Иван Гешев: Случаят в Негован е изключително сложен, защото не е имало сигнал за престъпление

Иван Гешев: Случаят в Негован е изключително сложен, защото не е имало сигнал за престъпление

Задържани са две лица, убийството било извършено преди два месеца

Случаят в Негован е изключително сложен, защото не е имало сигнал за извършено престъпление или изчезнали лица. Това заяви на брифинг зам.-главният прокурор Иван Гешев.

„Изключително тежък случай, изключително брутално убийство, изключително трудно за разкриване. Българските граждани могат да се гордеят със служителите на МВР, с разследващите органи и съдебната власт, които към момента се справят изключително добре“, обясни Гешев.

„Жертвите- възрастен мъж и жена, бяха установени в следствие на изключително професионалната работа на служителите на Министерство на вътрешните работи, съвместно с прокуратурата“, каза още зам.-главният прокурор. По думите му пробивът по случая е започнал след много добра оперативна работа на МВР и след постъпилата първоначална оперативна информация за евентуалните извършители на това деяние.

„Чак на по-късен етап, след доста сериозна работа при налични данни на евентуалните извършители в неделя срещу понеделник бяха установени и евентуалните жертви“, добави още Иван Гешев. 

Той обясни, че в Технически университет- София са били открити два пистолета, за които се има подозрение, че с един от тях е извършено убийството.

„Извършителите нямат сериозна връзка, която да ги свързва с Техническия университет, имали са трудов договор за техническа поддръжка“, обясни зам.- главният прокурор. Към момента са задържани две лица, за които се има подозрения, че са извършителите на престъплението.

„Казвам подозрения, защото утре предстои анализ на събраните доказателства. Двете лица бяха задържани по закона на МВР днес на обяд. Наблюдаващият прокурор ще оцени събраните доказателства в рамките на тези 24 часа и ще предприеме съответните действия за привличане в качеството им на обвиняеми“, добави още Гешев.

От своя страна пък министърът на вътрешните работи Младен Маринов заяви, че при разследването на убийството на мъжа и жената край Негован първо е стигнато до извършителите, а по-късно е разбрано кои са жертвите. 

„Искам да благодаря на колегите за изключителната работа, последователност и търпение, което приложиха. Започнахме от нулата, бих казал, не знаехме кои са жертвите. Интересно е, че първо стигнахме до евентуалните извършители като информация и по-късно разбрахме кои са жертвите. Всичко това е вследствие на много аналитична работа, събиране на информация на терен, по оперативен път. Аз лично съм потресен от зверството, което виждам при извършването на това убийство и последващите действия по разчленяване на труповете. Всеки ще си зададе въпроса дали това могат да го извършат хора. Оптимист съм от това, което до момента има като събрани доказателства, чакаме експертизите да сме твърдо убедени, за да можем да дадем годен материал на прокуратурата, за да може тя да поддържа обвинението пред съда“, допълни Младенов.

Убийството е извършено преди около два месеца, подчерта пък зам.-главният прокурор Иван Гешев. Той изтъкна, че е потресен от начина на извършването.

„Без притеснения лицата са разчленили жертвите. Прекарали са ги през цяла София, за да стигнат до мястото, където са оставени, това което е останало от жертвите. Съответно как съвсем спокойно са се връщали, чистят апартамента, което говори за сериозни личностни деформации“, обясни той. „Извършена е доста сериозна работа, след като са установени извършителите, бяха установени маршрутите им към момента на извършване на престъплението. Колегите освен извършителите на престъплението, разкриха и датата на извършване на престъплението. Установени са маршрутите, по които са се движили, започната е работа по тези маршрути дали има такива лица“, добави още Гешев. По думите му, когато е получена конкретна информация за конкретни лица, които евентуално могат да са жертвите, кръгът на евентуалните жертви е бил почти стеснен.

„В този момент дъщерята, която дълги години живее извън България, се е свързала със своя позната, която се е обадила до Столична дирекция на вътрешните работи, само защото е нямала връзка с родителите си дълго време. От там служител на МВР подаде информация, която беше анализирана и съвпадна с района, където подозирахме, че е извършено престъплението“, допълни Гешев. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.