„Иванов-Баранов“ на Чехов и Иван Добчев превзема театъра на НАТФИЗ
4

„Иванов-Баранов“ на Чехов и Иван Добчев превзема театъра на НАТФИЗ

„Иванов-Барабанов“ е новият спектакъл на Иван Добчев в Театър НАТФИЗ. От септември професорът работи със студентите си по едноименната пиеса на А. П. Чехов. Какъв е режисьорският прочит и каква е актьорската интерпретация на класическата творба ще можем да видим на 1 и 2 декември от 19.30 ч., Сцена 47, Театър НАТФИЗ.

Само преди 50 години, на тази същата сцена, тогава известна като Аудитория 47, студентът ІІІ курс специалност „Режисура за драматичен театър“ Иван Добчев показа годишната си курсова работа – спектакъл по „Иванов“ на А. П. Чехов. Тогава студентът Добчев беше „млад, силен, бодър, неуморим, пламенен” и идеята на Антон Павлович, че само след една година такъв един човек може да се превърне в пълно отрицание на самия себе си, го заинтригува много силно. Възможно ли е един интелигентен, умен, образован човек като Иванов, издигнал такава висока мярка за живеенето, да се остави да го обхване меланхолията, да „падне под летвата си”, да се затъркаля по „наклонената плоскост”, да се даде на заобикалящата го посредственост, с безхаберната й склонност да се въргаля в бита, във водката и сельодката, в консуматорството, където единствен хоризонт са Марфуткините стерлинги? „Тогава този въпрос ме блъсна с цялата безизходица на такова едно изпадане. Чехов ни дава знак! Внимание, момчета – „на двадесет години всички сме герои, всичко започваме, всичко можем, а на трийсет вече се уморяваме и ставаме негодни за нищо”, предупреждава проф. Добчев.

Драматургичният материал ползва сюжетната структура на първата пиеса на Чехов „Иванов”, но в нея са вписани фрагменти и персонажи от „Вишнева градина” и „Чайка”. Идеята е да се изведе още по-категорично прословутият““ чехов тезис „Живеенето е най-големият враг на Живота”.

Живеенето, подчинено на удовлетворяването на страстта да натрупаш състояние, което да ти осигури безхаберно преживяване, живуркане, нищо-не-правене, наистина е най-големият враг на отдадения на голямата идея Живот – идеята да се посветиш на опазването и усъвършенстването на чудесното Божие творение – Животът, тук на Земята. Предупреждението на Чехов днес е по-валидно от всякога и в днешния прононсиран отвсякъде LIVESTILL младото поколение би трябвало да чуе сигналите за опасността за духовния човек, която се крие във всекидневно рекламираното модно, материално, луксозно живеене.

„Считам за свой дълг, освен трупането на чисто професионални умения, които чрез драматургията на Чехов са гаранция за най-високо качество, да предам на възпитаниците си и неговото духовно послание“, казва Иван Добчев.

В ролята на Иванов е студентът Рафаел Бижев, в ролята на неговата жена Анна Петровна, родена родена Сара Абрамсон, ще се редуват Дениза Павлова и Карина Илиева. Сценограф на спектакъла е Ивайло Николов, костюмите са на Сузи Радичкова, музиката - на Асен Аврамов.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.