0

Т ой е като нинджа, но е облечен не в черно, а в бяло, и вместо с меч борави с дървена лъжица. Гледали сте го безброй пъти в кулинарните му предавания и сигурно сте се възхищавали на ведрината, с която фино подправя както ястията, така и думите си. Малко хора обаче знаят, че освен черен колан по кухненското бойно изкуство, зад бялата му шапка и зацапаната от готварски битки престилка се крие още сърцето на музикант и душата на акробат. По повод отминалия му вчера имен ден, си говорим със суперготвача Иван Звездев и му задаваме най-важния въпрос. Каква е рецептата за хубавия празник?

Той е като нинджа, но е облечен не в черно, а в бяло, и вместо с меч борави с дървена лъжица. Гледали сте го безброй пъти в кулинарните му предавания и сигурно сте се възхищавали на ведрината, с която фино подправя както ястията, така и думите си. Малко хора обаче знаят, че освен черен колан по кухненското бойно изкуство, зад бялата му шапка и зацапаната от готварски битки престилка се крие още сърцето на музикант и душата на акробат. По повод отминалия му вчера имен ден, си говорим със суперготвача Иван Звездев и му задаваме най-важния въпрос. Каква е рецептата за хубавия празник?

Отговорът е простичък – да е насаме с фамилията и най-близките, както прави и тази година. А благодарение на интернет успява да събере през екрана и тези, които не могат да присъстват на живо. „Всеки си сипва, пък аз накрая изпращам една ракия. Забавно да е“, казва Звездев пред „Монитор“. Признава още, че дори по най-лични поводи като рождения му ден или Ивановден обича той да е шефът в кухнята – 

той да поддържа огъня в сърцата на децата и съпругата си

 материализирайки любимите им рецепти.

„Може и да искам някой да ми готви, но няма кой. Навремето още децата казаха, мамо, тати готви по-добре и думата им стана закон“, с чувство за хумор отбелязва той. Специално за Ивановден именикът споделя, че най-лесно му е да приготвя пържоли в гърне. „Слагам ред гъби, ред пържоли, краставички, топено сирене, малко сметана, ако няма – вино, и чакам гостите“. Друга любима гозба за празника са му сармите с кълцано месо и булгур. „Това е една стара култура, която българинът е забравил“, разкрива за тазгодишните си гастроизненади.

И макар патентът за главен готвач да е запазен на него, той споделя, че интерес към кулинарията развива и най-малкото от 3-те му деца – 9-годишният Иван, също именник, който вече е усвоил изкуството на баницата. „Прави я по-добре от мен. Всички са единодушни“, категоричен е звездният готвач. „И тримата много добре готвят, но двамата големи – дъщерята и синът, не искат да работят тази професия, докато

малкият твърди, че също иска да стане готвач

Точно седмица преди именния си ден шеф Звездев посрещна и новата година, оставяйки зад гърба една „много успешна щастлива“ 2021-ва. Думите му се отнасят както за личния, така и за професионалния план и най-вече за YouTube канала му, където стартира кулинарна поредица. „Много силно се разви, започнах да го превеждам на няколко езика и трудът ни се отплаща. В професионален план няма какво да желая повече“, разкрива Звездев.

Той признава, че не таи лоши чувства по отношение на раздялата си с телевизията, тъй като именно завоят от нея му е позволил да покори нови върхове чрез други медийни канали. „Установих, че аз имам всички условия да продължа да се развивам. Почитателите продължаваха да ми се обаждат и да ме питат за рецепти. И в крайна сметка реших да ги пускам в YouTube“, обяснява той за новото си начинание, което се радва на голям интерес.

„Имам последователи от цял свят – от Япония, от Корея, от Унгария. Започнах доста фрази да уча на всички тези езици, за да ги поздравявам и ставаме много големи приятели. Това е хубавото на глобализацията и технологиите – че хора от най-далечни краища като Корея и България чрез готвенето стават приятели и намират един общ език. На това винаги съм искал да наблегна – че кухнята е един от най-добрите посланици на мира и доброто между хората“, смята кулинарят.

Също по мед и масло 2021-ва се развива за него и в семеен план. „Любов има в семейството, не сме се развели още. Обичаме се и ще продължим да се обичаме със съпругата ми“, шеговито отбелязва Звездев за любимата си Юлиана, с която водят съвместен живот повече от 27 години. „Децата са здрави. От това повече не искам“, скромно отбелязва готвачът.

Друг връх, който отбелязва в последните 12 месеца, е издаването на юбилейната му книга

 „Вкусът на България“

която събира 100 рецепти, трайно настанили се на трапезата на българина и която самият той обозначава като „наистина най-хубавата досега“. „Тя е с много илюстрации и събира най-добрите ястия от България“, разказва за тома, който бележи 20-ата годишнина от кулинарно-визуалната му одисея.

