Събитието ни даде кураж да започнем важни проекти, казва в интервю за "Монитор" кметът и председател на УС на фондация „Пловдив 2019”.

- Г-н Тотев, за много години! Задръстванията в Пловдив след затварянето на бул. „Цар Борис Трети Обединител”, на който в момента се строи 30-метровата кула за откриването на Европейската столица на културата (ЕСК), са кошмарни. Защо го причинихте на пловдивчани?

- За много години! Няма задръствания. Къде ги видяхте? Много е спокойно. Аз такъв спокоен град не съм виждал.

- Спокойно е, защото удължихте с два дни ваканцията на учениците. Но от понеделник (бел.р., интервюто е взето на 3 януари)?

- Заради снега хората няма да пътуват с колите си и отново ще е спокойно. Когато има сняг, обикновено е така. Падне ли малко сняг през зимата и хората си оставят колите. Което е супер. Значи Господ е с нас. След което към края на седмицата се очаква времето да бъде сухо. До 12-и ще бъде сухо (б.р. – на 12 януари т.г. е откриващата церемония за Пловдив – Европейска столица на културата). Всеки ден следим прогнозата. Като цяло се очаква на 12 януари да е около 4-5 градуса и без валежи.

- Тоест, ако хората ще са с колите по време на откриващата церемония, ще има пак задръствания?

- Не, не, правим места, на които ще се паркира. Не може в центъра да се идва с колите. Зоната за сигурност ще бъде по-широка. Предстои да информираме хората къде ще може да се спира и как да се стигне до центъра. Тъй като зоната за сигурност ще започне примерно още от Сточна гара. Ще стигне до Чифте баня, съседните улици. Ще има ограничения за паркирането.

- Говорите за 12 януари?

- Да, но мерките ще започнат още от 11 януари вечерта.

- Добре, но чия беше идеята да бъде затворен бул. „Цар Борис Трети Обединител”?

- Но това е единственото възможно място, което в Пловдив може да съберат повече от 40 000 души.

- Е, как ще е единственото?

- Единственото място е.

- А парк „Лаута”, бул. „Санкт Петербург”, който е с три ленти в посока, Гребна база и ред още места в Пловдив?

- Абсурдно е да откриваме културна столица в парк „Лаута” или на Гребна база. Не, вижте. Това е събитие, което е свързано с историческия център на Пловдив. Това не е Hills of Rock, за да го направим на Гребната база. Това събитие не е само по себе си една сцена с концерт. Имаме тридневна програма за откриването, по време на която всички събития са в центъра. Включително в 16,30 часа откриваме изложбата за Берлинската стена, а след това имаме програма, която продължава на двете сцени в кв. „Капана”, както и на площад „Стефан Стамболов”. Отделно с Камарата на занаятчиите и ресторантьорите подготвяме събитие на площад „Централен”. Ще имаме огнено шоу на Пеещите фонтани. Ще може да се отиде на площад „Стефан Стамболов”, където ще имаме сцена. Който иска, може да остане на кулата с диджея. Бул. „Цар Борис Трети Обединител” е единственото място, което може да кореспондира с всички други събития в центъра на града.

- А вие не пътувате ли из Пловдив? Не виждате ли опашките от коли по кръстовищата?

- Всеки ден идвам на работа в центъра. Не е блокиран центърът. Хаосът в първия ден след затварянето на булеварда според мен бе, защото пак много хора не бяха разбрали. Ние видяхме огромно струпване на автомобили, които тръгваха към Тунела, след което отиваха към „Отец Паисий” и „Железарска”. Да ги питаш какво точно правят там, след като ние 20-30 дни по-рано анонсирахме, че ще бъде затворен. Всички медии писаха и публикуваха карти.

- Но е и факт, че още през ноември м.г. вие казахте, че бул. „Цар Борис Трети Обединител” ще бъде отворен след ремонта, в средата на декември. А сега периодът се удължава с цял месец. Което създава все пак неудобства.

- Да, така е. Ами, разбира се, създава неудобства. Но ако ги претеглим нещата, ще се прецени неудобството ли е по-важно или откриващата церемония за Европейска столица на културата. За мен категорично няма база за сравнение. У нас манталитетът е малко по-различен. Сега едно такова неудобство го приемаме като края на света, като апокалипсис. Затворен булевард, променени маршрути на рейсовете – това са абсолютно нормални неща в една държава. Имаме конкретен повод, който е един път на 1000 години. Това домакинство няма да се повтори повече. След 4 месеца хората няма да помнят затворения булевард. Ще помнят преживяванията си по време на откриващата церемония.

- Много критики отнесохте и за това, че Пловдив има само една сцена в Дом на културата „Борис Христов”, че площад „Централен” е разкопан, че Галерията на ул. „Гладстон” липсва и т.н. Тоест, че не сме готови да поемем толкова културни събития?

