Иван и Андрей, тв продуценти: Свободата и богатството не са въпрос на пари

Иван и Андрей, тв продуценти: Свободата и богатството не са въпрос на пари

- Новият сезон на „Фермата“ стартира на 6 септември, в Деня на Съединението на България. Умишлено ли избрахте тази дата и какво значи тя за вас?

Иван: Съвсем умишлено избрахме датата. Мисля, че в едно интервю много трудно могат да се изливат такива съкровени чувства, за да отговоря какво означава датата на Съединението за мен. Но датата е пряко свързана с основната тема за сезон 5 на „Фермата“.

Андрей: Смятаме, че през последните години „Фермата“ символизира много от това, което свързваме като позитивни емоции с националното, с традициите, с историята ни, обединява ни. Това се превърна в най-емблематичното за българите по света предаване и носи голяма част от посланията на 6 септември.

- Пети сезон ще се завърти около мотото „Нов свят“. Разкажете ни защо.

Иван: Първо, бих искал да кажа, че тази година „Фермата“ ще бъде много-много по-мащабна от всички сезони досега. Мотото е „Нов свят“, защото искаме да докажем, че в България е възможно хората да работят рамо до рамо и искаме да представим едно предаване, което да зарази българите с надеждата, че наистина можем да бъдем гражданско общество. Ние бихме искали да покажем, че е възможно да работим заедно и затова, успеем ли, това ще бъде един нов свят.

Андрей: Нов свят, защото това е светът, който вярваме, че рано или късно трябва да изградим. Нов свят на толерантност, на разбиране и форма на социална отговорност. Това са част от темите в новия сезон на „Фермата“. Като невидимата стена, която сме изградили помежду си, тези, които сме се адаптирали в суровите капиталистически условия на 2019 г., и тези, които по-трудно успяха да се адаптират към тях.

- Участниците ще са разделени на бедни и богати. Според вас в какво се изразява това разделение в българското общество?

Иван: По принцип българското общество е много податливо на всякакъв вид разделения, но наистина най-голямото разделение е на принципа бедни и богати. Съществува една невидима ограда, която просто изолира тези два свята и имам чувството, че тази ограда и пропаст между двата свята се увеличава с всяка изминала година. Дори бих казал, че в момента това е проблем на европейско ниво. В България разликата между бедни и богати е крещяща и тя буквално образува два свята. И това ще бъдат двата свята във „Фермата“.

Андрей: Ясно е, че това разделение се появи през последните 30 години. Реално погледнато огромна част от по-възрастните, но за съжаление и част от по-младите, не успяха да се адаптират към този малко груб капитализъм, в който живеем, и по този начин обществото се раздели на две. Това разделение е по-голямо, отколкото деленето на леви и десни, стари и млади и т.н. Това е социалната пропаст, която е нормална в един по-млад капитализъм, а нашият е още в пубертета си.

- В предаването триметрова стена ще е символ на разделението на двете класи. Какво е нужно в реалния свят, за да бъде разрушена тази стена?

Иван: Стената ще разделя участниците на сиромаси и чорбаджии. Тази стена я има, тя е огромна, просто в реалния живот е невидима. Честно казано, предавания като „Фермата“ са необходими, колкото и нескромно да звучи. Нужни са разговори по темата, че човек трябва да бъде приеман или неприеман по това какво представлява той по вътрешни характеристики, като сърце, душа, интелект. А ние много лесно се спираме още на външните характеристики. Човекът зад маската не е беден и не е богат, той има много повече общо с другия, независимо външните белези.

Андрей: В реалния свят в развитите общества богатите имат визията и яснотата, че носят отговорност за някои от по-концептуалните решения за бъдещето и инвестират в това всички да живеем по-добре. Те са осъзнали, че няма как аз да съм добре, ако ти си много зле. А бедните, от своя страна, осъзнават, че успешните хора в голяма част от случаите са заслужили всичко с много труд и усилия и уважават тези постижения. Поради това взаимно уважение обществото се развива по-добре и всъщност малко по малко се създава истинската средна класа. За съжаление у нас все още не е така.

- Според вас кога човек наистина може да се нарече богат?

Иван: Ще дам щампован отговор, но вярвам в това. Има два вида богатство – едно, което е истинското, и едно, което е за фукане и показване. Фейсбук много помага в тая насока, там човек живее двойнствен живот. Показва едни неща, а де факто разполага с други. От гледна точка на това истинското богатство е в душата и в мозъка на човек. И наистина не касае пари. Познавам страшно много хора, които имат много малко възможности, а живеят много по-свободно от останалите. Така че свободата и богатството не са въпрос на пари, а на това как живееш и какво имаш в сърцето и в главата.

Андрей: Аз много обичам да чета биографии, страшно много. Те кондензирано ни дават това, през което са минали велики хора и мога да кажа, че нито един от тези велики хора, за които съм чел, не помня да се е стремил към това да стане богат. Те са се стремили да реализират определени проекти и идеи, да направят света по-добро място. Парите са били само следствие от това. Смятам, че няма богати, има успешни хора. Успешни са тези, които са реализирали идеите и мечтите си, а често това им носи и пари.

