Иван Гешев: Подавайте сигнали за спекула на тел. 112 (ДОПЪЛНЕНА)

Иван Гешев: Подавайте сигнали за спекула на тел. 112 (ДОПЪЛНЕНА)

Още по-радикални мерки и промяна в законодателството поиска главният прокурор

Подавайте сигнали за спекула на стоки от първа необходимост, дезинфектанти и лекарства на тел.112, призова главният прокурор Иван Гешев. Това стана след работна среща между него, председателя на Националния оперативен щаб генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски и главния секретар на МВР Ивайло Иванов във връзка с действията по ограничаване разпространението на новия коронавирус COVID-19.

"В прокуратурата миналата седмица с моя заповед също беше създаден щаб, на който аз съм ръководител и в който участват заместниците на главния прокурор и апелативните прокурори от цялата страна. Целите са няколко – основно, взаимодействие с Националния оперативен щаб. В ситуация на извънредно положение съществуват няколко риска, които ще се стремим на минимализираме. Основният е извършване на престъпления, които са по-специфични в такава ситуация, свързани с отклонение на лицата, които са поставени под карантина, както и телефонни измами. Съвместно с МВР сме направили организация за своевременна реакция във всеки един случай.

Втората група от проблеми, по които ще работи щабът, сформиран от прокуратурата, е действия по надзора за законност. Дадени са указания от ВАП и от днес

започват масирани проверки в цялата страна за спекула

със стоки от първа необходимост, дезинфектанти, лекарства и всичко друго, което е важно за здравето на българските граждани.

Призовавам гражданите своевременно да подават сигнали за спекула на тел.112. Организирали сме чрез МВР да бъде подаван съответния сигнал на компетентната прокуратура в реално време и ще направим организация да се реагира на всеки един случай максимално бързо", заяви след срещата главният прокурор Иван Гешев.

"За всички нас трябва да е ясно, че икономика се възстановява, не така стоят нещата с човешкия живот. Всички ние трябва да вземем всички необходими мерки да запазим здравето на българските граждани и това е най-важната цел.

Прокуратурата продължава да работи. Това, че се намираме в кризисна ситуация, не означава, че хората, които извършват престъпления, ще спрат да го правят. Така че, ние не можем да си позволим да спрем да работим и сме създали необходимата организация в цялата страна.

Отделно ВАП осъществява

постоянен мониторинг върху контролните органи

от които зависи защитата на здравето на българските граждани.

Като обикновен български гражданин ще кажа: Аз се надявам и мисля, че е време държавата в лицето на изпълнителната и законодателната власт да вземe според мен

още по-радиални мерки в рамките на компетентността на НС и правителството

Мерки, които вземат и някои други държави около нас.

По отношение на това какво смятам за по-радикални мерки, ще дам пример: Днес съответният прокурор е дал указания на районната здравна инспекция да се извърши преценка за спиране на кабинковия лифт в Банско. Ето за такива радикални мерки имам предвид, прокуратурата в рамките на своята компетентност ги предприема. Доколкото разбрах, и кризисният щаб на място е предприел адекватни мерки. Трябва да се примирим и да минимализираме икономическите щети, и да се съсредоточим върху това да спасим колкото може повече животи. Това е приоритетът, според мен, върху който трябва да се насочи държавата. Отдавна в цяла Европа, доколкото ми е известно, са затворени всички зимни курорти", каза още Гешев.

Той коментира, че е най-опасно да се подадем на паниката и от общество да се превърнем в сбор от уплашени индивиди.

"Прави се най-доброто, което има възможност да направи българската държава и институции. Основното е да се спазват правилата и да загърбим различията, и противоречията, и личното харесване, и политическото харесване или нехаресване, докато не приключим с тази криза, и после можем да продължим по същия начин, по който я караме от доста години, ако ни харесва този начин", допълни Гешев.

По отношение на фалшивите новини в кризисна ситуация той заяви: "На първо място е отговорността на медиите и след това личната отговорност на всеки, който комуникира в социалните мрежи. Този проблем едва ли може да се реши с наказателната отговорност, но моето лично мнение е, че

извънредните ситуации изискват извънредни мерки

защото част от тези ограничения, които се въвеждат в последните дни, да не кажа всички, трябва да бъдат под формата на закони – или промени в законодателството, или по друг законов ред. Тестът - чл. 326 от НК, е стар и неактуален. Отделно, наказанията са изключително ниски. Този текст трябва да бъде променен, защото в такива ситуации като тази криза, един от рисковете е тези фалшиви новини да предизвикат масова психоза и паника без въобще да има реална причина за това и тази паника може да бъде придизвикана дори съзнателно. Това може да повлече доста сериозни проблеми за цялата държава. Моят призив като гражданин е

своевременна, бърза и адекватна промяна в българското законодателство.