- Това е критика от творци, от хора, които са участвали в проекта „Пловдив - Европейска столица на културата” (ЕСК), в някакъв етап. Защото критиките идват основно от тях, ако трябва да сме честни. Реално културната столица е смес от много събития. В момента имаме договорени над 300 събития в главната програма, като всяко едно е с конкретна локация, начин и време на провеждане. Отделно в културния календар на община Пловдив имаме над 100 събития. Те по същия начин са договорени с места и време на провеждане. Цялата програма за ЕСК е съобразена с даденостите на Пловдив. Естествено, всеки един от нас си мечтае да имаме пет концертни зали, да имаме зала на операта, да има каквото той си представя за един град на културата. Един си представя Виена, а друг – Лондон. Но ние сме Пловдив. Ние работим с българските мащаби, с нашите бюджети. Имаме нашите си особености. Културната столица ни даде кураж да започнем проекти, като примерно този за галерията на ул. „Гладстон” 32, която в средата на годината ще стане готова. Една година вече имаме жалби за 1000-та кв. метра чисто нова галерия в бившия Детмаг. Миналата година сме пуснали поръчката за ремонт. Помните случая „Анка”. Същото е. Сега последното дело ни е през февруари. Но как да го обясниш на някой, че сме стартирали процедура за ремонт на 1000 кв.м, който по всички правила на строителството трябваше да стане за 6 месеца, а ние още сме в съда? По същия начин площад „Централен”, работата по който започнахме през 2012 г. Защо не го помнят това нещо? През 2012 г. проведохме конкурс, след това година и половина имаше съгласуване на проектното задание с Института по паметници на културата, промяна на границите на Цар-Симеоновата градина и т.н. Шест години ни отне всичко това. Шест години! С кв. „Капана” бе същото. За нас културната столица е енергията, която ни мотивира да вземем решенията да започнем тези важни проекти. Ако не бяхме избрани, нямаше да имаме куража.

- Изчислявано ли е какви ще са приходите за града от домакинството ни?

- Още когато бяхме избрани за ЕСК, интересът към града стана по-голям. Това показват преките показатели – брой реализирани нощувки, брой туристи, събития. Много е интересно, че спечелихме и спортни събития заради това, че сме ЕСК. Примерно, световното първенство по кану-каяк, което се проведе миналото лято на Гребната база. Развихме цели градски зони, които водят туристи. Всичко е пряко свързано с ЕСК. Очакваме през 2019 г. над 2 милиона туристи да посетят Пловдив. През 2016 г. минахме границата на половин милион нощувки, реализирани в града. Оттогава имаме стабилен ръст с около 10% на година. Това означава, че сега ще гоним границата от 750 000 нощувки, но всичко е свързано и с хотелската база. Вижте колко хотели се строят в Пловдив? Преминали около 2 милиона туристи е дори консервативен вариант. Абсолютно е възможно и повече гости да посетят Пловдив.

- Как ще бъде осигурена безопасността на тези 1500 души, които се очаква да се качат на 30-метровата кула?

- Те няма да се качат наведнъж върху кулата. Ще има хора по самата кула, но в никакъв случай няма да са всичките 1500. Освен кулата, имаме и две сцени по 120 метра по продължение на булеварда в посока Тунела и към „Тримонциум”. На тези сцени всъщност ще бъдат хората и така те ще са извън самото съоръжение. Това е много важно. Всички са доброволци. От 7-и започват обучение. Взели сме сградата на Централна поща, като в нея ще е обучението, вътре ще се преобличат. Всеки един от тях е застрахован от общината срещу злополука. За всеки случай, защото може човек да се спъне, да се хлъзне. Това е допълнителна осигуровка.

- Кажете направо – ще се кандидатирате ли за трети мандат?

- Това не е лично решение. В нашата партия, а аз съм от 2006 г. в ГЕРБ, може много да искаш нещо, но партийното решение да е обратното. От друга страна, може да не искаш, но да имаш партийни ангажименти и тогава трябва да се натовариш с тази задача. И двата варианта съм ги виждал в ГЕРБ десетки пъти. Някой иска да стане депутат, но му казват – не, не може. На друг му предлагат да стане кмет, но той отказва. Все още за мен не е ясно, защото всички решения за местните избори ще бъдат взети след евровота. Нямайте никакво съмнение в това.

- Рискова или успешна ще е 2019 г. за вас като кмет на Пловдив?

- Рискова в политическо отношение – да, защото проектът ЕСК е благодатен за критики. Но това е премерен риск. 2019-а е пловдивската година. Ние направихме огромно натрупване на позитивизъм в града. Пловдив расте. Ако тази година не е успешна, не виждам коя е възможно да бъде. Вижте икономиката на града, хората. Не да си говорим за транспортен хаос. Градът се развива много добре както икономически, така и в културно отношение. Ако развалим 2019 г., ще си я развалим сами.

Визитка:

- Роден е на 28.10.1975 година в Пловдив

- Завършил ТУ – София. Инженер-магистър „Компютърни системи и технологии”, както и специалността „Публична администрация” в ПУ „П. Хилендарски”

-От 1997 - до 2007 г. работи в частния сектор

-През 2007 г. е избран за кмет на район „Източен”

-Депутат в 41-вото НС от юли до август 2009 г.

- От 12.08.2009 г. до октомври 2011 година е областен управител на област Пловдив

-На 30 октомври 2011 г. е избран за кмет на община Пловдив

- През ноември 2015 г. е преизбран за втори мандат кмет на община Пловдив

- Семеен, с едно дете

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Тодор Гаджев: Признаването от Скопие на истината за Гоце Делчев е положителна стъпка

Като изненадваща и положителна стъпка определи в интервю за "Монитор" признанието от страна на президента на Северна Македония Стево Пендаровски, че Гоце Делчев е българин, директорът на Института по история на българската емиграция в Северна Америка „Илия Тодоров Гаджев“ (ИИБЕСА) Тодор Гаджев.