- Обичаният от няколко поколения изпълнител Орлин Горанов ще влезе в ролята на Мъдрец. Каква ще е мисията му в шоуто?

Иван: Орлин Горанов олицетворява до голяма степен сезона, който искаме да представим тази година. Първо, той е един човек, който, като всички нас е започнал от нулата. Второ, с много труд е успял наистина чисто финансово и чисто професионално да се издигне много високо. Трето, той е обиколил целия свят, така че съвсем спокойно може да сравни как българите и чужденците приемат богатството и нищетата. Защото има разлики. Извън България хората са по-склонни да подходят с уважение към успелия човек, а тук – не.

Андрей: Той единствен ще може свободно да се движи между двата отбора, както миналата година Йордан Йовчев. Ще се опита да извлече поуки за зрителите и да дава съвети на участниците по отношение на представянето им в тази много трудна игра. Смятаме, че той ще даде необходимата мекота и мъдрост, както и по-различен философски поглед върху всичко, което се случва вътре във „Фермата“.

- С какво друго този сезон на „Фермата“ ще е по-различен от предходните?

Иван: С чисто нови дуели, много по-трудни битки. Ние вече снимаме дуелите, така че леко мога да открехна вратата за читателите на вашия вестник, че има животозастрашаващи ситуации. Слава богу, всичко е наред, но всяка година дуелите стават още по-свирепи. Второ, социалната нищета, която ще завари отборът на сиромасите... Тези хора ще започнат не от нулата, а на минус. Още в първия ден такава буря ги отвя, че половината ферма изчезна заради торнадо. Така че и природата е с нас, за да покажем един много по-мащабен сезон.

Андрей: Ще има по-изпъстрена и активна програма за участниците и следователно за зрителите. Много повече събития вътре в ежедневието на фермерите, много работа и за първи път, разбира се, две ферми. Алманахът всяка година се обогатява. Уроците по история ще имат още по-голяма тежест този сезон, защото участниците ще имат по-голям залог срещу знанията си всяка седмица.

- Алманахът, от който участниците си припомнят важни събития и личности от българската история, е емблематичен за шоуто. Възнамерявате да издадете книгата. Как ви хрумна идеята и кога да я очакваме на пазара?

Иван: Благодаря, че питаш, защото щях да забравя, а това е едно от най-важните неща. Още от първата година алманахът се превърна в любим елемент на почти всички любители на „Фермата“, а те буквално са милиони. Още първата година получихме стотици запитвания кога ще дойде моментът, в който ще можем да споделим част от шоуто с всички и мога да кажа, че най-накрая той настъпи. В края на годината ние ще споделим това огромно богатство. Ще издадем алманаха и по този начин „Фермата“ ще се превърне в уникално предаване, защото дори и най-хубавите и най-интересни предавания имат история, докато се излъчват, и малко по малко се появяват нови предавания и съответното потъва. Спомнете си за Music Idol. Страшно много се радваме, когато някой спечели и после малко по малко това остава в забвение. Сега няма да е така. И след 20 години човек, когато си погледне библиотеката, ще може да види парченце от "Фермата", т.е. тя ще извърви дълъг път от просто развлекателно предаване до нещо наистина стойностно, което ще може да се предава от поколение на поколение.

- Върху какви нови проекти работите?

Иван: О, страшно много. Много скоро, без да издавам конкретика, предстои хората да видят първи сезон на нашия сериал. Нескромно, но самата истина е, че такова нещо в България никога не е правено. Но, разбира се, нещата, които са текущи и ни отнемат много енергия, са телевизионните предавания „Бригада нов дом“, „Смени жената“ и „Папараци“. Както и „Истински истории“, които се завръщат тази есен. Толкова си обичаме работата и мисля, че хората, които ги гледат, усещат това.

Андрей: Сериалът Sunny Beach е готов и bTV скоро ще обяви кога ще го излъчи, работим по проекти за още три сериала. Тече фестивалът One Love Tour, а кампанията „Направи го сега!“ е в своя разгар. Почти е готова платформата ни за българите в чужбина Bulgaria Wants You. Така че много, много неща правим накуп и се надявам да са успешни.

- Какъв е интересът към инициативата „Направи го сега!“?

Андрей: Ако говорим за записването – върви много добре. Стотици хора, които очакват своите деца, се записаха в кампанията. Напомням, че записването важи за всички, които са заченали от март до декември 2019, така че тепърва очакваме още хора. 20 от семействата ще получат нашите бебешки ДНК пакети с всичко необходимо за децата през първата година от живота им. Есента на 2020 ще има и ново национално кръщене. Сега през есента официално ще обявим за първи път публично мерките, които според нас трябва да се предприемат от държавата, за да се стимулира раждаемостта. Ще ги коментираме, ще ги внесем по институциите. Подготвяме и нов клип на кампанията ни. Работим активно по нашите цели – демографията, и в частност раждаемостта и завръщането на емигрантите, да се превърнат в национален приоритет и кауза.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.