Призивът ми е към НС да реши проблемите с остарелия НК веднага", призова Гешев.

Ген. Венцислав Мутафчийски пък заяви: "В работата на оперативния щаб ние се сблъскваме с редица проблеми. Те са спазването на наложена карантина и действията срещу лица, които я нарушават. Този въпрос е изключително важен, защото контактните лица или тези, които ще бъдат поставени в домашни условия, се увеличават с всеки изминал ден и държавата трябва да има много твърда позиция в лицето на съдебната власт. Отделно, вие сами сте свидетели каква спекула се вихри по отношение на маските, на дезинфектанти, лъжливи новини за лекарства, всичко изисква вниманието на прокуратурата. Националният щаб може да отправи вербални послания в тази насока, но държавата може да вземе отношение в лицето на прокуратурата.

Освен това, всички действия, свързани със здравните служби, също подлежат на особен надзор на прокуратурата, както и дейността на оперативния щаб, на Министерство на здравеопазването, свързани с контрола как ние си вършим работата за опазване на здравето на българските граждани.

В щаба разбрахме, че не можем сами да се справим с много от проблемите

и трябва да бъде въвлечена държавата във всички нейни аспекти. Изключително сме удовлетворени от срещата с главния прокурор, която е по негова инициатива и протегнатата ръка за всяко нещо, което в момента ни тревожи".

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов за пореден заяви готовността на МВР в тази ситуация. "Ние сме напълно мобилизирани, нашият състав е на терен, изпълняваме всички задачи, които са ни поставени. Искам да уверя, че не абдикираме от другата си дейност. Продължаваме да изпълняваме нашите задължения по противодействие на престъпността, защото

престъпниците не спират да мислят какво престъпление да извършат.

Искам да призова цялото общество и медиите – Моля ви, бъдете отговорни, солидарни в този напрегнат момент. Ще дам пример с появилите се в социалните медии снимки на лекарства, които са били на една цена, на друга цена. Ние веднага се задействаме по всички такива сигнали, независимо дали сме ги получили от медии, от граждани или институция. Ангажираме ресурс, състав, за да бъде извършена проверка на магазина или аптеката. Отделяме полицаи, които могат да помогнат на някой друг гражданин. Моля ви се, бъдете отговорни и солидарни. С Националния щаб, с главния прокурор поддържаме ежечасен контакт. Най-големият враг в момента са паниката и недоверието в институциите", заяви главният секретар на МВР.

На въпрос как ще коментира отворените църкви и възможността за струпване на хора в молитвените храмове Ивайло Иванов заяви: "Вярата е нещо, което ни крепи. Ние не трябва да посягаме на вярата на никой от нас, тя е във всеки човек. Препоръката за събиране на повече от 30 човека в затворени помещения е в сила. Към този момент няма заповед, която да забранява посещението на храмове или заповед, която да затваря храмовете. Но

когато човек има вяра, той може да се помоли навсякъде, даже в къщи.

Не е задължително да се отиде в храм, какъвто и да е. Полицаите в цялата страна са инструктирани, където забележат струпване на граждани повече от нормалното в тази ситуация, да ги предупреждават. Да се спазват необходимото разстояние от 1,5 – 2 метра между хората, за да се предпазят от заразяване. На този етап това са мерките, които предприемаме. Имахме няколко случая в събота и неделя, на които реагирахме точно по този начин."

До момента са образувани 6 досъдебните производства за нарушаване на карантина - 4 в София, едно във Враца и едно в Монтана.

"Нашите служители действат с РЗИ. Констанираме, че при пристигането си от чужбина, много хора на границите попълват фалшиви адреси, некоректни данни само и само да не можем да им следим движението. Това е една заблуда за тях, първоначална. Да, те в първия момент могат да ни заблудят, но после така или иначе ги откриваме. Вече има промяна в НК, така че ще си изпълним правомощията. За да спасим всички от това заразяване, трябва да сме твърди и безкомпромисни и ние ще го направим.

Телефонните измами винаги са от един и същи тип, просто поводът за тях е различен. Преди години бяха лагери и части за машини, после – помощ за пострадали при катастрофи, после – да се помага на полиция и прокуратурата. Сега се използва „помощ за пострадал” от коронавирус и т.н. Няма бум, няма толкова много такива сигнали. През последното денонощие нямаме такъв", каза още Иванов. Той напомни, че няма практика държавна институция да иска пари за лечение на болен от коронавирус. При съмнително обаждане – да се звъни на тел.112, да се проверява информацията, просто хората да не се доверяват.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.