По този повод той се връща назад в годините и си припомня зародиша на този воаяж, който тръгва от едни наденички. „Това беше първото нещо, което сготвих по историята на Хитър Петър и Настрадин Ходжа, който му поискал пари за това, че той си стопля коравия хляб върху парата. И аз толкова се бях вдъхновил да си направя наденички тогава, че за малко да изгоря скаричката“, връща се назад в спомените си.

Не това обаче е моментът, когато разбира, че готвенето е неговото призвание. Просветлението го озарило на 16, когато родителите му отсъствали от дома му и той решил да впечатли приятелите си с пържоли. „И тогава видях колко много изпъкнах с тези пържоли, отколкото с всякакви други мои способности“, доверява ни той.

Но въпреки скромността му, феновете добре знаят, че кулинарният магьосник крие множество таланти зад образа си на готвач. Още като дете обикаля цяла Европа като акробат в цирк "Балкански". Ако обаче днес не носеше бяла готварска престилка, вероятно щяхме да го познаваме като музикант. Владее и изкуството на саксофона, свирил е с духовите оркестри на Търговище, Добрич, Ловеч, а преди 2 години изненада цяла България с певческите си способности в шоуто „Маскираният певец“, което преживяване още го кара да изпитва силни емоции.

„Буквално

бях на ръба на сърдечния удар

Първо, че пред публика не бях пял никога. Освен това под маската нищо не се чуваше. Въобще не знаех излиза ли, не излиза ли звук. А за да пееш, все трябва и да се чуваш. Но те са те покрили, така че наистина никой да не те познае“, спомня си Иван.

Най-трудно било да запази участието си в тайна от съпругата си. „Трябваше да я заблуждавам, че отивам да готвя на премиери, защото тя се изненадваше, че през вечер излизам сам. А обикновено ходим заедно. И в един момент започнаха някакви подозрения дали пък нямам любовница“, смее се той.

Освен тези 3 дарби Звездев обаче притежава още една ключова –  своеобразна сценична подготовка, която му позволява лекотата на изразяване по време на предаванията му. Именно това е мястото, където според него трите му таланта се срещат. „И в трите – музика, спорт и кулинария, може да има изкуство, стига да го влагаш. Има мърляви музиканти, акробати и готвачи, но има и артисти. Когато гледате футболен мач, винаги ще видите поне един, който прави нещо различно. Може да не рита добре, но да е любимец на феновете заради артистичните си способности. Било това, че ходи на ръце, прави задно салто или друго. Но го прави, защото е артистична персона. Същото е и в музиката – има гениални музиканти, но те нямат поведение на сцената. Така е и в кухнята – има страхотни такива, които обаче се притесняват да говорят пред публика. Точно там се срещат тези три сфери – в изкуството да имаш поведение на сцената. То не се учи, а го има заложено във всеки човек“, смята Звездев.

Той ни разкрива, че говоренето по време на кулинарно шоу обаче съвсем не е лека задача. „Ако трябва да готвя за сватба на 300 човека, не се изморявам така, както от предаването“, откровен е той. Според него най-трудно за водещите на кулинарните шоута е, че през цялото време наоколо е абсолютна тишина, всеки е вперил поглед, а ти трябва да си концентриран, да следиш за изказа си, а същевременно да се усмихваш и да демонстрираш лекота. „И това е много притеснително, но като че ли с времето се свиква“, казва още готвачът, според когото е важно човек все пак да умее да се надсмива над себе си. Затова и всяка година на 1 април пуска видеокомпилация с най-забавните свои гафове от онлайн предаването си.

Говорейки за съществената роля на концентрацията на готвача се сеща за скъпа история с участието на покойния актьор

Стефан Данаилов, който веднъж му гостува

в шоуто. Още на втората минута от снимките обаче режисьорът, който бил негов ученик, го спрял, понеже запецнал няколко пъти. И тогава Ламбо му казал: „Наистина не е лесно да снимаш кулинарно предаване. Ние актьорите знаем всяка роля и сцена, а в случая да импровизираш и говориш правилно е много трудно. Поздравявам Иван, че го владее“. Тогава получих голямо вдъхновение“, с радост признава шеф Звездев.

Към момента планира да дигитализира книгите си в онлайн формат, а най-много време отдава с превода на канала му, който иска да направи достъпен на някои от най-популярните езици. Разкрива ни и за друг проект, който мечтае да осъществи  – книга за 500 от най-значимите непознати рецепти на България, които малцина знаят. „Във всеки един край, във всяко едно селище има нещо, което е емблематично. Веднага мога да дам пример с ямболската трахана, с лютиката от Кнежа, с дрипави першоре от Асеновградско. Велики шедьоври има в тази кулинария и аз искам да ги запечатам, така че да се запазят. Защото това са безценни неща, които успях да запиша“, споделя още Звездев.