Гешев пита КС кога трябва да ходи в НС (ОБНОВЕНА+ВИДЕО)

Главният прокурор се яви на изслушване и изненада парламента

Гешев пита КС кога трябва да ходи в НС (ОБНОВЕНА+ВИДЕО)

  • Обвинител № 1: НК е морално остарял, но народните представители не се занимават с него Определи кадрите с боя на протеста като „недопустими“ и заяви, че държи дипломата си у дома

Главният прокурор Иван Гешев обяви, че ще сезира Конституционния съд за член 24 от правилника на парламента, след което бе решено да се явява през 3 месеца пред правната комисия.  

Обвинител №1 се появи изненадващо за депутатите на заседанието на правната комисия, като обяви, че е отишъл от уважение към народните представители, но според него този текст е противоконституционен. Затова до дни той ще го атакува пред Конституционния съд.

Гешев се позова на решение на КС, според което магистратите, президентът, вицепрезидентът и конституционните съдии не подлежат на парламентарен контрол. "Надявам се върховенството на правото и правовата държава да не са само лозунги и да не използваме само термини, а да прилагаме принципа на законосъобразност, а не целесъобразност. Законът трябва да е еднакъв за всички", заяви Иван Гешев пред журналисти преди заседанието на комисията и обясни, че българският Наказателен кодекс (НК) е приет през 1968 г.

"С едни морално остарели закони трябва да решаваме борбата с престъпността. Това е в полето на Народното събрание. Българската прокуратура изпълнява законите", подчерта Гешев и заяви, че българските закони трябва да бъдат спазвани от всички. "Докато Народното събрание не изпълни задълженията си да преведе НК към нормалните отношения в момента, ние сме длъжни да го прилагаме такъв, какъвто е", заяви още той.

След това главният прокурор Иван Гешев се яви за изслушване пред Комисията по конституционни и правни въпроси заедно с част от своите заместници и говорителката си Сийка Милева.

Пред депутатите той повтори решението си да изпрати правилника им в КС, но обясни, че иска да дискутира с тях проблемите на наказателното производство у нас. „Предлагаме увеличение на наказанията. Посочили сме конкретни проблеми в НК. Българският наказателен процес е формалистичен. Това може да се реши от Народното събрание", каза още той. Гешев обясни, че би се явил отново на изслушване, но поиска времеви толеранс за това след получаване на поканата. Той изтъкна, че в четвъртък е трябвало да бъде на среща с негов колега главен прокурор от друга държава.

„Аз не бягам от това, че главният прокурор може да бъде питан, въпреки решението на КС“, отсече Гешев. Той изтъкна, че прокуратурите в ЕС са единни. След промените в Конституцията и Закона за съдебната власт, от 2016 г. и нашата прокуратура е единна, а не централизирана, т.е. главният прокурор ръководи ръководителите на прокуратурите за спазването на законността, той няма право да дава указания на наблюдаващи прокурори по конкретни досъдебни производства. Промените са от времето, когато министър на правосъдието бе Христо Иванов. „Ако промените Конституцията и ЗСВ и прокуратурата отново стане централизирана, ще имам друг кръг от правомощия, с които сега не разполагам“, подчерта Гешев.

„Утре смятаме на представим статистически данни и доклади, касаещи дейността на Прокуратурата, въпреки че прокуратурата не събира статистически данни по отношение на протестиращи граждани. Обръщам внимание, че доклада за 2020 г. е внесен още през май месец“, обяви още главният прокурор. „Благодаря ви, че откликнахте на поканата, г-н главен прокурор. Това е изключително добре за взаимодействието между институциите“, обяви шефката на парламента Ива Митева. Тя каза, че препоръчва да се изслушва периодично главния прокурор.

По думите й тази процедура се е използвала през 2017 и 2018 г. по предложение на тогавашния главен прокурор. „Вие гледахте ли записите с насилието към протестиращите. Какво е вашето мнение, лично човешко. И второ, как ще коментирате действията на прокуратурата“, попита Гешев депутатът от ИТН Радостин Василев.

„Да. Гледах ги. Недопустимо е. Явно сте останали с погрешно впечатление, че делото е прекратено. През ноември 2020 г. са образувани досъдебни производства в Софийска районна прокуратура. Нямам данни за прекратяване. Някой магистрат е преценил и образувал досъдебно производство. Води го въпросният наблюдаващ прокурор. При нас не се прилага това, което е в Австрия и Германия – там главният прокурор може да дава указания на прокурор по конкретно досъдебно производство, ако искате може да го промените, за да имам други правомощия“, отговори Гешев.

„Дипломата ми си е в мен. Учебното заведение няма копие от дипломата. Интересно ми е как някой изобщо я търси. Забавно е. Още повече как вътрешен министър я търси. Явно става дума за недоразумение или непознаване на нещата в това отношение“, обяви Гешев след въпрос от представител на ГЕРБ, заявил, че не е нормално да се засяга темата по дипломата на главния прокурор. Относно сагата с подслушванията на протестиращи, Гешев коментира, че у нас в статистиката на разследващите няма критерий „протестиращи граждани“ и прокуратурата не би могла да въведе такъв.

Той обясни, че са използвани специализирани разузнавателни средства след информация, че на протеста са били участници на организирана престъпна група за палежи и телесни повреди на бизнесмена Васил Божков. По думите на Гешев по този начин прокуратурата е защитила интересите на законно протестиращите граждани.

„Получавам сериозна заплата и може би ще съм първият главен прокурор, който ще си наеме частна охрана“, заяви обвинител №1 по повод идеята да му бъде ограничена охраната.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.