно червено, което добавя драма и вълнение и стимулира сетивата“, а Fruit Dove е „екстровертно розово, което показва присъствие, което не може да бъде игнорирано“.

От консултантският институт за прогнозиране на цветове пуснаха и

зелена палитра, която включва Woodbine („Орлов нокът“)

Apple Green („Зелена ябълка“), Asparagus Green („Аспержи“), Agave Green (зелено като растението Столетник), Etherea („Ефирно“), Fort Knox („Форт Нокс“) и Tapenade.

В трите палитри водещи нюанси са синьо, зелено и червено. Най-големият фаворит и почти сигурен избор за цвят на 2020 година обаче е Bleached Coral - „Избелен корал“. Този нюанс е добър наследник на тазгодишния доминиращ цвят „Жив корал“.