Ивелина Колева: С песента израснах и обиколих света

Ивелина Колева: С песента израснах и обиколих света

" Уча се на живея тук и сега", твърди изпълнителката

Ивелина Колева е една от най-обичаните фолклорни изпълнителки у нас. Пред "Телеграф" тя разказва за бъдещите си проекти, за детството си и за това сбъднала ли е мечтите си.

-Преди броени дни се изявихте в благотворителен концерт в помощ на три дечица- Ники, Тото и Кольо? Щастлива ли сте като имате възможност да помагате на хора в нужда с таланта и дарбата си?

- Господ ни е дал талант, шанс да бъде чут от хората и е хубаво да откликваме на такива събития. С нашите песни ние събираме по-многобройна публика, дава се гласност... за жалост има много болни деца, за които никой нищо не знае.

-Правим това интервю в труден момент за целия свят. С появата на COVID-19 сякаш за дни всичко се промени. Вие самата как приехте социалната изолация и променихте ли се по някакъв начин?

- Този вирус промени целият свят, всички сме потърпевши. И аз бях изолирана с дъщеря си вкъщи. Домошар съм и не е било кой знае какъв проблем стоенето ми у дома. Прекалих с готвенето и се бях поотпуснала. Повече ме притесняваше това дали ще успеем да се справим със ситуацията след карантината. Ние музикантите останахме без участия. Осъзнаваме колко са важни малките неща, тези които имаме за даденост.

-Вие сте една от най-обичаните ни народни изпълнителки, а в днешно време сякаш хората все по-често се връщат към фолклора. Ако ви върна във времето назад, кога и как се зароди вашата любов към народната музика?

- От малка пея. Майка ни беше записала двете със сестра ми в Център за работа с деца. Ходихме по концерти,участия по различни мероприятия и после взимахме частни уроци по пеене и солфеж, за да кандидатстваме в музикална паралелка. Животът ми върви паралелно с музиката. С музика се издържам, а и дъщеря ми сега е в музикално училище и отново минаваме по този път... уроци по пеене,солфеж,пиано.

-Имала ли сте някога колебание дали да не се ориентирате към друг жанр- поп-фолк или поп?

-За широката аудитория аз съм изпълнител,който изпълнява само фолклор. А тези,на които вече съм пяла и тези,които ме познават отдавна знаят,че пея всякаква музика: бг естрада, поп-фолк, гръцко, сръбско, руско. С такъв репертоар мога да се котирам и на големи фолклорни концерти и фестивали и на частни мероприятия,където българина иска да отпусне душата с балканска музика. Не ми се е налагало да избирам в кой стил да се насоча. При фолклора нещата стават много по-бавно,не е толкова заплатен,но пък с времето ставаш все по-утвърдено име. При нас няма песен,която да е актуална този сезон,а догодина вече да е ретро. Фолклорната песен не остарява никога. С песента израснах. Благодарение на музиката обиколих Европа и стигнах до САШ и Канада, където през зимата на 2019-та направих 13 концерта.

-В началото на годината споделихте, че имате намерение през 2020г. Да издадете третия си самостоятелен албум. До къде стигнахте с подготовката по него?

-За третият ми албум остана една незаписана песен. Заради епидемичната обстановка не смея да предприема записи. Песента е авторска по музика и аранжимент на Красимир Кондов,а прекрасния текст написа Веселин Маринов. Ще бъде с ансамблово звучене и е нещо много различно от правеното до момента.

-Ако сега трябва да дадете съвет на една начинаеща певица, която иска да гради фолклорна кариера какъв ще бъде той? Коя е тайната на успеха?

-Не знам коя е тайната. Важното е да си дисциплиниран, да си постоянен и да не се отказваш. Нека да обичат народната песен, да уважават старите български традиции и да се чувстват горди, щом облекат народна носия. Само така можем да се съхраним като народ. Корените са във фолклора ни.

-С вашата сестра Преслава творите в различни жанрове, давате ли си съвети една на друга?

-Разбира се! И тя е завършила музикална паралелка с народно пеене. Аз слушам нейните песни още в демо вариант, тя слуша моите и обсъждаме кое ни харесва, кое може да се промени.

-Днес и двете сте големи и успели момичета, но какви деца бяхте?

-Отговорни деца, самостоятелни. Нямаше телефони, вървяхме пеш до училище, сами си слагахме обяда на масата и сами си учехме уроците, защото нашите родители работиха. Сегашните деца искат да ги заведеш до училище, да ги върнеш обратно, да им сложиш масата, да измиеш след тях чиниите и още много други неща, от които се дразня. По цял ден са забучени в телефоните, не се движат и се хранят нездравословно.

-Кой е най-съкровения ви спомен заедно?

-Имаме много приключения, истории и в момента не се сещам за някоя конкретно.

-Сбъднахте ли мечтите си?

-Сбъднахме ги... пеем и имаме прекрасни дъщери. Здрави сме, успяхме да се запазим, да се съхраним и нашите родители да се гордеят с нас.

-Вие имате дъщеричка, която вече порасна. Наследила ли е таланта на мама и леля и мисли ли да тръгне по вашия път?

-Да. Тя учи поп пеене, ходи по конкурси и расте отново в музикална среда.

-Кое е най-важното нещо, на което искате да я научите в живота?

-Тя е по-различен характер от моя. Нека бъде отговорна,честна и да може сама да се оправя винаги. Разбира се,че ще я подкрепям винаги, но тя трябва да може сама да се бори, за да бъде по-удовлетворена от постигнатото.

-Коя е Ивелина Колева извън сцената и какво не знаят за вас почитателите ви?

-Аз съм майка, домакиня и с вече пораснала дъщеря намирам повече време за себе си. Спортувам, събирам се с приятели и обичам да пътувам.

-За какво мечтаете?

-Мечтая винаги (смее се)...и съм хаос. Постоянно си сменям желанията,според периода,в който се намирам. Преди години имах едни такива странни мисли... не живея сега, а все мисля занапред- не за утре или за вдругиден, а за месеци, години напред. Това ме побъркваше и се стараех да го изкореня. Уча се или поне се старая да мисля за днешния ден тук и сега, да го изживея и да не правя планове. Мисля, че успявам засега.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.